Cristian Mungiu apreciază festivalul Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-apreciaza-festivalul-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Regizorul Cristian Mungiu invită publicul român să vadă filmele din cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, precizând că un astfel de eveniment este „ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este România” şi pentru o ţară foarte puţin consumatoare de film de artă.

Un articol de Andrada Văsii|26 octombrie 2013

Regizorul Cristian Mungiu invită publicul român să vadă filmele din cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, precizând că un astfel de eveniment este „ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este România” şi pentru o ţară foarte puţin consumatoare de film de artă.

Evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest a debutat vineri, la Cinema Studio, de la ora 20.00, şi la CinemaPRO, de la ora 20.45, cu lungmetrajul distins anul acesta cu premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, „Heli”, în prezenţa cineastului mexican Amat Escalante.

La deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest au fost prezenţi şi iniţiatorul evenimentului, regizorul Cristian Mungiu, şi redactorul-şef al prestigioasei reviste britanice Sight & Sound, Nick James.

În acest context, Cristian Mungiu a spus că speră ca publicul român să reacţioneze cu mult interes faţă de acest eveniment, „pentru că ce poţi să îţi doreşti mai mult dacă eşti cinefil decât să vezi 20 dintre filmele care au fost în selecţia oficială la Cannes, anul acesta”.

Totodată, Cristian Mungiu a subliniat că prezenţa în România a delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, este „un gest de curtoazie, de respect şi încurajare” pentru cinematografia română.

Cristian Mungiu îşi doreşte ca publicul să vină la filme

De asemenea, Cristian Mungiu a declarat că este complicat de realizat un astfel de festival, cu titluri atât de importante. Regizorul a spus însă că ediţia de anul acesta a fost mai uşor de organizat având în vedere că el a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes.

Citiţi şi: Cannes-ul se mută pentru o săptămână la Bucureşti

„E complicat, se face totul pe bază de relaţii personale. A fost un pic mai simplu anul acesta pentru că eu am fost în juriu la Cannes, am văzut filmele, am avut ocazia să mă întâlnesc cu oamenii şi a fost ceva mai simplu. Pentru noi cel mai complicat lucru şi cel mai important este să comunicăm publicului din Bucureşti. Nu îmi este atât de greu şi nu ne este atât de greu să organizăm festivalul, să obţinem filmele, să găsim banii să plătim drepturile cât ne este să comunicăm ce şansă deosebită ar trebui să fie pentru publicul din România să vină să vadă aceste filme”, a adăugat acesta.

Cristian Mungiu regizor

Cristian Mungiu, regizor

Pe de altă parte, regizorul mexican Amat Escalante a fost prezent, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. El şi-a prezentat filmul „Heli”, care a fost premiat anul acesta pentru regie la Festivalul Internaţional de la Cannes şi care a deschis evenimentul de la Bucureşti.

După proiecţia filmului, Amat Escalante a afirmat că a scris la scenariul peliculei timp de cinci ani, existând multe surse de inspiraţie pentru „Heli”. El a mai spus că Mexicul este într-un război permanent cu traficanţii de droguri, în această luptă 70.000 de persoane pierzându-şi viaţa în ultimii şapte ani.

„Am vrut să spun o poveste, să merg dincolo de imaginile şi ceea ce vedem în presa din Mexic. În fiecare zi vedem imagini ca în film, oameni decapitaţi, oameni spânzuraţi de poduri, oameni arşi, orice fel de moarte. Am vrut să explorez povestea unei familii şi să spun povestea personală a unor persoane care suferă această situaţie. (…)

Unde locuiesc, cu ani în urmă, a fost construită fabrica americană General Motors şi foarte multe familii au venit să locuiască în această zonă şi s-au format mici comunităţi. Am vrut să fac un film despre una dintre aceste familii, dar şi despre copiii care îşi pierd copilăria şi adolescenţa pentru că se căsătoresc foarte repede, fetele rămân însărcinate la o vârstă foarte fragedă”, a spus Amat Escalante.

„Să ştiţi că nu vine aşa de des la un festival pe cât vine la noi. Vine aşa, ca un gest de curtoazie, de respect şi de încurajare pentru cinematografia noastră, pentru că avem destul de multe probleme. Ştie că prin acest festival încercăm să readucem publicul către acest gen de filme.

Ştie că avem mari probleme de distribuţie în România şi vine să facă ce poate să facă, adică să ofere un fel de gir al respectului de care filmul românesc se bucură în afară, în speranţa că va începe să capete aceeaşi stimă, încetul cu încetul, şi în România, ceea ce deocamdată nu e cazul“, a declarat Cristian Mungiu, referitor la venirea lui Thierry Fremaux, pentru agenţia Mediafax .

Regizorii Abdellatif Kechiche şi Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire şi Christophe Paou, producătoarea Sylvie Pialat şi delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, sunt vedetele ediţiei din acest an a evenimentului Les Film de Cannes à Bucarest.

Info: 

Peste 60 de filme vor rula, între 25 şi 31 octombrie, la CinemaPRO, Cinema Studio şi Cinema „Elvira Popescu”, în cadrul acestui eveniment cinematografic.

Dintre acestea, 20 de pelicule au fost proiectate la Festivalul de la Cannes 2013, iar 13 dintre ele au câştigat premii importante, inclusiv Palme d’Or. Majoritatea peliculelor vor putea fi vizionate în premieră în România.

Foto credit: Cinemagia, poze cu Cristian Mungiu

28
/08
/22

PREVIEW Organizatorii Astra, festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, ajuns la a 29-a ediţie, anunţă că au pregătit un program variat, care include filme din toată lumea şi diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers.

26
/08
/22

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

26
/08
/22

Azi, 26 august, de la ora 19:45, debutează la Cinema Muzeul Țăranului din București cea de-a doua ediție a ABIFF - Animation Bucharest Internaţional Film Festival, prin proiecția animației "Călătorie în ȚaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), în regia lui Peter Budinský, un proiect ambițios în ceea ce privește abordarea vizuală și narativă, destinat publicului de familie.

26
/08
/22

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

25
/08
/22

Numeroși fani nerăbdători, artiști și creatori de conținut au ales să descopere marele final al poveștii de dragoste dintre Tessa și Hardin din cea de-a patra ecranizare a seriei After - “După ce am găsit fericirea” la Cineplexx Băneasa, odată cu avanpremiera Ladies Night de miercuri, 24 august.

25
/08
/22

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.

23
/08
/22

O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene.

22
/08
/22

Cele mai noi producţii româneşti, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian, vor putea fi văzute la a opta ediţie a evenimentului cinematografic de tradiţie Zilele Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie.

22
/08
/22

Cinematograful itinerant Cinema în aer liber își continuă sezonul de pe Insula Artelor din Parcul Titan și între 23 – 28 august, cu un film istoric despre anii de tinerețe ai lui Ernesto „Che” Guevara, un film românesc lansat anul acesta , o comedie franțuzească bine primită de public și trei filme cu aventuri care mai de care mai fantastice. Proiecțiile de film încep la ora 20:30, intrarea este liberă iar programul complet este disponibil pe https://cinemainaerliber.ro/.

22
/08
/22

Prima ediție Sunscreen Film & Arts Festival va avea loc între 8 și 11 septembrie la Constanța și va aduce în fața publicului de la malul mării cele mai așteptate producții cinematografice românești ale anului, alături de regizori și actori, dar și filme internaționale precum Ticket to Paradise, noua comedie romantică cu Julia Roberts și George Clooney.