„Culorile Persiei”, o incursiune în arta și meșteșugurile Iranului, la Arcub
https://www.ziarulmetropolis.ro/culorile-persiei-o-incursiune-in-arta-si-mestesugurile-iranului-la-arcub/

Între 18 şi 22 iulie 2022, publicul român este invitat într-o incursiune în cultura iraniană printr-o serie de expoziţii şi ateliere susţinute de artişti importanţi din Iran.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2022

„Culorile Persiei” marchează 120 de ani de relaţii diplomatice dintre Iran şi România printr-un eveniment unic, în luna iulie, la ARCUB Gabroveni. Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Islamice Iran din România în parteneriat Primăria Capitalei prin ARCUB, sub auspiciile Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, cu susţinerea Prefecturii din Isfahan.

Desfăşurată în trei spaţii expoziţionale de la parterul Hanului Gabroveni, „Culorile Persiei” expune lucrările a 13 dintre cei mai mari artişti din Isfahan, de la sculpturi în lemn, la gravuri, broderii şi bijuterii. În exclusivitate pentru evenimentul de la ARCUB, publicul are ocazia rară de a participa, în cadrul expoziţiei, la ateliere susţinute chiar de artiştii din Isfahan. Proiectul cuprinde ateliere şi demonstraţii live ale unor tehnici antice persane de realizare a picturilor în miniatură, de şlefuire şi încrustare a lemnului, prelucrare a pietrelor preţioase, broderie sau gravură folosite cu precădere în zona Isfahanului.

„Fiecare națiune are o datorie de recunoștință față de păstrătorii modeşti ai culturii și artei sale pentru durabilitatea, longevitatea și existența meșteșugurilor sale. Ei sunt artiștii care, atât conștient, cât și accidental, au depus un efort pentru a păstra tradițiile istorice ale patriei grupului lor etnic. Fiind una dintre capitalele mondiale ale meșteșugurilor, Iranul se mândrește cu fundalul bogat, varietatea, complexitatea și producția abundentă a meșteșugurilor sale. Artefactele persane arată fascinația iranianului pentru modelele geometrice, modelele imaginative și motivele din natură.” Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Excelenţa Sa, Seyed Hossein Sadat Meidani.

Artizanatul iranian a fost întotdeauna renumit pentru istoria și vechimea sa, autenticitatea culturală și istorică, diversitatea produselor, frumusețea motivelor și abordările imaginative ale operelor de artă, iar Isfahan are o poziție unică în artizanat printre toate orașele din Iran datorită talentelor istorice și inerente, forței de muncă și unui cadru cultural unic.

„Isfahan, recunoscut pe plan mondial ca orașul meșteșugurilor și artizanatului, și o carte eternă a artei plastice și a arhitecturii Iranului, este onorat să organizeze la București, în numele Republicii Islamice Iran, «Săptămâna Culturală a Isfahanului», cu ocazia celebrării a 120 de ani de relații diplomatice și constructive între cele două țări prietene, cu participarea unui grup de artiști de seamă ai artizanatului și artelor tradiționale. Prezența acestor mesageri ai artei și culturii este o oportunitate extraordinară de a prezenta acest oraș-muzeu al Iranului, și de a invita oamenii iubitori de cultură din România să călătorească în Iran și în Isfahan.” Guvernatorul General al Provinciei Isfahan, Sayed Reza Mortazavy

Artiştii proiectului „Culorile Persanului” sunt Mohsen Seyed Fattahi, Mojtaba Ayoubi Marbini, Nasrin Kardani Esfahani, Hamed Karimi, Aliakbar Taebi, Mohammadreza Talebi, Behzad Fallahi Sichani, Mohsen Davari Dolatabadi, Vahid Sabaghi, Milad Yazdkhasti, Mohammadebrahim Golriz Khatami, Zahra Abasaltian Naeeni şi Amirkamyar Kazemi Darafshani.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18-22 iulie 2022, zilnic, între orele 11.00 şi 21.00, la ARCUB Gabroveni în sălile Cafenea, Librărie şi Arcelor.

În cadrul proiectului vor avea loc o serie de ateliere susţinute de artiştii expozanţi.

Intrarea în cadrul expoziției este liberă.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.