Darth Vader, pe scena Ateneului. Dirijorul Horia Andreescu a intrat în pielea faimosuloui personaj
https://www.ziarulmetropolis.ro/darth-vader-pe-scena-ateneului-dirijorul-horia-andreescu-a-intrat-in-pielea-faimosuloui-personaj/

Isteria Star Wars a curprins, zilele trecute şi Ateneul Român, unde dirijorul român Horia Andreescu a intrat în pielea lui Darth Vader. Acesta a intrat pe scenă purtând masca personajului şi dirijând cu o sabie luminoasă.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2015

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a susţinut, joi şi vineri, pe scena Ateneului Român două concerte simfonice a căror temă a fost muzica din filme.

Cu acest prilej, dirijorul Horia Andreescu a decis să intre în pielea lui Darth Vader şi a dirijat, la un moment dat, din postura acestui personaj, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”.

Momentul a încântat publicul prezent la Ateneul Român şi pe membrii orchestrei, care au publicat imagini cu dirijorul în postură de Darth Vader pe

Horia Andreescu

Horia Andreescu

Facebook, atrăgând numeroase comentarii amuzante din partea unor utilizatori ai reţelei de socializare.

Pe de altă parte, în cadrul concertelor simfonice de joi şi vineri, dirijate de Horia Andreescu – dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” şi unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori români – pe scena Ateneului Român, a mai fost prezentată muzică din filme celebre precum „Vă place Brahms”, „Naşul”, „Harry Potter”, „Piraţii din Caraibe” şi „Lista lui Schindler”.

„Star Wars” reprezintă o amplă saga despre spaţiul cosmic, iniţial conceput de George Lucas, şi care cuprinde aventurile unor variate personaje fantastice într-o galaxie îndepărtată, acum mult, mult timp. Seria a debutat cu un prim film în 1977, urmat de alte pelicule care au generat un adevărat fenomen internaţional, dând naştere unei bogate culturi a fanilor.

„Star Wars: Trezirea forţei”, de J.J. Abrams, cel mai recent film din franciza epică ştiinţifico-fantastică, a fost lansat vineri pe marile ecrane româneşti.

Foto: Darth Vader, Horia Andreescu – facebook

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.