Dans? Terapie? Dans-terapie – experiența ParkinsOn Dance
https://www.ziarulmetropolis.ro/dans-terapie-dans-terapie-experienta-parkinson-dance/

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creşterea stării de bine, atât fizică, cât şi emoţională, şi a ancorării în corp şi în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce şi-a propus să vină în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu boala Parkinson din România.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2023

Programul pilot a constat într-un atelier de formare în dans terapie pentru profesioniști, ateliere de dans terapie pentru pacienți în București și Azuga și o reprezentație artistică, experiențială, alături de beneficiarii proiectului și adresat publicului larg, “Performing ParkinsOn Dance”.

Pornit din dorința inițiatoarelor proiectului, psihoterapeutul Loredana Larionescu, medicul neurolog  Bianca Nițu, și coregrafa și managerul cultural Irina Marinescu, de a susține bolnavii din România să beneficieze de dans terapie, ParkinsOn Dance a avut și rezultatele studiilor clinice internaționale în spate: statistic, o oră de dans de două ori pe săptămână îmbunătățește semnificativ echilibrul, postura, fluiditatea mișcărilor, capacitatea de a iniția mișcări și schimba direcții și ameliorează și simptomele non-motorii ale bolii Parkinson (depresia, apatia, aplatizarea emoțională).

ParkinsOn Dance a debutat la final de martie, când specialistele Melanie Brierley și Sari Lievonen au susținut un atelier de tehnici de dans-terapie pentru boala Parkinson, adresat persoanelor cu experiență în mișcare și dans sau / și psihoterapie, care doresc să învețe metode de dans terapeutic pentru pacienții cu acest diagnostic. Ulterior, coregrafa Irina Marinescu și dans terapeuta și psihoterapeuta experiențială Loredana Larionescu au susținut ateliere de dans contemporan, respectiv tango argentinian cu beneficiarii, atât la București, la Centrul Național al Dansului, dar și la Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga.

“Am avut ocazia să descopăr alături de participanții ParkinsOn Dance – pacienți și apropiații lor – toți minunat de curajoși și dedicați, cum boala – mai ales una degenerativă, cu care prin definiție trăiești tot restul vieții – poate deveni o șansă de dezvoltare personală, de activare a rezilienței și de practică a recunoștinței pentru ceea ce este posibil aici și acum. Învățătura aceasta neprețuită am primit-o de la participanți și aș vrea să o transmit mai departe lumii întregi.” – Loredana Larionescu.

Pacienții înrolați în program au trecut printr-un proces complex de evaluare, deoarece tipul de dans terapie și intensitatea exercițiilor trebuie să se stabilească în functie de stadiul bolii dar și de comorbiditătile asociate, astfel încât să se limiteze potențialele riscuri, iar beneficiile să fie maxime. Monitorizarea neurologică  a pacienților pe parcursul sesiunilor de dans terapie  este esențială.

“În calitate de medic, pe primul plan este siguranța pacientului, aspect pe care l-am aplicat și în Proiectul ParkinsON Dance. Am conceput un protocol de evaluare pre și post ateliere, astfel încât pacienții cu boală Parkinson au fost evaluați de o echipa multidisciplinară formată din neurolog, psiholog, psihiatru și medic de recuperare medicală, pentru a mă asigura că beneficiul și efectul dans terapiei este maximal, fără riscuri pentru pacienți. Sunt bucuroasă că prin intermediul Clinicii Neuristica, a psihologului și dans terapeutului Loredana Larionescu, profesorului de tango Paolo Profeti și coregrafei Irina Marinescu, am reușit să oferim persoanelor care trăiesc cu boala Parkinson acces la dans terapie, o terapie complementară medicației, pentru a le crește calitatea vieții și a îmbunătăți simptomele motorii și non-motorii specifice bolii.” – Dr. Bianca Nițu.

Participanții la proiect, atât la atelierele de dans, cât și la reprezentația artistică ce a încheiat proiectul, confirmă la rândul lor că dans-terapia reușește să amelioreze simptomele fizice și emoționale ale bolii Parkinson și crește calitatea vieții persoanelor cu acest diagnostic ca nicio altă formă de exercițiu fizic și ca nicio altă terapie în general, contribuind la crearea unui sentiment de bucurie, de apartenență la comunitate și stare de bine.

„Mulțumim echipei ParkinsOn Dance pentru minunata căldură cu care ne-a ajutat să depășim și, mai mult chiar, să ne autodepășim complexele legate de starea inedită în care cu sau fără voia noastră ne-am trezit. Și, astfel, am putut realiza că această experiență de viață poate fi gestionată, mai ales atunci când te înconjori de oameni deosebiți și dedicați proiectelor temerare / avangardiste, care, prin implementarea lor, aduc o rază de speranță.” – participant la programul ParkinsOn Dance.

Irina Marinescu adaugă; ”Ca dansatori și profesioniști ai mișcării suntem învățați, adeseori în detrimentul instrumentului care este corpul nostru, să negăm limitele și să depășim ceea ce pare imposibil. Oamenii cu Parkinson fac asta zi de zi, depășesc imposibilul. Unii s-au reinventat și au descoperit noi feluri de a privi viața. Iar eu, alături de acești oameni faini, cu experiențe de viață atât de diferite, am descoperit un alt de fel de a crea dansul și de a-l face accesibil, atât în viața de zi cu zi, cât și pe scenă. Iar asta e un cadou neașteptat. Le mulțumesc pentru ce am învățat alături de ei.”

ParkinsOn Dance va continua în perioada septembrie – noiembrie 2023, ca parte a proiectului mai amplu “Practici creativ-expresive pentru neurodiversitate” promovat de Asociația Entuziart și co-finanțat de ARCUB prin programul București Acasă 2023 și va consta în  ateliere de dans-terapie (contemporan și tango) la CNDB și o reprezentație participativă realizată în colaborare cu participanții și deschisă publicului larg.

Detalii despre proiect vor fi anunțate în curând pe site.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.