Conferințele Femei pe Mătăsari: Prietenii Geniale
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-femei-pe-matasari-prietenii-geniale/

Friends of friends, Freunde von Freunden, friends forever – la Femei pe Mătăsari 8 se celebrează prietenia şi puterea ei de a face lumea mai frumoasă. Nu rata întâlnirea de pe 3 iunie, de la orele 13.00!

Un articol de Liliana Matei|29 mai 2018

„Prietena mea genială”, primul volum din Tetralogia Napoletană a autoarei italiene Elena Ferrante, a fost unul dintre romanele cele mai citite, răsfoite și instagramate ale anului trecut. Asta ne-a făcut să ne gândim, pe cei mai mulți dintre noi, la proprii noștri prieteni și la genialitatea lor, la puterea și fragilitatea concomitentă a prieteniilor care se dovedesc surprinzătoare, transformatoare și din care se nasc cele mai spectaculoase emoții, inițiative și proiecte care schimbă societatea.

Prieteniile reale se înfiripă dintr-un impuls comun de empatie, sinceritate și conexiune, iar a le păstra și reinventa este un exercițiu constant de echilibru și grație.

Femei și bărbați din medii și școli diferite ale vieții, pe care îi leagă prietenii autentice, ne invită să explorăm povești geniale despre vulnerabilitate, optimism, creativitate și succes, care promit să mute oameni și inimi de la locurile lor obișnuite.

Povești captivante despre antreprenoriat și inițiative fondate de prieteni, povești emoționate despre oamenii care vin în viețile noastre și ce ne ajută ei să descoperim despre noi, presărate cu revelații, amintiri de luat la drum lung, în minte și în spirit, și de meditat asupra.

LINEUP

Iulian Tănase a adunat, nu fără efort, 44 de ani în buchetul vieții. Și-a adunat anii de pe drumuri unul cîte unul și i-a depozitat frumos într-o debara cu conserve și amintiri. S-a căsătorit de două ori, dar nu în același timp, și a făcut două facultăți, cîte una pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi, ca să nu își mai bată ei capul cu asta. A lucrat cincisprezece ani în presa de umor (treisprezece la Academia Cațavencu și doi la Revista Kamikaze). A început să scrie cărți (proză, poezie, literatură pentru copii) pentru că nu mai avea nimic de citit prin casă. Din 2004 vorbește la microfoanele Radio Guerrilla și lumea, din politețe, încă îl ascultă.

Micleuşanu se descurcă oriunde fără probleme. Totuși, domeniile sale de referință rămân avangarda, subteranele gândirii și artele marginale. A studiat Arte Plastice, face fotografie, scrie proză și poezie, face muzici și experimente sonore. Printre proiectele lui se numără Febre39, Pneumaton sau Ermetic. Scurt-metraje precum „Strigătul“, „Sub ceașcă“ sau „Casa Poporului Gol“ pot fi vizionate pe canalele de YouTube „Undapreja“ sau „Brutfolk“. Cărțile lui pot fi găsite (unele) prin librării, dar și pe www.alteratura.blogspot.com. Eseuri sau articole, experimente sonore.

Mădălina Ştefu e producătoarea și vocea feminină de la Războiul Sfârșitului Săptămânii – își împarte bipolaritatea cea de toate zilele între dimensiunea din FM și cea de om bun la toate & jurist de luni până vineri. A aterizat în formula biblică de trei în noiembrie anul trecut și crede că în prietenia cu Iulian & Mitoș totul merge ca la Scripturi. Mai scrie și aici.


Ruxandra Babici este consultant marketing, antreprenor, și specialist HR corporate cu experiență de 10 ani în program management și retenția macro audiențelor. În 2016 Ruxandra și-a fondat prima afacere în ecommerce, pe care a închis-o pentru a călători singură în Asia. A experimentat cu exprimare în diverse medii digitale, și este urmărită de 30.000 oameni pe platformele sociale. Momentan ajută alți vizionari să își dezvolte visurile cu ajutorul social media.

