Constantin Chiriac, invitat de onoare la aniversarea Societății Junimea
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-chiriac-invitat-de-onoare-la-aniversarea-societatii-junimea/

Constantin Chiriac va participa vineri, 25 aprilie, la o serie de evenimente organizate la Iaşi pentru aniversarea a 150 de ani de la fondarea Societăţii Junimea în cadrul Zilelor Revistei „Convorbiri literare”.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

În intervalul 24 – 26 aprilie, la Iași are loc cea de-a XVIII-a ediție a evenimentului Zilele Revistei „Convorbiri literare”. La eveniment vor participa peste 70 de invitați din țară și străinătate.

Este vorba despre nume importante ale literaturii, printre care Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Nicolae Manolescu, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Mircea Mihăieş, Dan Mircea Cipariu, Adrian Popescu, Aurel Maria Baros, Nicolae Prelipceanu, Arcadie Suceveanu, Christian Schenk, Gisele Vanhese, Mircea Petean, Leo Butnaru sau Mircea Tomuş.

Constantin Chiriac va susține cu această ocazie o conferință cu tema „Diplomație Culturală”, un spectacol lectură alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iaşi, precum și recitalul „Metanie ţie, Părinte!”, un spectacol despre viaţă, moarte, destin, credinţă şi, mai ales, despre iubire, ce îşi propune să aducă în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu creatorul.

Constantin Chiriac este director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu din anul 2000 şi fondatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al treilea cel mai important festival de artele spectacolului din Europa.

PROGRAM ZILELE REVISTEI „CONVORBIRI LITERARE”

joi, 24 aprilie 2014

orele 17:00 – 17:30

la Casa cu Absidă „Laurenţiu Ulici”, Sala „Mihai Ursachi”

Convorbiri_LiterareDeschiderea Zilelor revistei „Convorbiri literare”

orele 17:30 – 17:30

la Casa cu Absidă „Laurenţiu Ulici”, Sala „Mihai Ursachi”

Colocviul Ion Bogdan (1864-1919) şi Corneliu Ştefanachi (1933-2009) – directori ai revistei „Convorbiri literare” (1902-1906 şi 1972-1976)

vineri, 25 aprilie 2014

orele 09:00 – 10:20

la Casa cu Absidă „Laurenţiu Ulici”, Sala „Mihai Ursachi”

Colocviul 150 de ani de la fondarea Societăţii „Junimea”

orele 10:30 – 12:00

la Universitatea „Petre Andrei”

Conferinţa: Diplomaţie culturală – Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

ora 17:30

la Teatrul „Luceafărul”

Vernisajul expoziţiei Arhitectura credinţei în Iaşi, expoziție a Direcției Judeţene pentru Cultură Iaşi

orele 18:00 – 19:45

la Teatrul „Luceafărul”

Podium poetic. Lecturi şi momente muzicale. Cu participarea lui Constantin Chiriac (invitat de Onoare) şi a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iaşi

orele 19:45 – 20:45

la Teatrul „Luceafărul”

Acordarea Premiilor anuale ale Revistei „Convorbiri literare”. Moment muzical al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi

Intrarea la toate evenimentele este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Foto:  Constantin Chiriac – Sebastian Marcovici

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.