Cultură în natură: o săptămâna de ateliere creative în Parcul Florilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-in-natura-o-saptamana-de-ateliere-creative-in-parcul-florilor/

Între 4 şi 10 septembrie, Asociaţia Montage organizează 17 ateliere creative, adresate copiilor şi adulţilor. Atelierele vor avea loc în aer liber, în Parcul Florilor, iar participarea este gratuită.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2021

„Cultură în natură” este un proiect cultural multidisciplinar si participativ, cofinanțat de Primaria Sectorului 2, dedicat tuturor cetățenilor, care urmează să se desfăşoare cu implicarea directă, activă, a publicului. Proiectul propune angajarea publicului în activităţi de tip workshopuri pe diferite domenii culturale (arte vizuale, performance, muzică, literatură, arhitectură și design), desfăşurate într-un cadru natural pe parcursul a 7 zile consecutive, timp de 5 ore zilnic, in perioada 4-10.

În centrul Parcului Florilor urmează a fi amplasată o structură de tip bibliotecă urbană, unde artiștii vor intra în interacțiune directă cu participanții și vor construi împreună un spațiu cultural, o sală de lectură în natură, cu valenţe utilitare diverse, un loc de întâlnire și dialog între artiști, operatori culturali și cetățeni ai Sectorului 2.  Fiecare participant este invitat să contribuie la crearea mobilierului urban-natural, precum şi să pună la dispoziția tuturor participanților, pe perioada desfășurării proiectului, a unor cărți din propria bibliotecă și a oricăror altor elemente cu valențe artistice.

Astfel, în fiecare zi vor avea loc întâlniri și ateliere după următorul program:

  1. 09. 2021

17:00 – Atelier de scenografie – “Contexte scenografice efemere” cu Sofia Ovejan, scenograf

18:00 – Atelier de design ambiental “Simbolul floral ca o oglindă a elementelor de civilizație” cu Marius Barb (Barbone), artist vizual

 

  1. 09. 2021

16.00 – Atelier de “Teatru corporal și improvizație” cu Matei Stoian, regizor

17.00 – Atelier de arhitectură “Peisajul urban” cu Admetos Popescu, arhitect

18.00 – Atelier de literatură pentru copii “Cum te poți juca cu doar două cuvinte?” cu Adina Popescu, scriitor

19.00 – Atelier de muzică “Povestea sunetelor” cu Cătălina Beta, muzician

 

  1. 09. 2021

16.00 – Atelier de literatură pentru copii “De câte cuvinte ai nevoie pentru o poveste?” cu Adina Popescu, scriitor

 

  1. 09. 2021

16.30 – Atelier de colaj “Eu și personajul meu” cu Valentin Teodorescu, artist vizual

17.30 – Atelier de literatură “Scris și făcut” cu Claudiu Komartin, scriitor

18.30 – Atelier de muzică “Jocuri de sunete și ritm” cu Elena Albu, muzician

 

  1. 09. 2021

16.00 – Atelier de pictură “Explorări creative în natură” cu Anca Maria Ciofîrlă, artist vizual

17.00 – Atelier de literatură “Termitiera de litere” cu Claudiu Komartin, scriitor

 

  1. 09. 2021

18.00 – Atelier de “Teatru pe scurt” cu actorul Ştefan Pavel

 

  1. 09. 2021

15.00 – Atelier de pictură “Să ne cunoaștem prin portret” cu Bogdan Andronic (Andronicuss), artist vizual

16.00 – Atelier de muzică “Muzica e peste tot” cu Lorena Marie-Claire Deheleanu, muzician

17.00 – Atelier de arte plastice “Personaje imaginare” cu Valentin Teodorescu, designer

18.00 – Atelier de pictură “Portretul meu” cu Bogdan Andronic (Andronicuss), artist vizual

Cultură în natură” își propune astfel facilitarea unui dialog creativ, liber, informal, pe principiile respectului, toleranței, incluziunii între toți participanții la proiect, profesioniști creatori și cetățeni ai Sectorului 2 de toate categoriile, cu încurajarea exprimării și participativității în construirea, amenajarea, întreținerea şi utilizarea unui spațiu cultural comun experimental.

Detalii, aici.

 

 

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.