Constantin Brancusi – cel mai valoros pictor român în 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-brancusi-cel-mai-valoros-pictor-roman-in-2013/

Constantin Brâncuşi ocupă prima poziţie în Topul 100 cei mai valoroşi pictori români, aflat la cea de-a doua ediţie, tabloul său „Studiu pentru domnişoara Pogany” fiind vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2013

Constantin Brancusi ocupă prima poziţie în Topul 100 cei mai valoroşi pictori români, aflat la cea de-a doua ediţie, tabloul său „Studiu pentru domnişoara Pogany“ fiind vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Top 100 cei mai valoroşi pictori români a fost lansat joi seară, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, şi se bazează pe valorile de tranzacţionare a lucrărilor realizate de artiştii români, luând în considerare indexurile de artă interne şi internaţionale.

„Primele cinci poziţii nu aparţin României cunoscute, aparţin României celebre, dar în afara graniţelor, nu pieţei româneşti de artă. Este un top al pieţei româneşti de artă care vorbeşte în mai mică măsură de piaţa românescă de artă şi în mai mare măsură de piaţa internaţională de artă”, a spus Alexandru Bâldea, managing partner Artmark.

Acesta a menţionat şi faptul că, în anul 2013, s-a depăşit şi pragul de 300.000 de euro pentru o tranzacţie pe piaţa românească. De asemenea, acesta a spus că, în trei ani, va fi depăşit şi pragul de 500.000 de euro pentru o operă de artă românească tranzacţionată pe piaţa de artă românească.

Astfel, pe primul loc în Top 100 cei mai valoroşi pictori se află Constantin Brancuşi, a cărui lucrare „Studiu pentru domnişoara Pogany” a fost vândută la o licitaţie la Londra, în iunie 2013, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Pictori mari alături de Constantin Brancusi

Al doilea loc în acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc. Opera sa „Cazul straniu al domnului K” a fost vândută la licitaţia Calmels – Cohen, în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro. Victor Brauner este în prezent cel mai bine cotat pictor român. Lucrarea sa „Al şaptelea simţ” (1948) a obţinut suma de 308.458 de euro la casa Sotheby’s din Londra, la licitaţia de artă suprarealistă din februarie 2013.

Locul al treilea în topul celor mai valoroşi pictori români îi revine lui Reuven Isaac Rubin (Zelicovici), a cărui pictură „Ierusalim văzut de pe muntele Măslinilor” a fost vândută la o licitaţie din New York, din decembrie 2012, cu suma de 341.325 de euro.

Locul al patrulea al clasamentului îi revine pictorului Vilmos Aba – Novak, a cărui lucrare „Circul mare” a fost cumpărată, în decembrie 2009, la o licitaţie din Budapesta, cu suma de 306.850 de euro. De asemenea, pictura „Olari” a fost cumpărată, la licitaţia Bonhams, din 2010, cu suma de 28.740 de euro.

Constantin Brancusi Studiu

„Studiu pentru domnişoara Pogany“, de Constantin Brancusi

Ocupantul locului al cincilea este Ştefan Luchian, care, în topul de anul trecut, s-a poziţionat pe locul al patrulea. Cea mai mare tranzacţie efectuată pe piaţa din România în 2013 a fost a unei opere a pictorului Ştefan Luchian. Astfel, pictura „Două fete” a fost vândută la licitaţia Goldart, din aprilie 2013, de la Bucureşti cu suma de 300.000 de euro. De asemenea, în 2010, la licitaţia Artmark, tabloul lui Ştefan Luchian „Trandafiri” a fost vândut cu suma de 50.000 de euro.

Nicolae Tonitza ocupă locul al şaselea, pictura „În iatac” fiind vândută în decembrie 2011, la licitaţia Artmark, cu suma de 290.000 de euro. Nicolae Grigorescu se află pe locul şapte, „Ţărăncuţă odihnindu-se” fiind vândută în aprilie 2011, la Bucureşti, cu suma de 270.000 de euro, iar Arthur Aron Segal se situează pe locul opt, cu „Căderea omului”, care a fost vândută cu 228.595 de euro, la o licitaţia din februarie 2009, de la Londra.

Pe locul al nouălea se situează Adrian Ghenie, a cărui pictură „Regele” a fost cumpărată cu 212.238 de euro, la o licitaţie din iunie de la Londra, iar locul al zecelea îl ocupă Istvan (Ştefan) Szonyi. Opera sa „Viaduct pe Dunăre” a fost vândută cu suma de 204.500 de euro.

Topul este completat de nume mari, precum Camil Ressu (locul 14), Ioan Andreescu (locul 16), Nicolae Dărăscu (locul 28), Lucian Grigorescu (locul 54), Ştefan Câlţia (locul 81), Dan Perjovschi (locul 97), Gheorghe Tattarescu ( locul 100), dar şi nume mai puţin cunoscute, precum Alexandru Bunescu (locul 49) şi Victor Man (locul 51), notează Mediafax.

Cea de-a doua ediţie a Topului 100 cei mai valoroşi pictori români cuprinde şi patru clasamente conexe.

Info:

Top 100 al celor mai valoroşi pictori români a fost realizat de Capital în colaborare cu Artmark.

Foto credit: Artmark, Constantin Brancusi

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.