Constantin Chiriac, Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-chiriac-premiul-ministrului-afacerilor-externe-al-japoniei/

Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru 2015 a fost acordat domnului Constantin Chiriac pentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor culturale dintre Japonia şi România.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2015

În luna august, Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei a anunțat câștigătorii din acest an ai premiilor Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei, persoane și organizaţii care și-au adus o contribuţie importantă la promovarea relaţiilor de prietenie dintre Japonia şi alte ţări.

Au fost premiate 116 personalități şi 39 de organizaţii din întreaga lume, România figurând de două ori pe lista câștigătorilor datorită premiului acordat domnului Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și director general al Teatrului Național ”Radu Stanca” și respectiv premiului acordat Colegiului Național ”Ion Creangă” din București.

Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru 2015 a fost acordat domnului Constantin Chiriac pentru contribuția adusă la dezvoltarea relațiilor culturale dintre Japonia și România.

În calitate de președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa, Constantin Chiriac a participat activ la promovarea artelor spectacolului în România, companiile teatrale japoneze fiind nelipsite de la fiecare ediție FITS.

De altfel, începând cu 1995 și până astăzi, nu mai puțin de 73 de trupe de teatru din Japonia au venit la Sibiu.

De asemenea, Teatrul Național „Radu Stanca” pe care îl conduce, a susținut mai multe turnee în Japonia, urmând ca viitorul turneu  să aibă loc la Tokyo și Matsumoto în luna octombrie 2015, cu spectacolele „Călătoriile lui Gulliver” și „Oidip”, în regia lui Silviu Purcărete.

Din anul 2007, în perioada premergătoare și pe durata Festivalului, a fost demarat un program de primire a voluntarilor japonezi, iar din anul 2012, pornind de la legăturile stabilite între voluntarii japonezi și locuitorii Sibiului, a fost încheiat un Acord de Prietenie între Sibiu și orașul Takayama din prefectura Gifu, nivelul schimburilor japonezo-române extinzându-se astfel dincolo de granițele FITS.

Ceremonia de înmânare a Premiilor Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei va avea loc la București, miercuri, 16 septembrie, de la ora 16.00, la reședința E.S. dl Keiji Yamamoto, Ambasadorul Japoniei în România.

Foto: Constantin Chiriac – Alexandru Dolea

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.