Cristian Mungiu, premiul pentru regie la Cannes pentru „Bacalaureat“
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-premiul-pentru-regie-la-cannes-pentru-bacalaureat/

Premiul pentru regie a fost câştigat, ex aequo, de Cristian Mungiu, pentru „Bacalaureat”, şi de regizorul francez Olivier Assayas, pentru „Personal Shopper”, în cadrul actualei ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Iată care au fost cele mai importante premii ale serii…

Un articol de Ionuţ Mareş|22 mai 2016

Premiul Palme d’Or este câştigat de filmul „I, Daniel Blake”, al veteranului regizor britanic Ken Loach, care obţine pentru a doua oară celebrul trofeu. Premiul a fost înmânat de actorul Mel Gibson şi de preşedintele juriului din acest an, cineastul australian George Miller.

Grand Prix merge la filmul „Juste la fin du monde”, realizat în Franţa de tânărul cineast canadian Xavier Dolan, care a plâns în timpul discursului de mulţumire. Din distribuţia filmului: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux.

Premiul pentru regie este câştigat, ex-aequo, de Cristian Mungiu şi de regizorul francez Olivier Assayas.

Olivier Assayas a mărturisit, pe scenă, că îl admiră pe Cristian Mungiu și că este recunoscător că împarte premiul cu acesta. La rândul său, Cristian Mungiu a tras un semnal de alarmă, spunând că, în acest moment, cinematograful de artă nu este într-o situație foarte bună și că a fost limitat la o nișă. „Cinematografia de autor a continuat să existe și datorită Festivalului de la Cannes. Avem o mare responsabilitate“, a declarat Mungiu, care a mulțumit echipei sale, spunând că nu face filmele singur. „Mulțumesc familiei mele care mi-a dat o direcție în viață“.

Citiți cronicile din Ziarul Metropolis:

Mecanica lui Mungiu, de Ionuț Mareș

„Bacalaureat”. Dileme morale, de Ionuț Mareș

Exodul, de Andrei Crăciun

Premiul pentru cel mai bun scenariu merge la cineastul iranian Asghar Farhadi, pentru filmul „The Salesman”. Asghar Farhadi este autorul celebrului film „A Separation”, care a câştigat în 2011 Ursul de Aur la Berlin.

Premiul de interpretare feminină este câştigat de actriţa filipineză Jaclyn Jose, din filmul „Ma’ Rosa”, al regizorului Brillante Mendoza.

Premiul Juriului merge la filmul „American Honey”, al regizoarei britanice Andrea Arnold.

Premiul de interpretare masculină este câştigat de actorul iranian Shahab Hosseini, din filmul „The Salesman”, de Asghar Farhadi.

Un Premiu Palme d’Or onorific merge la celebrul actor francez Jean-Pierre Léaud, care a devenit cunoscut când era copil, cu rolul din filmul „Cele 400 de lovituri” (1959), de François Truffaut.

Jean-Pierre-Leaud

Premiul Camera d`Or, pentru debut, la Festivalul de la Cannes merge la drama franceză „Divines”, de Uda Benyamina, o regizoare franceză de origine marocană. Filmul românesc „Câini”, de Bogdan Mirică, s-a aflat de asemenea în cursa pentru Camera d’Or.

13227795_1033413126745064_5117742217071061287_o

Foto: Festival de Cannes Pagina Oficiala



11
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, are premiera mondială astăzi.Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locația principală al celui mai important festival internațional de film al începutului de an.

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.