Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-la-ateneu-elitele-intelectuale-din-europa-de-est-de-la-disidenta-anticomunista-la-integrarea-euroatlantica/

Fundaţia Română pentru Democraţie, în colaborare cu Casa Regală a României şi Filarmonica “George Enescu” organizează vizita în România a ES dr. Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei, profesor la Conservatorul de Muzică din Vilnius.

Un articol de Liliana Matei|23 iunie 2015

Vytautas Landsbergis este fondatorul Mişcării Sajudis pentru Independenţa Lituaniei din fosta URSS, care a jucat un rol crucial în confruntările dintre militanţii pentru independenţa Lituaniei şi trupele de represiune ale KGB-ului pentru ocuparea televiziunii naţionale din Vilnius. A fost preşedintele Parlamentului Lituaniei 1996–2000 şi membru al Parlamentului European 2004-2009.

Miercuri, 24 iunie, începând cu ora 18.30, Ateneul Român va găzdui dezbaterea “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică”, sub forma unui dialog între prof. Emil Constantinescu, preşedintele României 1996-2000 şi prof. Vytautas Landsbergis (foto jos), la care sunt invitate să participe personalităţi marcante din mediul academic românesc şi ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Vytautas Landsbergis (1)

Tot miercuri, la ora 11.00, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti îi va oferi profesorului Landsbergis titlul de Doctor Honoris Causa.

Majestatea Sa Regele Mihai va oferi Marea Cruce a Ordinului Coroana Romaniei lui Vytautas Landsbergis în cadrul unei ceremonii organizate la Castelul Peleş în 25 iunie.

Biletele la dezbaterea “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică” sunt puse în vânzare la Casa de Bilete a Filarmonicii “George Enescu”, începând de vineri, 19 iunie.

Un bilet la dezbaterea “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică” costă 25 de lei.

Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.