Dacă e luni, e seară de film românesc contemporan la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-e-luni-e-seara-de-film-romanesc-contemporan-la-tvr-1/

Lungmetrajele unei generaţii de regizori premiaţi şi recunoscuţi internaţional şi aplaudate de public în toată lumea vor putea fi urmărite din 30 septembrie la TVR 1. Primul film programat: 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2019

Din 30 septembrie, serile de luni, la TVR 1, sunt rezervate filmelor româneşti realizate după anul 2000.

Cea mai nouă comedie a lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, deschide seria filmelor româneşti contemporane pe care le vom vedea la TVR 1, filmul fiind programat luni, 30 septembrie, de la ora 22.10.

Printre titlurile lungmetrajelor prezente şi/sau premiate la festivaluri de film internaţionale şi pe care TVR 1 le va difuza în următoarea perioadă se numără:

Morgen (2010), de Marian Crişan, propunerea României la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, ediţia 2012,

Box (2015), regizat de Florin Şerban (filmul a obţinut premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, dar a fost prezentat în peste alte zece festivaluri de film naţionale şi internaţionale);

Afacerea Est (2016), a lui Igor Cobileanski (premiu pentru cel mai bun scenariu, dar şi pentru cel mai bun actor – Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu, obţinute la Tallinn),

Nuntă în Basarabia

Bună, ce faci? (2011) – regia Alexandru Maftei (premii naţionale şi internaţionale),

Despre oameni şi melci (2012), regia Tudor Giurgiu (premii naţionale, precum şi premii internaţionale obţinute, printre altele, în cadrul festivalurilor internaţionale Film de la Varşovia, Valladolid sau Palic, Serbia, Festivalului Filmului Sud-Est European (SEEFest), desfăşurat în 2013 la Los Angeles),

Ursul (2011), regia Dan Chişu (a cărui coloană sonoră poartă semnătura muzicianului Goran Bregovič),

LoverBoy (2011), regia Cătălin Mitulescu (proiectat la secţiunea „Un Certain Regard”, la Cannes 2011),

Caravana cinematografică (2009), regizat de Titus Muntean (premii şi alte 3 nominalizări la Premiile Gopo în 2011) sau

Nuntă în Basarabia (2009), regia Nap Toader (premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival, dar şi nominalizări la Premiile Gopo).

*

6,9 pe scara Richter – o comedie cu accente de musical

Regizorul filmelor Filantropica, Restul e tăcere sau Asfalt Tango, ne propune la TVR 1 6,9 pe scara Richter, o comedie cu accente de musical.

Este primul film la care Nae Caranfil semnează nu doar scenariul şi regia, ci şi muzica şi versurile. Producţie a anului 2016, filmul îi are în rolurile principale pe Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban, Simona Arsu, Alexandru Papadopol.

Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Cătălin Cristuţiu – montajul. Comedia poate fi vizionată la TVR 1 luni, 30 septembrie, de la ora 22.10.

Tony, un tânăr actor de teatru, navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie şi obsesia marelui cutremur devastator, anunţat ca iminent de toţi „experţii”.

Însă adevăratul cutremur pentru el se dovedeşte a fi reapariţia intempestivă a propriului său tată, după decenii de absenţă. Manipulator şi amoral, tatăl se instalează în universul fiului, bulversându-i existenţa, iar rolul principal din musicalul în care joacă Tony oglindeşte perfect viaţa lui haotică aflată în pragul colapsului.

TVR este singura televiziune din România care susţine cinematografia naţională, alocând în acest scop 15% din veniturile obţinute din publicitate. Filmele româneşti difuzate începând de azi la TVR 1 sunt producţii la a căror finanţare Televiziunea Română a contribuit cu venituri încasate din publicitate.

Foto: seară de film românesc contemporan la TVR 1 – facebook

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.