Cristian Mungiu a refuzat nominalizarea la Premiile Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-a-refuzat-nominalizarea-la-premiile-gopo/

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni şi melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) şi Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim şi Silviu Purcărete – concurează şi pentru statueta care răsplăteşte Cea […]

Un articol de Andrada Văsii|26 februarie 2013

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește Cea mai bună regie.

 

61 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2012 au intrat în cursa pentru nominalizările celei de-a șaptea ediții a Premiilor Gopo care va avea loc pe 25 martie, la Opera Națională din București. Gala va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema și va putea fi urmărită live şi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel.

La solicitarea regizorului Cristian Mungiu, organizatorii și juriul au decis să nu ia în considerare pelicula După dealuri pentru nominalizările din acest an. De asemenea, considerând că nu are suficiente opțiuni, juriul a hotărât să nu acorde nici o nominalizare la categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal.

Mihaela Sîrbu (Toată lumea din familia noastră), Tamara Buciuceanu-Botez (Toată lumea din familia noastră), recompensată cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate în 2012, Alina Berzunțeanu (Despre oameni și melci) și Ozana Oancea (Visul lui Adalbert) sunt nominalizate la Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

Statueta Gopo acordată Celui mai bun actor într-un rol principal i-ar putea reveni unuia dintre cei trei protagoniști: Șerban Pavlu (Toată lumea din familia noastră), Adrian Titieni (Și caii sunt verzi pe pereți), câștigător la Gopo în 2012 la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar și Gabriel Spahiu (Visul lui Adalbert). În cursa pentru câștigarea statuetei acordate Celui mai bun actor într-un rol secundar se află Tudor Smoleanu (Și caii sunt verzi pe pereți), Gabriel Spahiu (Toată lumea din familia noastră), Sorin Leoveanu (Undeva la Palilula), laureat a două premii Uniter pentru interpretare și Doru Ana (Visul lui Adalbert).

La această ediție, Undeva la Palilula, debutul regizorului de teatru Silviu Purcărete în cinema, a strâns 11nominalizări, Toată lumea din familia noastră și Visul lui Adalbert – câte 9 fiecare, Despre oameni și melci a adunat 8 nominalizări, Și caii sunt verzi pe pereți (r. Dan Chișu)7, iar Tatăl Fantomă, primul lungmetraj al lui Lucian Georgescu, a fost votat la 6 categorii.

Dintre cele 13 documentare care au intrat în atenția juriului de nominalizări, vor fi supuse votului celor peste 400 de profesioniști din industrie filmele 8 martie (r. Alexandru Belc), Gone Wild (r. Dan Curean), Turn Off the Lights (r. Ivana Mladenovic) și Un gând, un vis, Doyle… și-un pix (r. Bogdan Ilie-Micu) și Aici… adică acolo (r. Laura Căpățână Juller).

La categoria Cel mai bun film european au fost luate în calcul 48 de producții europene. Criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru patru titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: Tinker, Tailor, Soldier, Spy/ Un spion care știa prea multe (r. Tomas Alfredson), Le gamin au vélo/ Băiatul cu bicicleta (r. Jean-Pierre și Luc Dardenne), Holy Motors (r. Leox Carax) și Le Havre (r. Aki Kaurismaki).

Premiul pentru cel mai mare succes la public în anul precedent merge în 2013 către două filme: comediaDespre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu), care a avut cei mai mulți spectatori – 63.778, și producția MediaPro Pictures Minte-mă frumos (r. Iura Luncașu), care a obținut cele mai mari încasări – 956.036 lei.

Lista completa a nominalizărilor este disponibilă pe site-ul Pro Cinema

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Marian Crișan, actrița Ana Ularu, producătoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici și criticii de film Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu DumbravăCristi Mărculescu Anca Grădinariu.

Respectând paragraful 1 din Articolul 3 al Regulamentul Oficial al Premiilor Gopo, jurații au desemnat câte cinci nominalizați pentru fiecare categorie, cu excepția acelor categorii la care aceștia și-au exercitat dreptul de a desemna patru sau trei profesioniști / filme, fie din cauza unui număr prea mic de opțiuni, fie pe baza criteriilor de performanță pe care jurații au decis în mod unanim să le respecte.

După anunţul nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor vota pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.

În acest an, organizatorii au decis să renunțe la sprijinul financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finanțare pentru acțiuni și manifestări cinematografice. În contextul unei cinematografii tot mai sărace, lipsită de orice strategie sau viziune de dezvoltare în viitor, organizatorii consideră că Premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului românesc, nu trebuie să se mai asocieze cu CNC, instituție care trebuie reformată din temelii pentru a asigura o altfel de prezență și vizibilitate a filmului românesc pe  plan local și internațional.

Gala Premiilor Gopo este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc(APFR), cu sprijinul Ministerului CulturiiOperei Naționale din București și al Babel Communications.

 

 

 

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.

13
/03
/17

Unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach și câștigătorul Palme d’Or, Cannes 2016, a intrat weekend-ul acesta pe ecranele din România, distribuit de Independența Film. Asociația ActiveWatch a susținut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocrației din serviciile de asistență socială din România și barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate.

12
/03
/17

Scris înainte de 1989, filmat în 1990 şi apărut în 1991, "A unsprezecea poruncă", doar inspirat din cartea "Patimile după Piteşti" a lui Paul Goma, este o prezenţă bizară în filmografia lui Mircea Daneliuc. Filmul este disponibil gratuit pe platforma Cinepub.

10
/03
/17

CRONICĂ DE FILM O binevenită gură de aer proaspăt în cinematografia de limbă română aduce tânăra regizoare Alexandra Balteanu, născută în România, dar stabilită în Germania. Prezentat la San Sebastian, promiţătorul său debut, „Vânătoare”, le are în distribuţie pe Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate.

10
/03
/17

Competiția Internațională BIEFF 2017 invită publicul la introspecție și dezbatere asupra unor dimensiuni profunde ale naturii umane, în cele două programe tematice Searching for Transcendence: Spirituality in the Digital Age și Cutting the Cord: Family Love and Its Discontents.

10
/03
/17

Timp de aproape o jumătate de secol, Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet au realizat câteva zeci de filme, cu o cadență de un film pe an, o mare parte adaptări inspirate de arta europeană, abordând teme din literatură, muzică, pictură.

09
/03
/17

Cum ar trebui să li se predea religia copiilor și adolescenților? Cât de necesară este educația sexuală în școli? Și ce efecte poate avea implicarea Bisericii în cele mai adânci straturi ale societății? Sunt câteva dintre temele – extrem de actuale și în România - puse în discuție de filmul „(M)ucenicul”/ „The Student”, în regia lui Kirill Serebrennikov, care ajunge pe marile ecrane din România din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.

08
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film, „Moonlight”/„În lumina lunii”, regizat de americanul Barry Jenkins, este o dramă impresionistă care încearcă să mizeze pe un anume intimism, în detrimentul unei eventuale cronici sociale. Însă nu se eliberează de unele şabloane.

08
/03
/17

Ana a teminat recent filmările la primul ei lungmetraj american, „Induced Effect”, în care l-a avut ca partener pe Eric Roberts și a început repetițiile la „Upstart”, un show TV despre realizarea unui Start-Up YouTube Channel. Între filmări, a finalizat un pictorial care celebrează actrițe îndrăgite de publicul român.

06
/03
/17

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

05
/03
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Australia” (2009), în regia lui Claudiu Mitcu, este un documentar de o oră despre participarea echipei românești a oamenilor străzii la Campionatul Mondial de fotbal pentru persoanele fără adăpost, la Melbourne.