Cultura pierde o instituṭie importantã
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-pierde-o-institu%e1%b9%adie-importanta/

Centrul pentru Artele Spectacolului ‘’Sala Palatului’’ urmeazã sã fie trecut din subordinea Ministerului Culturii în cea a Guvernului Victor Ponta. Acestã schimbare va putea fi posibilã printr-o Hotãrâre de Guvern care stipuleazã faptul cã Sala Palatului va funcṭiona sub coordonarea secretarului general al Guvernului. Restructurarea nu se va limita numai la palierul subordonãrii acestui centru […]

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2012

Centrul pentru Artele Spectacolului ‘’Sala Palatului’’ urmeazã sã fie trecut din subordinea Ministerului Culturii în cea a Guvernului Victor Ponta. Acestã schimbare va putea fi posibilã printr-o Hotãrâre de Guvern care stipuleazã faptul cã Sala Palatului va funcṭiona sub coordonarea secretarului general al Guvernului.

Restructurarea nu se va limita numai la palierul subordonãrii acestui centru cultural, ci va viza şi structura organizaṭionalã. Atfel, tot prin Hotãrâre de Guvern se alocã maxim 31 de posturi -cu tot cu cel al directorului executiv. Altã modificare va viza numirea acestui director, deoarece se va adopta o numire prin ordin din partea secretarului general al Guvernului.

Nota de fundamentare menṭioneazã faptul cã Sala Palatului- centru cultural-va fi integratã și va colabora direct cu rețeaua de instituții și entități aflate sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, pentru a asigura  punerea în aplicare a politicilor și acțiunilor specifice.

Intrebarea de pe buzele tuturor este simplã : cât de beneficã este o astfel de decizie ? Vorbim despre o decizie focusatã pe binele instituṭiei, sau despre o decizie necesarã în vederea unei numiri politice a unui nou director ?

08
/05
/17

Într-o zi de 8 mai se nășteau Cristian Vasile, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi ai perioadei interbelice, Fernandel, Roberto Rossellini, Thomas Pynchon și prozatorul Gheorghe Crăciun și se stingeau din viață Gustave Flaubert și Paul Gauguin.

06
/05
/17

Într-o zi de 6 mai se stingea din viaţă filosoful și scriitorul Lucian Blaga. În 1956, la iniţiativa unor mari personalităţi din Italia, Franţa şi din diaspora română, Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel în Literatură, pe care nu l-a putut obţine, în principal, din cauza opoziţiei Academiei Române din acele vremuri.

06
/05
/17

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad și Trupa de Marionete Arad organizează, în perioada 16-20 mai 2017, cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație. Directorul artistic este Christian Caimacan.

05
/05
/17

Florian Pittiș reprezintă în inimile și conștiința românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr și liber. Moțu a inspirat generații întregi de tineri să citească, să gândească, să trăiască frumos. Evenimentul “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș” este o sărbătoare a spiritului, în care artiștii și publicul își arată prețuirea față de cel care a fost Florian Pittiș.

05
/05
/17

Sub titlul L’Om GiGi: Linii Trasee Semne Sensuri, Teatrul Național “I.L. Caragiale” București îi invită pe iubitorii teatrului într-o incursiune în laboratorul de creație al artistului de talie internațională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

04
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film românesc ajuns în cinematografe, „Vara s-a sfârșit”, al treilea lungmetraj al lui Radu Potcoavă, are premise bune și o primă parte destul de reușită. Însă își pierde energia pe parcurs.

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

04
/05
/17

Un interviu neconvențional cu ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) și scriitorul Andrei Crăciun, despre cea mai recentă dintre cărțile sale – „Aleea Zorilor” (publicată la Editura Polirom), care este o carte despre copilărie, scrisă într-o singură frază.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!

03
/05
/17

Șerban Tomșa, unul dintre scriitorii foarte dragi nouă, și-a lansat de curând cel mai recent volum – „SUPRAVEGHETORUL și alte povestiri”, din care vă vom prezenta (prin amabilitatea autorului), pe parcursul acestei luni, câteva fragmente din savuroasele povestiri care-l întregesc.

03
/05
/17

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie).