„Cum va place“, cu Horațiu Mălăele, pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-va-place-cu-horatiu-malaele-pe-tvr-2/

După spectacolul „Hamlet”, sub direcţia de scenă a lui Tompa Gabor, Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, marchează împlinirea a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare prin difuzarea unei comedii pastorale a autorului: „Cum vă place”, adaptarea şi regia artistică aparţinându-i regretatului om de teatru Olimpia Arghir (premiera tv: 1995).

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2014

Piesa „Cum va place” de William Shakespeare, pe care telespectatorii o pot urmări la TVR 2 luni, 5 mai, de la ora 19.25, îi are în distribuţie pe: Horaţiu Mălăele, Irina Movilă, Claudiu Bleonţ, Emilia Popescu, Virgil Andriescu, Valentin Uritescu, Mircea Rusu, Ştefan Sileanu, Oana Ioachim, Adrian Titieni, George Alexandru, Valentin Teodosiu ș.a.

Deşi scrisă între 1599 şi 1600, apoi pusă în scenă în 1603, „Cum vă place” a văzut lumina tiparului abia în anul 1623, după moartea Marelui Will. Piesa reia, în fapt, în cheie umoristică, tema din „Romeo şi Julieta”: iubirea aprinsă de la prima privire, într-o lume în care oamenii sunt doar simpli actori.

Spectacolul pe care TVR 2 îl va difuza luni este unul cu o viziune modernistă, care-i aparţine regizoarei Olimpia Arghir.

„Mă gândesc, de multe ori, cu durere şi emoţie, că n-am ajuns vreodată să-i aşez Olimpiei Arghir ofranda de flori meritată, în acel loc al eternităţii sufletului ei. Este un loc trist din Cluj pe care, însă, nu mi-l imaginez decât încărcat de lumină. Este lumina pe care şi astăzi o resimt ca plutind în jurul ei atunci când, femeie frumoasă şi demnă, îşi expunea gândurile ce au inspirat spectacole memorabile ale Teatrului de televiziune”, spune Alexandra Orban, care a lucrat alături de Olimpia Arghir ca redactor şi realizator al multor producţii teatrale.

Cum va place 1

Olimpia Arghir a fost regizor artistic între anii 1979-1997 (când a încetat din viaţă), perioadă în care a realizat pentru Televiziunea Română numeroase spectacole de teatru tv după autori ai dramaturgiei române şi universale: „Citadela sfărâmată” de Horia Lovinescu şi „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu (1980), „Cui i-e frică de Virginia Woolf” de Ed. Albee (1995), „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă” de Horia Lovinescu (1997).

Aflaţi detalii despre personalitatea Olimpiei Arghir, pe site-ul www.tvr.ro, în articolele dedicate de Iulian Foişor acestui spectacol, care cuprind două amintiri despre Olimpia Arghir, de la două bune prietene ale sale: Alexandra Orban și Cristina Deleanu.

Cum vă place – de William Shakespeare

Traducerea: Virgil Teodorescu

În distribuţie: Horaţiu Mălăele, Irina Movilă, Claudiu Bleonţ, Emilia Popescu, Virgil Andriescu, Valentin Uritescu, Mircea Rusu, Ştefan Sileanu, Oana Ioachim, Adrian Titieni, George Alexandru, Mihaela Mihăescu, Răzvan Săvescu, Mihai Dinvale, Ion Roxin, Cristian Şofron, George Buznea, Valentin Teodosiu, Răzvan Roxin, Liviu Lucaci, Constantin Răşchitor, Marin Stan.

Decoruri: Ion Olaru

Costume: Elena Timonu
Adaptarea şi regia artistică: Olimpia Arghir

Foto din Cum va place – TVR

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

13
/07
/17

Taifas nocturn, cu amintiri, tutun, cafea și voie bună, între doi scriitori ce-au nimerit pe același palier, în prima și ultima vacanță, pe care au petrecut-o împreună, la Techirghiol. În 2017 se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi despre care se spunea că era arțăgos cu prietenii și „spurcat la gură” cu străinii.

13
/07
/17

În perioada 4-18 iulie 2017 se desfășoară cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru din Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. La eveniment va fi prezentat și spectacolul „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu (TNRS). Spectacolul va avea loc, duminică, 16 iulie, ora 22:00, pe Scena Mare a Școlii D. Antonio da Costa din Almada unde sunt așteptați 600 de spectatori.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

13
/07
/17

Se împlinesc 10 ani de când UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, se desfăşoară în fiecare vară în Bucureşti. Ediţia aniversară ce va avea loc în perioada 22-31 august 2017, la ARCUB-Gabroveni, va fi marcată de evenimente teatrale unice, de prezenţa unor personalităţi ale teatrului românesc şi străin, de petreceri şi surprize.

12
/07
/17

Blackbird sau...blackbirds? E întrebarea cu care am ieșit de la Unteatru după ce am văzut piesa lui David Harrower, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu. Poate e firesc să încep cu notarea acestei prime impresii după duelul verbal dintre Ray (Peter) și Una. Și totuși, o umbră de îndoială se strecoară, brăzdând aerul încins de afară... Să fi fost doar o pasăre?... O pasăre neagră, un gând acuzator sau, poate, „dulcea pasăre a tinereții”? Ezit, știind că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par să fie...

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.