Cultura devine contagioasa la Centrul Ceh
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-devine-contagioasa-la-centrul-ceh/

Programul evenimentelor este : VI 9.11 / 20:00 / spectacol Solo pentru Lu / @ Fabrica de Pensule, Cluj, în cadrul festivalului Temps d’ Images ”Cu un singur corp şi o singură voce, Lu reuşeşte să aducă o intreagă lume pe scenă”, spune Jitka Polanská atunci când descrie spectacolul de 80 de minute al lui Jing Lu, […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

Programul evenimentelor este :

VI 9.11 / 20:00 / spectacol Solo pentru Lu / @ Fabrica de Pensule, Cluj, în cadrul festivalului Temps d’ Images

”Cu un singur corp și o singură voce, Lu reușește să aducă o intreagă lume pe scenă”, spune Jitka Polanská atunci când descrie spectacolul de 80 de minute al lui Jing Lu, care își prezintă povestea  vieții sale ca actriță, cântăreață și dansatoare, a copilăriei din China până în prezent, la viața în Praga. Regizat de Jana Svobodá.
O producție a faimosului Teatru Archa din Praga.

SÂ 10.11 / 19:00 / spectacol Solo for Lu / @ Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu

 

LU 12.11 / 20:00 / Documentary Mondays / @ Czech Centre

 aici…adică acolo / Laura Căpățână-Juller / RO / 2012 / 76 min / VO română cu subtitrare în limba engleză

Ani și Sanda sunt două fete din Maramureș, pe care le-au crescut bunicii, după ce părinții au decis să plece la muncă în Spania. Fetele comunică doar prin telefon sau pe internet cu părinții lor, care le trimit regulat o mulțime de cadouri pentru a-și compensa absența. Familia se reunește numai de două ori pe an, la marile sărbători religioase, în restul anului părinții find plecați din România. Banii pe care-i strâng sunt pentru a construi casa de vis a familiei, una în care fiecare să aibă camera sa și un televizor cu ecran mare, de plasmă. Doar că au trecut zece ani de când părinții au plecat și în Maramureș a început construcția casei de vis, dar șantierul pare să nu se mai termine, iar visul familiei e departe de îndeplinire. În absența părinților, Ani și Sanda au trecut de la copilărie la adolescență. ”Aici… adică acolo” expune o problemă socială mondială prin intermediul unei povești personale.

JO 15.11.2012 – MA 15.01.2013 / Czechoslovak Film Poster Exhibition / @ MNAC

JO 15.11 Vernisaj / 19:00

Centrul ceh prezintă pentru prima oară în România colecția unică de afișe de film realizate de artiști cehoslovaci între anii 1961 – 1987 pentru Centrul de închirieri din Praga.
Afişele expuse fac parte din colecţia de afişe de film a filmotecii Terry Posters din Praga, și ilustrează 20 de filme românești, 20 de filme cehe și 60 de filme universale. Pe pagina de internet www.terry-posters.com puteţi admira cele peste 8000 de afişe şi puteţi, de asemenea, afla multe informaţii interesante despre acestea.

JO 15.11 / Proiecție / 19:30 / @ MNAC

Petrecerea și invitații (A report on the party and the guests) / Jan Němec / 1966 / CZ / 71 min

În fabula suprarealistă a lui Jan Němec, un picnic devine, fără cuviință, o lecție despre ierarhia politică, atunci când o mulțime de figuri autoritare misterioase își face apariția. Această alegorie despre persecuție și supunere a fost interzisă în Cehia, însă a avut un succes internațional după premiera la Festivalul de Film din New York.

VI 16.11 / 20:00 / History of Film Poster / Lecture / @ Centrul Ceh

Istoria Afișului de Film – o prelegere ținută de Pavel Rajcan, curatorul și colecționarul afișelor din cadrul expoziției Czechoslovak Film Poster, de la MNAC.

LU 19.11 / 20:00 / Documentary Mondays / @Czech Centre

The Greatest Wish / Olga Špátová / CZ / 2012 / 80 min / VO cehă, subtitrare în limba engleză

Întrebarea aparent simplă, “Care este cea mai mare dorință a ta?” provoacă respondenții să-și formuleze sistemul de valori. Eroii acestui film sunt tineri născuți spre sfârșitul regimului comunist sau la scurt timp după Revoluția de Catifea. The Greatest Wish urmează vag clasicele documentare omonime, realizate de Jan Špáta în 1964 și 1989. În aceste filme Špáta anchetează visele și atitudinea tinerilor, la momente cheie ale erei totalitare. Douăzeci de ani mai târziu, fiica lui Olga Špátováa preluat ștafeta, ca o introspecție în generația ei.

MA 20.11 / 12:30 / Iva Vodrážková / Expoziție de tapiserii / @ Teatrul Evreiesc de Stat

Colaje textile cusute și realizate din materiale găsite, obiecte care sunt alese pentru poveștile lor, texte vizuale, obiecte naturale și țesături. Ele sunt inspirate de imagini și artefacte din sinagogă și de contextul  experienței religioase evreiești, în special conceptele din Thora și alfabetul ebraic.

MA 20.11 / Lectură cu Petr Král / @ Cărturești

MA 20.11 / 19:00 / The Silver Academy / Expoziție de Pavel Sterec / @ Tranzit.ro

Un eveniment pregătit de Pavel Sterec, artist în-rezidență  la Centrul Ceh București, care se concentrează pe tema educației la persoana de vârstă post-productivă (Universitatea pentru Vârsta a Treia), ca o metaforă a discuțiilor mai generale pe teme cum ar fi sensul învățământului, cultul pentru tinerețe sau de înbătrânire.

