Contra progresului. Sau cum va arăta lumea peste zeci de ani.
https://www.ziarulmetropolis.ro/contra-progresului-sau-cum-va-arata-lumea-peste-zeci-de-ani/

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă astăzi, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Contra progresului/ Gegen den Fortschritt”, în regia lui Reinhold Tritscher.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă astăzi, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Contra progresului/ Gegen den Fortschritt”, în regia lui Reinhold Tritscher.

Producţia Secţiei Germane a Teatrului Naţional din Sibiu propune un univers absurd, populat de personaje neobişnuite, creionând un posibil viitor macabru al omenirii.

Cele şapte scene ne obligă să ne închipuim cum ar arăta lumea peste zeci de ani, dacă umanitatea va urma cursul actual al progresului: o lume dură, alienată, lipsită de orice reper moral, de orice emoţie.

„Contra progresului/ Gegen den Fortschritt” continuă seria de montări ale pieselor trilogiei „Contra” a cunoscutului dramaturg Esteve Soler, pe scena de la Sibiu, după ce în 2012 regizorul Alexandru Dabija a montat, tot la Secţia Germană, spectacolul „Contra democraţiei/ Gegen die Demokratie”.

Esteve Soler este un dramaturg catalan de mare forţă, născut la Barcelona în 1976, absolvent al Institutului de Teatru din Barcelona, unde predă în prezent scriere dramatică.

Din 2008, trilogia lui, alcătuită din piesele „Contra progresului”, „Contra iubirii” şi „Contra democraţiei” a fost tradusă în 9 limbi, fiind jucate cu succes în ţări ca Germania, Anglia, Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia Austria, Grecia, Venezuela sau Chile.

„Contra progresului/ Gegen den Fortschritt” este un spectacol realizat în coproducţie cu Teatrul Ecce din Austria.

Spectacolul va fi prezentat pe scena de la Odeïon Kulturforum din Salzburg într-o serie specială dedicată trilogiei scrisă de Esteve Soler, alături de „Contra democraţiei/ Gegen die Demokratie” în regia lui Alexandru Dabija şi „Contra iubirii/ Gegen die Liebe” în regia lui Marie Hoppe.

Contra progresului

Cele trei spectacole vor avea 13 reprezentaţii după cum urmează:

„Contra democraţiei/ Gegen die Demokratie”

15 februarie, ora 18:00; 21 februarie, ora 10:00 şi 19:30; 23 februarie, ora 17:00

„Contra progresului/ Gegen den Fortschritt”

15 februarie, ora 19:45; 20 februarie, ora 19:30; 23 februarie, ora 18:45; 26 februarie, ora 10:00 şi 19:30

„Contra iubirii/ Gegen die Liebe”

15 februarie, ora 21:30; 22 februarie, ora 19:30, 23 februarie, ora 20:30, 27 februarie, ora 19:30

Trilogia va fi prezentată, de asemenea, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 6 – 15 iunie 2014.

Foto: Contra progresului – TNRS

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.