D’ale Carnavalului la Opera din Iasi
https://www.ziarulmetropolis.ro/dale-carnavalului-la-opera-din-iasi/

Opera Naţională Română Iaşi încheie anul 2012 cu premiera spectacolului D’ale Carnavalului, în regia maestrului Ioan Tugearu. Astfel, duminică, 30 decembrie 2012, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi, vă aşteptăm la un spectacol inedit de balet în An Caragiale. Ioan Tugearu este un artist cu un palmares uluitor, răsplătit de două ori […]

Un articol de Andrada Văsii|19 decembrie 2012

Opera Națională Română Iași încheie anul 2012 cu premiera spectacolului D’ale Carnavalului, în regia maestrului Ioan Tugearu.

Astfel, duminică, 30 decembrie 2012, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași, vă așteptăm la un spectacol inedit de balet în An Caragiale.

Ioan Tugearu este un artist cu un palmares uluitor, răsplătit de două ori cu Premiul Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali, fost prim balerin al Operei Naţionale din Bucureşti şi fost director al Centrului Naţional al Dansului, iar din 2003, profesor la Universitatea de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” din Bucureşti. „Montez spectacole de balet de 25 de ani, dar ce se întâmplă acum este o premieră şi pentru mine: sunt supus unei presiuni extraordinare, pentru că dansatorii trebuie să şi vorbească. Tot ce s-a putut transforma din text, am transformat în mişcare. Ce nu, am păstrat ca text. Colajul muzical va aminti de vremea când în mahalaua Bucureştiului nu era om fără pălărie pe cap, de vremea când răsunau cântecele Mariei Tănase, dar vor fi şi fragmente de muzică contemporană”, a dezvăluit regizorul şi coregraful Ioan Tugearu.

Din distribuție fac parte:

Nae – Sergiu Cotorobai

Mița – Roua Răuț

Catindat – Dumitru Buzincu

Iordache – Marian Chirazi

Crăcănel – Bogdan Tuluc

Pampon – Adrian Ciapă

Regia și coregrafia – Ioan Tugearu

Scenografia – Marfa Axenti

Libretul  – Liana Tugearu, după piesa omonimă de I.L. Caragiale

Colajul muzical – Ioan Tugearu, Antonel Oprescu

Proiecție video – Antonel Oprescu

Pregătire text – Pușa Darie

Asistenți coregrafie – Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai

Interpretează ansamblul de balet al Operei Naționale Române Iași și elevii Colegiului Național de Artă “Octav Băncilă” Iași, secția Coregrafie.

De asemenea, Opera ieșeană va sărbători 55 de ani de la înființarea corpului de balet.

 

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.