Dacă Truman ar vorbi, o poveste despre regăsire și prietenie, de astăzi în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-truman-ar-vorbi-o-poveste-despre-regasire-si-prietenie-de-astazi-in-cinematografe/

Iubitorii filmului pot viziona începând de astăzi „Dacă Truman ar vorbi”, o tragicomedie intimă, regizată de Cesc Gay, despre finalul inevitabil al vieţii şi al unei prietenii, pentru care cei doi protagonişti ai filmului, Ricardo Darín şi Javier Cámara, au primit Premiul de interpretare la Festivalul de la San Sebastian.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2016

În Dacă Truman ar vorbi, doi prieteni din copilărie se reîntâlnesc după mulţi ani. Separaţi de Oceanul Atlantic, cei doi şi-au trăit vieţile pe continente diferite, dar la întâlnire se poartă de parcă nu s-ar fi despărţit niciodată. Julian (Ricardo Darín) şi Tomas (Javier Cámara) vor petrece câteva zile de neuitat împreună.

Vor râde, îşi vor aduce aminte şi vor plânge pentru că reuniunea lor este şi un rămas-bun. Dacă Truman ar vorbi (Una pistola en cada mano, o coproducție Argentina/Spania), în regia lui Cesc Gay, este un film despre prietenie şi dragoste, un portret plin de umor şi sinceritate al unei despărțiri și al unei regăsiri de sine.

 În esenţă, DACĂ TRUMAN AR VORBI este o încercare de a descrie dezorientarea, nesiguranţa şi necunoscutul, un amestec continuu de comedie şi emoţie, ironie şi tandreţe, un amalgam de trăiri care va face publicul să râdă, să plângă, să mediteze şi să zâmbească. Şi ce mod mai potrivit de a spune o astfel de poveste decât cu ajutorul unui duo comic adorabil precum Ricardo Darín şi Javier Cámara, fără să uităm celălalt protagonist al poveştii, câinele Truman. Trioul pe care-l formează va fi sprijin pentru fiecare dintre ei în goana de trăiri intense prin care vor fi nevoiţi să treacă.  – Cesc Gay

Foto: Dacă Truman ar vorbi Freealize

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.