Corupție în stil rusesc și răpiri de copii în programul Cinepolitica 2016 
https://www.ziarulmetropolis.ro/coruptie-in-stil-rusesc-si-rapiri-de-copii-in-programul-cinepolitica-2016/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 13 şi 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, cu cea de-a cincea ediţie. Și anul acesta Cinepolitica vă va aduce filme selectate cu grijă, şocante şi puternice, dar şi dezbateri şi evenimente speciale.

Un articol de Liliana Matei|12 martie 2016

Anual, festivalul Cinepolitica își propune ca prin intermediul artei cinematografice să dezvăluie publicului mecanismele şi motivaţiile politice care îşi pun amprenta asupra noastră, a tuturor.

Competiţia internaţională a festivalului include o selecţie relevantă de lungmetraje recente, din întreaga lume, care abordează, într-o manieră specifică, zona politicului şi implicaţiile sale.

Durak/ The Fool (r. Yuriy Bykov), o dramă socială intensă care vine din Rusia profund coruptă, și Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs, un film inspirat dintr-un caz real care a zguduit Franța în 2007, fac parte din competiția celei de-a cincea ediții a Festivalul Internațional de Film Cinepolitica.

Durak/ The Fool este regizat, scris și montat de Yuriy Bykov, un tânăr regizor rus, care a atras atenția presei și a criticilor de film încă din 2013, când și-a prezentat la Cannes cel de-al doilea lungmetraj, The Major/ Mayor, unde și interpretează unul dintre rolurile secundare.
Cel de-al treilea film al său, Durak/ The Fool (2014, Rusia), pune față-n față un instalator idealist cu un sistem birocratic atât de corupt încât periclitează nu doar viața instalatorului, ci și a altor 800 de cetățeni. Filmul este considerat o metaforă a unui sistem care stă să cadă ca urmare a zeci de ani de corupție și management defectuos.

În 2007, membrii ONG-ului francez Arca lui Zoe au încercat să scoată din Ciad peste 100 de copii, care ar fi urmat să fie adoptați de familii franceze. Cei 103 copii, răpiţi la frontiera ciadiano-sudaneză şi pe punctul de a fi trimişi la Paris sub pretextul evacuării sanitare, au fost recuperaţi însă de poliţia din Abeche, chiar înainte de îmbarcarea lor.

Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (2015, Belgia – Franța), filmul regizorului belgian  Joachim Lafosse, este inspirat de acest caz și, la fel ca în cazul precendentului său lungmetraj,  À perde la raison, inspirat tot din fapte reale, Lafosse nu caută să prezinte spectatorilor un adevăr absolut, ci mai degrabă adoptă o poziție neutră: drumul spre Iad este pavat cu bune intenții, iar voluntarii ONG-iști sunt prezentați ca niște oameni de bine, dar depășiți de evenimente și mai apoi orbiți de sentimente.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.