Constantin Chiriac, directorul FITS: „Festivalul de la Sibiu dăruiește fără a aștepta să primească ceva”
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-chiriac-directorul-fits-festivalul-de-la-sibiu-daruieste-fara-a-astepta-sa-primeasca-ceva/

Joi 22 mai, ARCUB a găzduit conferinţa de presă premergătoare unuia dintre cele mai importante evenimente culturale din România şi din Europa de Est: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care anul acesta va include 540 de evenimente din 73 de ţări, 3.300 de artişti şi 75 de spaţii de joc. Motto-ul FITS 2019 este „Arta de a dărui”.

Un articol de Cristina Enescu Aky|24 mai 2019

Festivalul de la Sibiu a plecat acum 26 de ani de la 3 țări și opt spectacole, și ajunge anul acesta la 540 de reprezentații cu aproape 70.000 de spectatori zilnic. Tot ceea ce este selectat este de foarte mare calitate” a spus în deschiderea conferinței Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu și totodată Președintele FITS, subliniind faptul că „este foarte important acum, în apropierea alegerilor europene, să ne bucurăm că sunt aici atât de mulți ambasadori și reprezentanți ai națiunilor cu care colaborăm, și că suntem aici în ideea de dialog, de punte, de construcție”.

La conferința de la ARCUB au participat și ambasadorii Franței, Japoniei, Chinei, Germaniei, Israelului, reprezentantul Ambasadei SUA, directorul British Council Romania, comisarii român și francez pentru Sezonul România-Franța, reprezentantul Ministrului Culturii și Identității Naționale și criticul de teatru și eseistul George Banu, consilier artistic al FITS. Invitații au vorbit despre amploarea și importanța festivalului și despre numeroasele producții străine prezente anul acesta la Sibiu.

Fiecare dintre țările ai căror reprezentanți au fost prezenți la conferința de presă are parteneriate culturale de tradiție cu Festivalul de la Sibiu, care și anul acesta va include un număr semnificativ de producții străine de excepție. Astfel, sezonul România-Franța (în cadrul căruia FITS este un partener major) va prezenta peste 70 de producții ale unor teatre și companii franceze de renume. Parteneriatul cu Republica Populară Chineză va aduce la Sibiu spectacole din bogata tradiție a artelor performative chineze (cu un accent special pe arta operei, care în China însumează câteva sute de modalități interpretative, așa cum a precizat directorul FITS), iar la finalul Festivalului Parcul Astra va găzdui o surpriză de excepție: „Lantern Festival – China în 20 de legende”.

Din Israel vor veni companii de dans dintre cele mai cunoscute și apreciate în întreaga lume, anume Vertigo și Batsheva (la care biletele sunt deja epuizate), spectacolele de dans israeliene fiind și în anii anteriori printre cele mai apreciate spectacole prezentate la Sibiu. De asemenea, producțiile din Germania vor avea și anul acesta o rezonanță specială la Sibiu, în contextul tradiției culturale săsești de aici. În contextul în care Sibiul este orașul cu cel mai mare buget alocat culturii din România (14%), ambasadorul Germaniei a subliniat faptul că cultura are într-adevăr nevoie vitală de finanțare, dar este deopotrivă și un foarte important factor de creștere socială și economică.

Constantin Chiriac a vorbit și despre Sezonul România-Repubica Moldova și Sezonul American în FITS, dar și despre celelalte evenimente care se vor adăuga spectacolelor din cadrul celor 10 zile de freamăt cultural și artistic: conferințele speciale în parteneriat cu Institutul Cultural Român, lansările de carte, proiecțiile de film, antologia de spectacole-lectură, workshop-urile și expozițiile organizate în și împrejurul Sibiului. La acestea se adaugă platforma de arte vizuale și Ziarul Orizontal, expoziția cu cerul de magneți, programul special Aleea Celebrităților, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural dar și Bursa de Spectacole (organizată în parteneriat cu burse din Europa, Asia, Australia, SUA, America de Sud și Africa).

Directorul FITS a subliniat și rolul esențial al voluntarilor în desfășurarea FITS (care primește anual mii de aplicații de voluntariat), și despre evenimentele care vor fi dedicate în mod special acestora, printre care un atelier de mișcare în metoda Gaga a celebrului coregraf israelian Ohad Naharin.

Constantin Chiriac a precizat că multe dintre spectacole sunt deja sold out, dar că la reprezentațiile la care mai sunt bilete disponibile publicul le poate achiziționa online „în orice monedă și din orice colț al lumii”. De asemenea, a anunțat că programul pentru FITS de anul viitor este deja stabilit cu multe companii de renume din străinătate.

 „Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediţii veţi înţelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui.“

Constantin Chiriac, directorul FITS

Mai multe informaţii despre programul și evenimentele din cadrul FITS 2019 găsiți pe www.sibfest.ro.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Guvernului Românie, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Consiliul Judeţean Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi UNITER, în parteneriat cu Sezonul România-Franţa.

 

 

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.