Corul Armatei Roșii, simbol al Rusiei dincolo de frontiere
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-armatei-rosii-simbol-al-rusiei-dincolo-de-frontiere/

Corul Armatei Roşii, al cărui director şi 60 de membri se aflau la bordul avionului care s-a prăbuşit duminică în Marea Neagră, reprezintă un simbol al Rusiei aplaudat pretutindeni, chiar şi în zonele de conflict. Repertoriul său include astăzi mai mult de 2.000 de opere, de la cântece folclorice sau care glorifică URSS la muzica sacră, trecând prin cele mai mari hituri moderne internaţionale, pe care le interpretează cu voci puternice, însoţite de coregrafii acrobatice.

Un articol de Petre Ivan|26 decembrie 2016

Fondat în 1928, Ansamblul Alexandrov, cunoscut în timpul turneurilor sale de succes sub numele de Corul Armatei Roșii, este format în prezent din aproximativ 200 de cântăreți, muzicieni și dansatori.

Unul dintre puținele ansambluri care au efectuat turnee în străinătate în perioada sovietică, Corul Armatei Roșii a susținut sute de concerte în URSS, a înregistrat zeci de discuri și s-a impus ca participant cheie la festivaluri publice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzicienii săi nu au cunoscut nici un răgaz, dând peste 1.500 de concerte pentru soldații sovietici în zonele de luptă, ca și în spitale.

Condus timp de 18 ani de către fondatorul său, generalul și compozitorul Alexander Alexandrov, autorul muzicii imnului sovietic, ansamblul a fost apoi încredințat fiului său, Boris, care l-a condus între 1946 și 1987.

Actualul lider al Corului Armatei Roșii, Valeri Halilov, se afla printre membrii ansamblului care trebuiau să sărbătorească Anul Nou la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria și care se aflau la bordul avionului care s-a prăbușit în Marea Neagră.

Valeri Halilov a avut o mare contribuție la cultura contemporană ca dirijor și compozitor, a declarat un vicepremierul rus Olga Golodets agenției oficiale TASS, descriind plecarea sa drept o ”pierdere ireparabilă”.

„De peste un secol, aceste voci frumoase sunt o bijuterie a Rusiei”, a declarat cântăreața franceză Mathieu Mireille, care apare în mod regulat, din 1967, alături de corurile Armatei Roșii, declarându-se bulversată de această tragedie, care îndoliază lumea muzicii.

Ovaționat de public în timpul numeroaselor sale turnee în mai mult de 70 de țări din Europa și Asia, Ansamblul deține din 1935 Ordinul Steagul Roșu, unul dintre cel mai înalte recompense sovietice pentru „merite excepționale în cultură”.

Corurile ale Armatei Roșii au cântat în fața soldaților din Afganistan, în Iugoslavia sau Cecenia.

Foto: Corul Armatei Roșii – facebook

24
/05
/23

Șapte trupe și trei DJ alcătuiesc valul 3 de artiști anunțați la Rocanotherworld 2023: Subcarpați, The Mono Jacks, byron, Grimus, Hvnds, Ottis Coeur, Coven Clash, Ufe, Bully și K-lu se alătură pe scenele Rocanotherworld 2023, ce va avea loc la Iași în perioada 22-25 iunie 2023.

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

15
/05
/23

În lunile mai și iunie 2023 are loc primul turneu național intitulat Trei Tenori ieșeni, care aduce în fața publicului din întreaga țară trei dintre cei mai importanți tenori ai scenelor românești, care au ca numitor comun, în afara unor voci cu totul excepționale, faptul că își leagă numele în această perioadă de frumoasa evoluție a scenei muzicale ieșene actuale.