Andrei Morariu și Bogdan Costea îngrijesc Optimef, un proiect de design contemporan de accesorii. În 1979 Optimef se lansa ca primul ceas românesc – un ceas modern, precis, fiabil – după cum spunea reclama lui de la acea vreme. Scos azi din cutia îngălbenită de timp, rămâne la fel de relevant ca în ziua în care a ieșit pe ușile întreprinderii Mecanică Fină. Astăzi, Optimef este o fuziune între trecut și prezent. Fiecare obiect creat va conține întotdeauna o componentă nostalgică, dar și un element inovator. Calitatea și frumusețea unui obiect sunt strâns legate între ele, de aceea sunt foarte atenți la detaliile tehnice, materialele și tehnologiile pe care le folosim. Dincolo de originalitate, rafinament și caracterul timeless, tinerii își doresc ca produsele Optimef să inspire nu doar prin estetica lor, dar și prin povestea pe care o spun.

Simona Cuciurianu (Unteatru) este actor și manager artistic. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București – licență, master și studii doctorale. În 2009 a obținut Diploma de merit din partea U.N.A.T.C.

A jucat în spectacole de teatru, dintre care: „P.A.R.T.Y.”(POINT), „Ziua în care nu se cumpară nimic” (Teatrul Național București), „Distopie.shakespeare.remix” (Teatrul National București), „Orfani” (Teatrul Act), „Accidente pe terenul de joacă” (Godot Teatru), „Flori, fete, filme sau baieți” (Teatrul Act). A dublat în română filme Disney: „Pocahontas”, „Wall-E” și “Cartea Junglei”, a jucat în seriale de televiziune autohtone și în docu-drama (ZDF, History Channel). În același timp, a coordonat proiecte culturale pentru Asociația ProDrama și Fundația Teatrul Fără Frontiere. A fost director artistic al teatrului POINT. Acum este manager consultant la Unteatru.

Luca Istodor e directorul festivalului Super, de filme făcute de adolescenți. Pe lângă Super, face studii de gen, sexualitate și feminism la Universitatea Harvard și este (sau cel puțin vrea să fie) activist LGBTQ. Îi place să vadă filme horror și să călătorească- următoarea lui distinație e Guyana, în America de Sud.
Super, care a luat naștere în 2013, este cel mai mare festival din România unde se proiectează filme făcute de adolescenți. Super a pornit din dorința unor regizori adolescenți de a-și proiecta filmele într-un spațiu dedicat lor. Anul acesta, festivalul a fost reprezentat în toată țara de cei peste 20 de ambasadori Super, care au organizat proiecții de film și ateliere în 18 orașe. Au ținut workshop-uri de film, poezie, creative writing și fotografie. Festivalul propriu-zis are loc de pe 7 pe 10 iunie în București, cu proiecții, o expoziție și petreceri.

Detalii despre eveniment pe pagina de Facebook.

Despre Femei pe Mătăsari

Închidem strada şi deschidem drumul femeilor talentate, care se dăruiesc artei. Expunem universul feminin în toată diversitatea sa. Ne delectăm cu prezentări de modă, concerte, proiecţii pe clădiri, jocuri, cinematograf în aer liber şi teatru în stradă. Împărtăşim cauzele umanitare pentru care femeile luptă. Participăm la dezbateri privind rolul femeii în societate şi seminarii pe teme controversate.

În 2018 sărbătorim 8 ani de festival sub semnul prieteniei.

Femei pe Mătăsari #8 – Forever Friends! Înseamnă 3 zile în care o să celebrăm femeia și puterea ei de a face lumea mai frumoasă. An de an am transformat strada Mătăsari într-o poveste bine scrisă – despre prietenie, despre curajul de a construi, despre artă și frumusețe.

Și încă ceva…2018 ne dă curajul ca pentru prima oara să aducem în stradă și o ediție dedicată bărbaților, o primă ediție la început de septembrie.

LINEUP muzical: Urma, Firma, Amadeus – Electric Quartet, Lucia, Aida și Noi, Temple Invisible, Omu Gnom, Jean Gavril, Karpov not Kasparov, Dl GOE, The Details, Day Day

Detalii despre a opta ediție Femei pe Mătăsari, pe pagina de Facebook a evenimentului.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.