Constantin Chiriac, directorul FITS: „Festivalul de la Sibiu dăruiește fără a aștepta să primească ceva”
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-chiriac-directorul-fits-festivalul-de-la-sibiu-daruieste-fara-a-astepta-sa-primeasca-ceva/

Joi 22 mai, ARCUB a găzduit conferinţa de presă premergătoare unuia dintre cele mai importante evenimente culturale din România şi din Europa de Est: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care anul acesta va include 540 de evenimente din 73 de ţări, 3.300 de artişti şi 75 de spaţii de joc. Motto-ul FITS 2019 este „Arta de a dărui”.

Un articol de Cristina Enescu Aky|24 mai 2019

Festivalul de la Sibiu a plecat acum 26 de ani de la 3 țări și opt spectacole, și ajunge anul acesta la 540 de reprezentații cu aproape 70.000 de spectatori zilnic. Tot ceea ce este selectat este de foarte mare calitate” a spus în deschiderea conferinței Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu și totodată Președintele FITS, subliniind faptul că „este foarte important acum, în apropierea alegerilor europene, să ne bucurăm că sunt aici atât de mulți ambasadori și reprezentanți ai națiunilor cu care colaborăm, și că suntem aici în ideea de dialog, de punte, de construcție”.

La conferința de la ARCUB au participat și ambasadorii Franței, Japoniei, Chinei, Germaniei, Israelului, reprezentantul Ambasadei SUA, directorul British Council Romania, comisarii român și francez pentru Sezonul România-Franța, reprezentantul Ministrului Culturii și Identității Naționale și criticul de teatru și eseistul George Banu, consilier artistic al FITS. Invitații au vorbit despre amploarea și importanța festivalului și despre numeroasele producții străine prezente anul acesta la Sibiu.

Fiecare dintre țările ai căror reprezentanți au fost prezenți la conferința de presă are parteneriate culturale de tradiție cu Festivalul de la Sibiu, care și anul acesta va include un număr semnificativ de producții străine de excepție. Astfel, sezonul România-Franța (în cadrul căruia FITS este un partener major) va prezenta peste 70 de producții ale unor teatre și companii franceze de renume. Parteneriatul cu Republica Populară Chineză va aduce la Sibiu spectacole din bogata tradiție a artelor performative chineze (cu un accent special pe arta operei, care în China însumează câteva sute de modalități interpretative, așa cum a precizat directorul FITS), iar la finalul Festivalului Parcul Astra va găzdui o surpriză de excepție: „Lantern Festival – China în 20 de legende”.

Din Israel vor veni companii de dans dintre cele mai cunoscute și apreciate în întreaga lume, anume Vertigo și Batsheva (la care biletele sunt deja epuizate), spectacolele de dans israeliene fiind și în anii anteriori printre cele mai apreciate spectacole prezentate la Sibiu. De asemenea, producțiile din Germania vor avea și anul acesta o rezonanță specială la Sibiu, în contextul tradiției culturale săsești de aici. În contextul în care Sibiul este orașul cu cel mai mare buget alocat culturii din România (14%), ambasadorul Germaniei a subliniat faptul că cultura are într-adevăr nevoie vitală de finanțare, dar este deopotrivă și un foarte important factor de creștere socială și economică.

Constantin Chiriac a vorbit și despre Sezonul România-Repubica Moldova și Sezonul American în FITS, dar și despre celelalte evenimente care se vor adăuga spectacolelor din cadrul celor 10 zile de freamăt cultural și artistic: conferințele speciale în parteneriat cu Institutul Cultural Român, lansările de carte, proiecțiile de film, antologia de spectacole-lectură, workshop-urile și expozițiile organizate în și împrejurul Sibiului. La acestea se adaugă platforma de arte vizuale și Ziarul Orizontal, expoziția cu cerul de magneți, programul special Aleea Celebrităților, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural dar și Bursa de Spectacole (organizată în parteneriat cu burse din Europa, Asia, Australia, SUA, America de Sud și Africa).

Directorul FITS a subliniat și rolul esențial al voluntarilor în desfășurarea FITS (care primește anual mii de aplicații de voluntariat), și despre evenimentele care vor fi dedicate în mod special acestora, printre care un atelier de mișcare în metoda Gaga a celebrului coregraf israelian Ohad Naharin.

Constantin Chiriac a precizat că multe dintre spectacole sunt deja sold out, dar că la reprezentațiile la care mai sunt bilete disponibile publicul le poate achiziționa online „în orice monedă și din orice colț al lumii”. De asemenea, a anunțat că programul pentru FITS de anul viitor este deja stabilit cu multe companii de renume din străinătate.

 „Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediţii veţi înţelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui.“

Constantin Chiriac, directorul FITS

Mai multe informaţii despre programul și evenimentele din cadrul FITS 2019 găsiți pe www.sibfest.ro.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Guvernului Românie, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Consiliul Judeţean Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi UNITER, în parteneriat cu Sezonul România-Franţa.

 

 

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.