“De ce nu (mai) avem roman polițist”. Situația romanului politist din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-nu-mai-avem-roman-politist-situatia-romanului-politist-din-romania/

Situaţia romanului politist din România, prima conferinţă a Departamentului de Studii Literare, din cadrul Universităţii Bucureşti, va avea loc pe data de 6 martie, de la ora 18.00, la Sala de Consiliu a instituţiei amintite. Evenimentul îi va aduce faţă în faţă pe critici şi pe autorii de proză poliţistă.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2017

Conferința va fi susținută de nume importante ale spațiului literar autohton, printre acestea aflându-se Daniela Zeca Buzura, Iulian Baicuș, Paul Cernat, Caius Dobrescu sau George Arion.

Astfel, scriitoarea Daniela Zeca Buzura va vorbi despre „Însoțitorul lui Iisus”, ultimul roman al lui George Arion, Simona Drăgan, lector dr. de la Studii europene, despre Agatha Christie, Oana Purice, absolvent Litere, va ține un discurs despre romanul “Călugarul negru” de Șerban Tomsa, Iulian Băicuș, lector dr., Departamentul de Studii Literare, despre romanul lui George Arion, “Atac in bibliotecă”, Bogdan Hrib, Departmentul de Comunicare, despre marketingul și piața de crime fiction internațională,

Calugarul negru, de Serban Tomsa

Calugarul negru, de Serban Tomsa

Caius Dobrescu, profesor dr. Departamentul de Studii Literare, va vorbi despre Murder mystery și dilemele etice, Catrinel Popa, lector dr., despre romanul mystery thriller “Logofătul de taină”, de Rodica Ojog Brașoveanu, Camelia Adriana Țuglea și Mircea Țuglea, de la Universitatea Ovidius din Constanța, despre traducerea în limb germană a romanului lui George Simenon “Maigret se trompe” / Maigret se înșeală, realizată de către Paul Celan.

La rândul lor, Paul Cernat, Conferențiar dr. Departmentul de Studii Literare, va explica “De ce nu (mai) avem roman polițist”, prozatorul George Arion va vorbi despre cum a descoperit literatura polițistă și autorii care i-au influențat opera, cunoscutul blogger Dragoș C.Butuzea, va prezenta o scurtă opinie despre romanul lui Alex Leo Șerban și influența lui Poe și Pessoa, iar Laura Botușan, absolvent Litere, va vorbi despre “Fata din tren între roman și cinema”.

De asemenea, vor fi citite fragmente de proză polițistă în lectură publică din autori precum: Dănuț Ungureanu, Michael Haulică, Stelian Țurlea, Teodora Matei, Anamaria Ionescu, Petru Berteanu, Silvia Chindea, Eugen Cadaru și Șerban Tomșa.

La colocviu vor fi prezente și câteva edituri cu standuri proprii: Crime Scene Publishing,  Tritonic, Polirom – cu întreaga colecție George Simenon – și Nemira

Foto: Situația romanului politist din România , George Arion,  Daniela Zeca Buzura –  facebook.com/crimescenepress

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.