Curtezana si samuraiul, seară japoneză la Librăria Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/curtezana-si-samuraiul-seara-japoneza-la-libraria-humanitas/

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o nouă seară japoneză dedicată romanului „Curtezana si samuraiul” de Lesley Downer, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei”.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2013

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o nouă seară japoneză dedicată romanului „Curtezana si samuraiul“ de Lesley Downer, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“.

Invitati la dezbatere sunt Angela Hondru, cunoscut niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar, Magda Ciubancan, preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Limbă Japoneză din Romania şi Virginia Costeschi, editor BookMag.eu. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

În partea a doua a întâlnirii, Angela Hondru ne va introduce în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă în Japonia prin prezentarea „ritualurilor shintoiste la sfârşit de an”.

Publicul va fi servit cu ceai japonez şi va fi invitat să descopere „Colţul nipon – Cele mai frumoase cadouri aduse din Japonia”, surpriza pregătită de Librăriile Humanitas pentru iubitorii culturii nipone. Toate, pe fundalul unei retrospective foto „Serile japoneze în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.”

Lesley Downer, „Curtezana si samuraiul”

Japonia, 1868: ultimul shogun a fost înfrânt, iar epoca împăraţilor va începe în curând. În nordul îngheţat, rămăşiţele armatei shogunului plănuiesc o ultimă bătălie disperată, la Hakodate, fără sorţi de izbândă însă. În vreme ce Hana fuge din calea soldaţilor împăratului, Yozo, tânăr şi curajos luptător fidel shogunului, e luat prizonier.

Inspirată din fapte reale, o impresionantă poveste de iubire pe fundalul unui an decisiv pentru istoria Japoniei, al războiului civil dintre nord (forţele shogunului) şi sud (forţele care sprijineau urcarea pe tron a împăratului), Curtezana şi samuraiul dezvăluie culisele unei lumi aflate într-un moment de profundă transformare, ce marchează începutul modernizării Ţării Soarelui-Răsare şi deschiderea ei spre Occident.

Yoshiwara este vestitul cartier al plăcerilor din Tokyo, unde trăiesc trei mii de curtezane, o lume exotică în care singurul fruct oprit este dragostea. În 1868, Hana are doar şaptesprezece ani când ajunge aici, transformându-se spectaculos din soţia supusă şi devotată a comandantului Yamaguchi, un înflăcărat susţinător al shogunului, într-o adevărată curtezană, frumoasa şi talentata Hanaogi.

Când soţul ei plecase la război, Hana primise o singură sarcină: să supravieţuiască. Urmărită de soldaţii din sud, care îi atacaseră casa şi îi omorâseră socrii, se refugiază în Yoshiwara, o lume din care întâi va încerca să evadeze, ca apoi să-i rămână captivă. Resemnată cu noua ei viaţă, Hana îl întâlneşte pe Yozo, un samurai marinar în flota shogunului care, întors în Japonia după un număr de ani petrecuţi în Apus, îşi dă seama că lumea atât de familiară lui e pe cale de dispariţie.

Împreună, cei doi vor încerca să descopere dacă dragostea îi poate ajuta să şteargă traumele unui trecut dureros, deşi acesta pare să îi ajungă din urmă.

Curtezana si samuraiul

Lesley Downer, autoarea volumului Curtezana si samuraiul

Stilul de viaţă japonez este adeseori asociat, şi pe bună dreptate, cu echilibrul, confortul rafinat, bună starea, o anume ambianţă zen. Prin colţul nipon de curând deschis în Librăriile Humanitas, vă oferim posibilitatea de a alege, pentru dumneavoastră şi pentru cei dragi, dintr-o variată ofertă de produse reprezentative pentru spiritualitatea japoneză – multe lucrate manual în regiuni cu tradiţie din Japonia.

Mai mult, pentru orice produs cumpărat din Colţul nipon, primiţi cadou o carte, la alegere dintre Sabia de bambus si alte povestiri cu samurai şi Shinsengumi: ultima gardă de samurai a shogunului.

Foto cu volumul Curtezana si samuraiul (humanitas.ro) și cu Lesley Downer (japansociety.org.uk)

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.

27
/01
/15

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.