MI 21.11 / 20:00 / No Silence, Please

Proiecție de  filme experimentale realizate de Maya Deren și Hans Richter + concert Fierbințeanu (electro/digital pop)

Ritual in Transfigured Time / Maya Deren  / 1946 / 15 min

Un eveniment monden coregrafiat in maniera unui dans care transmite concepte inspirate din mitologia greacă; una dintre cele mai deosebite opere ale Mayei Deren.

At land / Maya Deren / 1944 / 15 min

Cel de-al doilea film experimental al Mayei Deren,  At Land (1944) evidențiază  interesul ei pentru juxtapunerea spațiilor anacronice și prezintă o critică la adresa ritualurilor sociale. – Wendy Haslem.

Witch’s cradle / Maya Deren , M. Duchamp / 1943 / 12 min

The Witch’s Cradle (Leagănul Vrăjitoarei) este filmul neterminat al Mayei Deren, realizat  la Galeria Guggenheim, la momentul expoziției suprarealiste ”Arta acestui Secol”. A fost montat la mult timp după moartea sa de către angajații departamentului de conservare a Arhivei Antologiei de Film.

Ghosts Before Breakfast / Hans Richter / 1928 / 7 min.

Pasiunea lui Richter pentru dadaism este declarată în acest film în care provoacă standardele artistice ale acelor vremuri prin ilustrarea unor teme ca obscurul și fantezia. Ceasuri, picioare, scări, pălării și oameni trec prin întâmplări iraționale în spații neobișnuite.

JO 22.11 / 17:00 / Proiecție / @ MNAC

Lumină intimă (Intimate Lighting) / Ivan Passer / 1965 / 71 min

Ivan Passer scria alături de Miloš Forman, iar umorul său fin și scriitura bună s-au simțit în primele comedii ale lui Forman, făcute în Cehia. Apoi, Ivan Passer și-a creat propria capodoperă, Lumina intimă, un film despre visele ”donquijotești” a doi prieteni muzicieni – unul plecat din orașul său natal pentru a deveni cunoscut, iar celălalt – un profesor de muzică și membru al cvartetului de muzică de cameră din micul său oraș natal. Lumină intimă este un film plin de patos și umor. Cu o ironie blândă, Passer aruncă o lumină poetică asupra iluziilor si victoriilor noastre.

LU 26.11 / Lansare DVD One World Romania și proiecție / @ Centrul Ceh

Melissa, mama si eu / Limor Pinhasov / Israel / 2010 / 54 min, VO ebraică, engleză, subtitrare în limba engleză

“De ce atata interes pentru ea? E doar o femeie pe care ai cunoscut-o candva”. Yael si Melissa au o istorie comuna: cu sapte ani in urma au lucrat ca stripteuze in Tokyo. Astazi Yael este o artista-fotografa respectata in Israel, are o relatie de durata si intentioneaza sa devina mama. Inainte de a face pasul decisiv simte nevoia sa o reintalneasca pe Melissa, femeia care a marcat-o cel mai puternic in perioada petrecuta in Japonia. Filmul juxtapune material home video cu interviuri si secvente de observatie filmate in prezent pentru a schita traseele divergente ale celor doua femei si incercarea lor de a intelege ce anume le-a determinat optiunea facuta cu ani in urma.

JO 29.11 / 17:00 / Proiecție / @ MNAC

Valerie (Valerie and her Week of Wonders) / Jaromil Jires / CZ 1970 / 73 min

Filmul este inspirat din basme ca Alice în Țara Minunilor sau Scufița Roșie și este o poveste suprarealistă în care dragostea, frica, sexul și religia se contopesc într-o lume fantastică.

LU 2.12 / 20:00 / Documentary Mondays / @ Centrul Ceh

Echoes of Jihlava 2012

JO 6.12 / 17:00 / Proiecție film / @ MNAC

Trenuri bine păzite (Closely Watched Trains) / Jirí Menzel / CZ 1966 / 93 min

Trenuri bine păzite este ecranizarea unei cărţi de Bohumil Hrabal, cel care semnează şi scenariul filmului. Acţiunea se petrece într-o gară izolată din Cehia, în timpul ocupaţiei naziste, şi urmăreşte maturizarea adolescentului timid Milos (Vaclav Neckar), proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulenţelor create de război, a luptei de rezistenţă şi a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este cum să scape de virginitate.

DU 9.12 / 19:00 / Nunta lui Figaro / Spectacol de teatru / @ Teatrul Maghiar de Stat, Cluj

LU 10.12 / 20:00 / Documentary Mondays / @ Centrul Ceh

Echoes of Jihlava 2012

JO 13.12 /  17:00 / Film screening / @MNAC

Cadavre Arse (The Cremator) / Juraj Herz / CZ 1969 / 95 min

Un film bazat pe romanul lui Ladislav Fuks, filmul îl prezintă pe demonicul și macabrul Karl Kopfrking, proprietarul unui crematoriu la începutul ocupației naziste a Cehoslovaciei. Cu acest prilej, el găsește că este un moment oportun pentru a își îndeplini ambițiile ce țin de afacerea sa, pentru a își justifica antisemitismul și pentru a face uz de obsesia sa pentru control. Descoperirea că soția sa are sângele ”impur” îl va face să își piardă mințile

LU 17.12 / 20H00 / Documentary Mondays  / Centrul Ceh

Echoes of Jihlava 2012.

 

Sursa: Centrul Ceh

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.