De la Cannes la București: Alejandro Jodorowsky deschide BIEFF 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-cannes-la-bucuresti-alejandro-jodorowsky-deschide-bieff-2017/

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secţiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2017

Potrivit prestigioasei publicații Variety, Jodorowsky, acum „trecut de 80 de ani, reușește să se reinventeze în modul cel mai spectaculos și mai surprinzător. Noul său film, Endless Poetry (foto sus) – al doilea din seria de cinci autobiografii cinematografice pe care și le propune autorul (primul fiind The Dance of Reality, proiectat cu sala arhiplină la BIEFF 2014) – e de un șarm și o sensibilitate debordante. E cel mai accesibil film pe care regizorul l-a făcut până acum, și, probabil, cel mai bun”.

După premiera internațională la Festivalul de Film de la Cannes, premiera românească a Endless Poetry are loc în cadrul Galei de deschidere BIEFF 2017, marți, pe 28 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul Institutului Francez din București, al distribuitorului Le Pacte și al Cinematecii TIFF. Aceasta va fi urmată de încă o proiecție în cadrul festivalului, vineri, pe 31 martie, de la ora 17:30, la Cinema Elvire Popesco.

Biletele pentru ambele proiecții au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online în avans, prin Eventbook.ro.

Conform publicației de specialitate Cineuropa, Jodorowsky, „autor de filme-cult și guru al psiho-magiei, se ridică la nivelul așteptărilor stârnite de propria sa reputație, realizând un film care trece de la suprarealism la acțiune fără a devia vreodată de la firul narativ central, un film la care vor rezona atât cei nefamiliarizați cu simbolismul, cât și cei obișnuiți cu structurile și personajele bizare pe care artistul le creează”.

O călătorie inițiatică plină de magie și erotism, Endless Poetry surprinde un Jodorowsky aflat în pragul vârstei adulte, în atmosfera eclectică a capitalei chiliene Santiago a anilor 1940-50, în perioada în care se hotărăște să devină poet, iar destinul îl aduce în compania boemei artistice a vremii: Enrique Lihn, Stella Diaz Varín, Nicanor Parra și mulți alți artiști tineri și promițători, necunoscuți pe atunci, care aveau să devină titani ai literaturii latino-americane. O istorie a experimentării poetice, filmul este povestea unor tineri cu totul speciali, care au trăit așa cum puțini au avut curajul s-o facă înaintea lor: cu senzualitate, autenticitate, nebunie și deplină libertate.

Endless-Poetry-de-Alejandro-Jodorowsky-3

BIEFF 2017 continuă, de asemenea, colaborarea inițiată anul trecut cu MUBI. Prin aceasta, începând cu 23 martie, ca un warm-up pentru festival, o serie de filme realizate de autori de referință din istoria cinema-ului experimental va putea fi vizionată online pe platforma MUBI, timp de o lună. MUBI este o platformă online de video on demand care se axează pe filme cult, clasice, independente, iar printre autorii propuși de BIEFF anul acesta se numără: Jonas Mekas, Maya Deren, Michael Snow, William Klein și Isidore Isou. Detaliile despre program sunt disponibile aici, iar cei care accesează link-ul vor beneficia automat de acces gratuit 30 de zile pentru a vedea filmele.

Creată sub semnul salutului antic al civilizației Maya IN LAK’ECH ALA K’IN – care se traduce prin TU EȘTI UN ALT EU / YOU ARE ANOTHER ME – ediția de anul acesta invită publicul la un exercițiu de empatie, punând în discuție abilitatea fiecăruia dintre noi de a ne transpune în pielea semenilor noștri. Considerăm demersul acesta o necesitate acută în special în momentul de față, în lumina conflictelor sociale și a crizei umanitare recente. La BIEFF 2017, cinema-ul incită publicul la o negare a granițelor, atât a celor dintre oameni, cât și a celor de limbaj cinematografic, invitând spectatorul să internalizeze tragedia aproapelui său și să privească lumea prin ochii acestuia. Grafica afișului ediției este realizată de Carmen Gociu.

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 28 martie – 2 aprilie 2017, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM și Asociația Film Monitor

 

 

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.