Dacă e luni, e seară de film românesc contemporan la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-e-luni-e-seara-de-film-romanesc-contemporan-la-tvr-1/

Lungmetrajele unei generaţii de regizori premiaţi şi recunoscuţi internaţional şi aplaudate de public în toată lumea vor putea fi urmărite din 30 septembrie la TVR 1. Primul film programat: 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2019

Din 30 septembrie, serile de luni, la TVR 1, sunt rezervate filmelor româneşti realizate după anul 2000.

Cea mai nouă comedie a lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, deschide seria filmelor româneşti contemporane pe care le vom vedea la TVR 1, filmul fiind programat luni, 30 septembrie, de la ora 22.10.

Printre titlurile lungmetrajelor prezente şi/sau premiate la festivaluri de film internaţionale şi pe care TVR 1 le va difuza în următoarea perioadă se numără:

Morgen (2010), de Marian Crişan, propunerea României la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, ediţia 2012,

Box (2015), regizat de Florin Şerban (filmul a obţinut premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, dar a fost prezentat în peste alte zece festivaluri de film naţionale şi internaţionale);

Afacerea Est (2016), a lui Igor Cobileanski (premiu pentru cel mai bun scenariu, dar şi pentru cel mai bun actor – Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu, obţinute la Tallinn),

Nuntă în Basarabia

Bună, ce faci? (2011) – regia Alexandru Maftei (premii naţionale şi internaţionale),

Despre oameni şi melci (2012), regia Tudor Giurgiu (premii naţionale, precum şi premii internaţionale obţinute, printre altele, în cadrul festivalurilor internaţionale Film de la Varşovia, Valladolid sau Palic, Serbia, Festivalului Filmului Sud-Est European (SEEFest), desfăşurat în 2013 la Los Angeles),

Ursul (2011), regia Dan Chişu (a cărui coloană sonoră poartă semnătura muzicianului Goran Bregovič),

LoverBoy (2011), regia Cătălin Mitulescu (proiectat la secţiunea „Un Certain Regard”, la Cannes 2011),

Caravana cinematografică (2009), regizat de Titus Muntean (premii şi alte 3 nominalizări la Premiile Gopo în 2011) sau

Nuntă în Basarabia (2009), regia Nap Toader (premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival, dar şi nominalizări la Premiile Gopo).

*

6,9 pe scara Richter – o comedie cu accente de musical

Regizorul filmelor Filantropica, Restul e tăcere sau Asfalt Tango, ne propune la TVR 1 6,9 pe scara Richter, o comedie cu accente de musical.

Este primul film la care Nae Caranfil semnează nu doar scenariul şi regia, ci şi muzica şi versurile. Producţie a anului 2016, filmul îi are în rolurile principale pe Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban, Simona Arsu, Alexandru Papadopol.

Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Cătălin Cristuţiu – montajul. Comedia poate fi vizionată la TVR 1 luni, 30 septembrie, de la ora 22.10.

Tony, un tânăr actor de teatru, navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie şi obsesia marelui cutremur devastator, anunţat ca iminent de toţi „experţii”.

Însă adevăratul cutremur pentru el se dovedeşte a fi reapariţia intempestivă a propriului său tată, după decenii de absenţă. Manipulator şi amoral, tatăl se instalează în universul fiului, bulversându-i existenţa, iar rolul principal din musicalul în care joacă Tony oglindeşte perfect viaţa lui haotică aflată în pragul colapsului.

TVR este singura televiziune din România care susţine cinematografia naţională, alocând în acest scop 15% din veniturile obţinute din publicitate. Filmele româneşti difuzate începând de azi la TVR 1 sunt producţii la a căror finanţare Televiziunea Română a contribuit cu venituri încasate din publicitate.

Foto: seară de film românesc contemporan la TVR 1 – facebook

05
/03
/15

CRONICĂ DE CARTE Apărută recent în limba română la editura UNATC Press, „Note despre cinematograf” a lui Robert Bresson este la fel ca stilul filmelor marelui şi neîncadrabilului cineast: suplă, austeră, fără ornamente inutile şi mereu în căutarea esenţei cinematografului.

05
/03
/15

Costumele personajelor principale din filmul “AFERIM!”, regizat de Radu Jude, pot fi văzute începând de astăzi la AFI Palace Cotroceni din București (strada Vasile Milea nr 4). Realizate de designerul Dana Păpăruz, costumele reproduc în totalitate straiele secolului XIX.

05
/03
/15

Documentarul "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, va fi proiectat în premieră nord-americană la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Tribeca de la New York, în secţiunea Viewpoints, care, anul acesta, se concentrează pe tema identităţii.

05
/03
/15

Zilele Femeii Cineast, un eveniment realizat anul acesta în colaborare cu Ambasada Belgiei și Uniunea Cineaștilor din România, va avea loc în perioada 6-8 martie, la Cinema Studio, în București,.

04
/03
/15

Întotdeauna am crezut că numai bărbaţii pot scrie scenarii pentru filmele de ficţiune cu secvenţe erotice, dar m-am convins că femeile au mai multă imaginaţie. Curiozitatea mea impulsivă m-a împins spre sala de cinematograf, ca să înţeleg de ce isteria succesului unei banale cărţi cu subiect erotic, scrisă de o femeie, a acaparat mintea omului de rând, şi între timp a devenit film de mare succes.

04
/03
/15

CRONICĂ DE FILM A venit fără avertisment și riscă să ia pe nepregătite o bună parte a publicului. Și asta pentru că „Aferim!”, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude, nu este deloc reconstituirea istorică la care se vor fi așteptat unii.

03
/03
/15

Producţia Warner Bros. Pictures „Focus” redă pe marile ecrane povestea lui Nicky (Will Smith), un maestru al escrocheriilor, pentru care viaţa devine şi mai complicată atunci când o întâlneşte pe superba Jess (Margot Robbie), o novice ambiţioasă în ale înşelăciunii.