Concursul Enescu, gratuit pe un ecran amplasat în fața Ateneului
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-enescu-gratuit-pe-un-ecran-amplasat-in-fata-ateneului/

Din 16 septembrie, publicul care nu a reuşit să îşi rezerve un loc în sala Ateneului Român se va putea bucura de concertele Semifinalelor, Finalelor de Vioară, Pian şi Violoncel, precum şi de un recital extraordinar din cadrul Concursului Enescu într-o transmisie live pe un ecran în faţa Ateneului. Sunt disponibile 100 de locuri pe scaune

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2014

Cele mai frumoase concerte și recitaluri din cadrul ediției 2014 a Concursului Internațional “George Enescu”, care are loc până pe 27 septembrie la București, vor putea fi urmărite live pe un ecran amplasat în fața Ateneului Român.

Începând cu data de 16 septembrie, pe ecranul din fața Ateneului vor fi transmise în direct evoluțiile tinerilor artiști care au fost aleși de juriu pentru a intra în Semifinalele Concursului Enescu practic, o serie de recitaluri în toată regula, cu un repretoriu care include și lucrări de George Enescu.

De asemenea, publicul se va putea bucura în direct de evoluțiile concurenților care vor intra în Finalele secțiunilor de Vioară, Violoncel și Pian, unde vor susține concerte alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”.

Un moment special pe care iubitorii de muzică clasică îl pot trăi în timp real chiar dacă nu se află în sala de concert va fi desemenarea câștigătorilor acestei ediții a Concursul Enescu Concursului Enescu care se întâmplă chiar la încheierea concertelor din Finale, după o scurtă pauză.

Este momentul culminat al Concursului Enescu, cel când sunt desemnate numele de mâine din muzica clasică internațională din cei 240 de concurenți din 36 de țări înscriși la această ediție a Concursului.

Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, concurenții laureați ai Secțiunii de Vioară și ai celei de Pian sunt invitați în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente internaționale, Festivalul de la Ravello, ediția 2015.

Pe 23 septembrie, va fi transmis live pe ecranul din fața Ateneului Român, și recitalul extroardinar susținut de doi muzicieni consacrați, un moment cu vlaoare de simbol: cunoscutul pianist de origine franceză Jean-Claude Pennetier, de asemenea membru în juriul Concursului Enescu de-a lungul timpului va urca pe scenă alături de pianista de origine română Mara Dobrescu, absolventă a prestigiosului Conservator din Paris.

Semifinalele și finalele secțiunilor de vioară, violoncel și pian din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” vor fi transmise în direct și pe site-ul festivalului.

Concursul Internaţional George Enescu este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

Foto: Concursul Enescu – festivalenescu.ro

20
/11
/15

Atentatele teroriste de la Paris au transformat "La Marseillaise", poate cel mai cunoscut şi admirat imn din lume, într-un imn al solidarităţii lumii civilizate împotriva terorismului. Marseieza a fost intonată de un înteg stadion, zilele trecute, la meciul amical Anglia - Franţa, de pe Wembley, şi va fi cântat înaintea tuturor meciurilor din prima ligă engleză din acest weekend. În Premier League evoluează un număr de 72 de jucători francezi.

20
/11
/15

Cu prilejul conferinței de toamnă a rețelei internaționale Opera Europa care se desfășoară la București în perioada 18 - 21 noiembrie 2015, pe scena Operei Naționale București va avea loc, pe 20 noiembrie, premiera spectacolului ,,Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

19
/11
/15

Soprana Angela Gheorghiu va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de îndrăgita soprană pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică "George Enescu", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.