VIDEO Cum l-a descoperit Radu Jude pe actorul Alexandru Dabija
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-l-a-descoperit-radu-jude-pe-actorul-dabija/

Regizorul de teatru Alexandru Dabija îşi face debutul în actorie în scurtmetrajul lui Radu Jude „O umbră de nor”, selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes (16-26 mai)

Un articol de Adina Scorţescu|23 aprilie 2013

Prin scurtmetrajul lui Radu Jude „O umbră de nor“, selecționat la Festivalul de Film de la Cannes (16-26 mai), regizorul de teatru Alexandru Dabija își face debutul în actorie.

Filmul prezintă, în 30 de minute, povestea unui preot care, într-o zi toridă de vară, este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune. „Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: «ticăloasa mea viață ca un somn a trecut, ca o umbră de nor»“, crede Radu Jude (foto stânga).

Regizorul a povestit, pentru Ziarul Metropolis, că în urmă cu doi ani termina lucrul la „Toată lumea din familia noastră“ (lungmetrajul care a luat Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo). În vara următoare, citind Cehov, a dat peste „multe povești cu popi“. Și, ca într-un fel de emulație – dar și pornind de întâmplări adevărate, relatate de preoți, a început să scrie scenariul, împreună cu Florin Lăzărescu.

În toamnă, la Festivalul Național de Teatru, Radu Jude a văzut spectacolul „Despre iubire la om“. Şi, pentru că i-a plăcut foarte mult, a vrut să afle mai multe lucruri despre regizorul lui – Alexandru Dabija. Când i-a văzut poza, și-a dat seama că preotul din film „ar fi cineva cam ca ăsta“. Așa că l-a chemat la o probă, neștiind că Dabija chiar visează la actorie (într-un interviu dat pentru Adevărul, în 2012,  acesta spunea că își dorește să joace alături Marcel Iureș).

Am primit multe sfaturi, pentru care îi sunt recunoscător lui Alexandru Dabija.

Radu Jude,
regizor

Proba a fost luată, iar regizorul Dabija a devenit actorul principal din filmul lui Jude.  Întâlnirea a fost importantă nu doar din punct de vedere profesional, ci și uman. Iar relația cu un regizor transformat în actor n-a fost problematică, tocmai pentru că „există un respect pentru munca unui regizor în sine“.

Rampă de lansare pentru cineaşti

Din distribuția scurtmetrajului (o comedie neagră) mai fac parte Șerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Imaginea a fost realizată de Marius Panduru, iar scenografia și costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu. Producătorul este Ada Solomon.

„Quinzaine des Réalisateurs“, în cadrul căreia a fost selecționat „O umbră de nor“este o secţiune specială a Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială. De-a lungul timpului, în cadrul ei au fost prezenți regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc și Jean-Pierre Dardenne.

Scurtmetrajul lui Radu Jude va fi difuzat în România de către HBO.

Foto: Hi Film, Art Act Magazine

18
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Proiectat anul trecut în competiţia oficială de la Cannes, „Borgman”, în regia olandezului Alex van Wardermam, se înscrie în seria fabulelor care au ca ţintă predilectă materialismul societăţii moderne şi acea clasă de mijloc blazată în rutina sa emoţională şi familială.

16
/05
/14

 A treia ediție a Festivalului Pelicam are loc la Tulcea între 13 și 15 iunie și aduce filme în premieră națională cu semnătura unor regizori internaționali premiați care ne spun povești despre legături strânse între viața oamenilor și pământurile lor, din pădurea amazoniană până în Laponia.

16
/05
/14

Experiențe bizare, iubiri ucigătoare, transformări neașteptate, zombi, exorciști, canibali – amatorii de senzații tari au la dispoziție trei secțiuni cu povești „întunecate”, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania: Fără limită/ No Limit, Umbre/ Shadows și noua Midnight Delirium, un program special de filme difuzate la miezul nopții.

16
/05
/14

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (14 - 25 mai) este una a exceselor, conform afirmă editorii de la AFP, care au publicat o serie de date şi de cifre, pentru a argumenta această afirmaţie.

15
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil ca un monstru spectaculos vizual precum Godzilla să fie adaptat la 3D. Numai că, în aparenta dorinţă de a livra ceva memorabil, realizatorii par să fi pierdut simţul măsurii, oferind un Godzilla gigantesc pentru standardele modelului, însă umbrit de două creaturi nuclearofage cu apucături exterminatoare.

15
/05
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la cinema! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „#selfie”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

15
/05
/14

Filmul "Grace of Monaco", cu Nicole Kidman, a fost proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei oficiale, şi a fost primit cu râsete, ironii şi critici de jurnaliştii din presa de specialitate, prezenţi la proiecţia care a avut loc miercuri.

14
/05
/14

10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.