Dacă e vară, e Estival de Chitară!
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-e-vara-e-estival-de-chitara/

Între 5 şi 14 august 2015, în grădina verde de la Green Hours are loc Estivalul de Chitară. 10 recitaluri, 18 artişti şi multă muzică frumoasă, cu chitare, lăute, triluri de soprană, percuţii cu ritmuri colorate, pian, fagot, setar, tanbour, daf şi chiar un flaut fermecat.

Un articol de Liliana Matei|4 august 2015

Timp de 6 zile, muzica – clasică, dar nu numai – va răsuna limpede pe cunoscuta scenă de pe Calea Victoriei, într-un program variat, ce se întinde de la nobilele acorduri ale lui Bach, Scarlatti sau Händel până la world music și improvizație. Așadar, cei care se află în București găsesc la Estivalul de Chitară un bun prilej de a-și răcori mintea și inima, cu atât mai mult cu cât toate concertele sunt gratuite, iar vara urbană, se știe, e greu de suportat în casă.

Estivalul de Chitară se deschide miercuri, 5 august, la ora 19.30, cu un recital susținut de Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, care ne oferă sonoritatea unui duo de archlute – un instrument cu coarde specific secolului XVII, precursor al chitarei moderne, din aceeaşi familie cu teorba şi chitarrone. Seara continuă cu 2B, adică Maxim Belciug (chitară) și Gabriel Bălașa (percuții), care propun, de la ora 21.00, un program eclectic, cu palimpseste și improvizații pe teme din muzica barocă sau latinoamericană.

Joi, 6 august, e seara tinereții. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tânăr chitarist a cărui muzicalitate a fost adesea remarcată și răsplătită la concursurile și festivalurile de chitară. În partea a doua a serii, pe scenă urcă Duo Kitharsis. Doi tineri – Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan – a căror carieră, deși la debut, se proiectează deja promițător, după recitaluri susținute în Germania, Franţa, Italia şi Polonia.

Prima serie de evenimente a Estivalului de Chitară se încheie vineri, 7 august, cu concertul susținut de Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (voce), Maria Chifu (voce, fagot), Radu Vâlcu (chitară, aranjamente muzicale) și Amir Heidarkhodaee (voce, setar, tanbour, daf). Cei cinci muzicieni propun un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconvenţional, îngemănare de  tradiție și avangardă.

Estivalul de Chitară se reia miercuri, 12 august, cu carismaticul chitarist al Încântărilor, Maxim Belciug, care urcă pe scenă pentru un recital de maestru. În partea a doua a serii, soprana Mihaela Andrei, acompaniată la chitară de Adrian Andrei, aduc un program de muzică românească, cu lucrări bazate pe teme tradiționale și compoziții proprii.

Joi, 13 august, în penultima seară a festivalului, programul începe cu recitalul delicat oferit de tânăra chitaristă Alina Ciolacu. În partea a doua a serii, duo-ul Matei Ioachimescu (flaut) și George Popescu (chitară) aduc în grădina verde momente de o atmosferă unică, de la sunetele calde ale tangoului argentinian la ethosul muzicii din Balcani.

Festivalul se închide vineri, 14 august, cu un regal de muzică spaniolă. Alcătuit din integrala celor 13 Canciones Españolas Antiguas ale lui Federico García Lorca, presărate cu câteva bijuterii pentru chitară solo, programul îi oferă sopranei Rodica Vica – una dintre cele mai fermecătoare voci care se înalță acum pe scena europeană – prilejul să-și desfășoare întregul registru lirico-dramatic, într-un spectacol de o virtuozitate impresionantă.

Recapitulând, Estivalul de Chitară se desfășoară în zilele de 5, 6, 7, 12, 13 și 14 august. Concertele încep la ora 19.30 şi au loc în grădina verde de la Green Hours, din Calea Victoriei 120, București. Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

18
/06
/15

Străzile orașului vor fi inundate de sunete și culori în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piața Mică și Piața Mare, dar și la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în fața publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene și muzică indiană.

18
/06
/15

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

16
/06
/15

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

15
/06
/15

 Salonul de carte Bookfest Estival, Biblioteca Deschisă a British Council și Zilele Porților Deschise la Facultatea de Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj sunt proiectele culturale complementare muzicii propuse pentru cea de-a treia ediție Jazz in the Park, care se va desfășura în perioada 29 iunie – 5 iulie la Cluj-Napoca.

15
/06
/15

VLADIMIR LUNGU, dirijor şi director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RĂZVAN SUMA, recent aplaudat în cea de-a II-a ediţie a turneului său naţional „Vă place tango?” şi un „trio” de mari compozitori – MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI – compun împreună „afişul” concertului desfăşurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie (19.00), eveniment ce punctează închiderea stagiunii ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

13
/06
/15

 Bucharest Music Film Festival va sărbători anul acesta cea de-a X-a ediţie, aducând, în perioada 19 - 28 iunie, în Piaţa "George Enescu" din Bucureşti, concerte live susţinute de artişti precum Virgil Ianţu şi Bucharest Jazz Orchestra, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Nico şi Pasărea Rock.

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.