Conferință despre baluri și petreceri în Bucureștiul de altădată, cu Georgeta Filitti
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-despre-baluri-si-petreceri-in-bucurestiul-de-altadata-cu-georgeta-filitti/

Fundaţia Calea Victoriei vă invită sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 11:00, la Grand Hotel Continental, la conferinţa istoricului Georgeta Filitti despre „Baluri şi petreceri în Bucureştiul de altădată, 1900-1930”.

Un articol de Elena Simion|11 noiembrie 2015

Dacă vreți să aflați cum socializau românii și străinii în București, în secolele trecute, ce ținute purtau, ce se afla pe mesele festive, ce dansuri erau la modă, o puteți afla ascultând-o pe doamna Georgeta Filitti.

„Oraș al bucuriei, Bucureștiul își păstrează acest renume și în prima jumatate a secolului XIX. De la Palatul Regal până la Ateneele Populare, lumea e preocupată de organizarea petrecerilor. Călătorii străini din Occident, care au descris balurile și sindrofiile la care sunt invitați, sunt impresionați de multitudinea petrecerilor, eleganța interioarelor, meniurile sofisticate și atmosfera veselă a capitalei noastre, admirând totodată cochetăria pariziană a doamnelor și bunele maniere ale domnilor.

Invitațiile sunt râvnite, de la Rege și Regină până la cei mai simpli bucuresteni. Lumea petrece, comentează, e preocupată de îmbrăcăminte, bijuterii, iar această formă de socializare dă expresivitate societății românești.

De la corsetul purtat cu strictete în Belle Epoque se ajunge, după cel de-al Doilea Război Mondial, la “rochia Boston” care e deasupra genunchiului, de la valsul grațios la dansurile americane dezlănțuite – românii dovedesc ca sunt mereu în pas cu moda.” (Georgeta Filitti)

Georgeta Filitti este specializată în istoria modernă şi contemporană a României, cercetător ştiinţific la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, în perioada 1961-1998, până la gradul de cercetător principal I, consilier la Fundaţia „Ion Ghica” (1997-2004), bibliotecar, şef de secţie la Biblioteca Metropolitană Bucureşti (2003-2007),  cercetător principal I, la Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (din 2007) și autoare a multor articole, cărți sau traduceri.

filitti

INFO

Înscrierile la conferința despre „Baluri și petreceri în Bucureștiul de altădată, 1900-1930” se pot face pe pagina de Facebook a evenimentului. Numărul de locuri este limitat.

FOTO cu Georgeta Filitti: Petrică Tănase

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

25
/09
/14

Între 28 septembrie și 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfășoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Festivalul Naţional de Teatru prezintă în premieră în România spectacolul „Donka – O scrisoare către Cehov”, text şi regie Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy – Lausanne.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

24
/09
/14

Între 12 și 21 septembrie 2014 s-a desfășurat la Teatrul de pe Lipscani festivalul “Fest pe Lipscani”, dedicat lui Horațiu Mălăele însuşi, cu ocazia împlinirii a patruzeci de primăveri artistice (împlinite, cum îi șade bine acestui actor, toamna).

24
/09
/14

Cu noul său nume, dar cu vechile convingeri că arta contemporană din România se întâmplă bine și merită promovată, galeria Pleshoo Contemporary redeschide sezonul de artă miercuri, 24 septembrie 2014, de la ora 19.30, cu un eveniment dedicat Expresionismului balcanic, pe care îl aduce în fața publicului prin patru artiști care onorează eclectismul manifest și auto-afirmarea identitară ale mișcării.