Concursul Enescu 2018. Giuseppe  Gibboni, Vikram Sedona și Orest Smovzh, în Finala Secțiunii de Vioară
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-enescu-2018-giuseppe-gibboni-vikram-sedona-si-orest-smovzh-in-finala-sectiunii-de-vioara/

Cei trei tineri muzicieni intraţi în Finala Secţiunii de Vioară a Concursului Enescu 2018, Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) şi Orest Smovzh (Ucraina), vor aduce publicului luni, 17 septembrie, în cadrul finalei, Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, Concertul în Re Major pentru Vioară şi Orchestră de Brahms şi Concertul în Re Major de Ceaikovski.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2018

Publicul va putea asculta în Finala Secțiunii Vioară care are loc luni, pe 17 septembrie la Ateneul Român, de la ora 19.00, un regal cu trei dintre cele mai spectaculoase concerte pentru vioară din literatura muzicală: Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, în interpretarea tânărului muzician  Giuseppe Gibboni, Concertul în Re Major pentru Vioară și Orchestră de Brahms, în interpretarea lui Vikram Sedona și Concertul în Re Major de Ceaikovski – interpretat de Orest Smovzh.

Finala Secțiunii de Vioară se desfășoară cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu. La pupitru se va afla dirijorul și violonistul german Christoph Poppen. Biletele sunt sold-out, însă publicul care nu  a mai găsit loc în sala de concert poate urmări finala în transmisie live pe www.festivalenescu.ro.

Giuseppe Gibboni (Italia) s-a născut pe 16 mai 2001 și interpretează la o vioară F.Landolfi încredințată în 1751 Fundației Pro Canale din Milano. Este cunoscut drept „miracolul italian”:  a participat la programul „Prodigies – Music is life” al RAI 1, în colaborare cu UNICEF și   a înregistrat un disc cu Warner Classics care îi poartă numele. A câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Vioară „L. Kogan”, Bruxélles, Premiul I la Concursul Internațional „A. Postacchini” și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a Capriciilor de Paganini.

Suținând concerte în Italia, Austria, Malta, Elveția, Germania, Polonia, Rusia și Franța, Vikram Sedona (Italia) studiază în prezent în cadrul Universităţii de Arte din Graz. Are 18 ani.  Deține Premiul I la Concursul Internaţional de vioară „Andrea Postacchini”, obținut în anul 2017.

Concursul Enescu 2018, Finalisti Vioara

Orest Smovzh (Ucraina) este în prezent student în cadrul Institutului Peabody. A studiat vioara cu mama sa, cu prof. Nadiya Varyanko, precum și cu Mariya Futorska, Yaroslava Rivnyak, Dmytro Tkachenko, Qian Zhou. A absolvit Academia Naţională de Muzică Tchaikovsky din Ucraina şi Conservatorul de Muzică Yong Siew Toh din Singapore. A participat la masterclass-uri cu Vadim Repin, Ilya Gringolts, Ivry Gitlis, Gyorgy Takacs-Nagy, Nigel North, Bernard Lanskey, Pierre Amoyal, Nam Yun Kim, Petru Munteanu, Kszysztof Węgrzyn, Takashi Shimizu, David Takeno şi Norman Fischer.  A cântat pe instrumente construite de Guarneri del Gesù, Jean-Baptiste Vuillaume, Carlo Landolfi, Lorenzo Storioni şi Stefan-Peter Greiner, împrumutate de regretatul Rin Kei Mei şi din colecţii private. Este născut pe 27 martie 1991 și în anul 2015 a fost desemnat câştigător al Concursului pentru vioară solo „Tadeusz Wroński”.

Între 1 și 23 septembrie, 270 de tineri artiști din 39 de țări pe tot globul vin la București să intre în competiție pentru a câștiga un trofeu  în cadrul ediției 2018 a Concursului Enescu.

Cu vârste cuprinse între 16 ani – cel mai tânăr concurent înscris în Concurs – și 33 de ani – vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susțin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu. Concurenții evoluează în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: Violoncel, Vioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.    

La 60 de ani de la prima ediție, înplin an de sărbătoare a Centenarului și a 137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional George Enescu propune publicului o experiență unică, și extinde perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poatetransformașiconstrui o societate.

Foto: Concursul Enescu 2018 – Alex Damian, festivalenescu.ro.

23
/10
/21

Pe 23 și 25 octombrie, pianistul Florian Mitrea, unul dintre cei mai apreciați tineri muzicieni de origine română ai momentului, al cărui debut a avut loc pe celebra scenă Carnegie Hall din New York, continuă să ofere publicului o experiență puternică și inedită despre întuneric și speranță: o serie de recitaluri solo care au loc în întuneric în cadrul evenimentului UNSEEN.CONCERT IN THE DARK – singurul eveniment de muzică clasică din România care propune o experiență muzicală cu lumina stinsă atât în sală, cât și pe scenă.

13
/10
/21

Publicul larg și iubitorii muzicii clasice sunt invitați să vadă online filmele care documentează felul în care au fost organizate Concursul Internațional George Enescu 2020/2021 și Festivalul Internațional George Enescu 2021 în timpul pandemiei, stabilind adevărate recorduri în domeniu, și reacțiile unor artiști care au fost implicați în cele două evenimente. Filmele sunt postate pe canalul Youtube al Festivalului Enescu.

12
/10
/21

Sunt invitați dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, violonistul ALEXANDRU TOMESCU și pianistul JOSU DE SOLAUN. Așadar, după o frumoasă participare la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, Orchestrele și Corurile Radio România își deschid noua stagiune la Sala Radio!

11
/10
/21

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, continuăm trilogia verdiană cu nemuritoarea „Traviata”, o operă atât de îndrăgită și de celebră, încât aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare! Spectacolul îi este dedicat marii soprane Virginia Zeani, „prima donna assoluta” a marilor scene internaționale, sărbătorită în această lună, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, de către toate teatrele lirice din România. Inițiativa aparține Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” și a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

29
/09
/21

Festivalul Enescu 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească și trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află și Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere și mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura și Enescu (oratoriul Strigoii).

27
/09
/21

La invitația organizatorilor, Zoli TOTH va cânta la inaugurarea Pavilionul României la EXPO 2020 Dubai, cel mai mare eveniment mondial de recunoaștere culturală și de promovare a relațiilor internaționale prin artă, cultură, știință, inovație și viziune. Celebrul muzician român va susține mai multe concerte, primul fiind chiar pe 1 octombrie 2021, ziua deschiderii Expoziției mondiale.

27
/09
/21

Duminică, 3 octombrie 2021, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Ambasada Statului Israel în România invită publicul la Concertul Extraordinar „Jerusalem of Gold”, spectacol dedicat intrării în Noul An evreiesc 5782. Concertul va avea loc în aer liber la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din București (Str. Arhitect Hârjeu nr. 61), începând cu ora 19:00.

27
/09
/21

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 2 octombrie, începând cu ora 18:30, spectacolul „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Pentru această reprezentație publicul spectator o va putea urmări pe mezzosoprana Emanuela Pascu invitată în rolul titular și pe tenorul Teodor Ilincăi în rolul Don José.