De la Cannes la București – filmul lui Sharunas Bartas vine la BIEFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-cannes-la-bucuresti-filmul-lui-sharunas-bartas-vine-la-bieff/

În cadrul colaborarării cu Quinzaine des Réalisateurs Cannes, unul dintre parteneriatele de tradiţie ale BIEFF, va fi prezentat în premieră în România noul lungmetraj al regizorului lituanian Sharunas Bartas, Peace to Us in Our Dreams.

Un articol de Liliana Matei|13 martie 2016

Filmul a beneficiat de premieră internațională la Cannes 2015, iar în București va fi difuzat pe 16 martie, ora 19.30, la Cinema Elvire Popesco, cu sprijinul Dacia. Biletele sunt deja disponibile pe eventbook.ro.

Încă o premieră românească va avea loc în cadrul Galei de închidere, cu proiecția eroticului și provocatorului Einsenstein in Guanajuato, cel mai recent lungmetraj al lui Peter Greenaway, film participant în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin 2015 și proiectat în capitală duminică, 20 martie, ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul Biritish Council. Bilete în avans prin eventbook.ro.

Programul BIEFF este completat de evenimente conexe: selecționeri de la Berlin, Veneția și Clermont-Ferrand, membri ai juriului BIEFF, se vor întâlni cu publicul și cu tinerii cineaști în cadrul unui seminar. În parteneriat cu Săptămâna Sunetului și Festivalul LIKE CNDB, BIEFF propune publicului noi moduri de a experimenta filmul, iar cea de-a patra ediție a workshop-ului de film experimental NISI MASA va lua startul luni, odată cu festivalul.

Acțiunea celui mai recent film al regizorului lituanian Sharunas Bartas, Peace to Us in Our Dreams, care a beneficiat de premieră internațională la Cannes, gravitează în jurul unui intelectual, citadin prin excelență (rol jucat de Bartas însuși), care pornește într-o scurtă escapadă estivală la casa lui de la țară, însoțit de fiica lui (rol interpretat de Ina Marija Martaite, fiica lui Bartas în viața reală) și de partenera lui, o violonistă (interpretată de violonista Lora Kmielliauskaite). Învăluit în imaginea feerică a naturii aflate într-o stare de liniște deplină, pe care doar prezența omului o tulbură, filmul e o reflexie dureroasă, meditativă și tristă asupra momentului în care viața ajunge într-un punct fără întoarcere, la fel ca cea a personajului pe care Bartas a ales să-l joace. (Dan Făinaru, Screen Daily)

Încărcat erotic și conceput cu măestrie, Eisenstein in Guanajuato este primul dintre cele două titluri dedicate unor momente din viața cineastului sovietic Sergei Eisenstein, cel mai mare regizor de film mut al Rusiei. Îndrăzneț portret filmic al unei legende ruse, lungmetrajul analizează fără menajamente orientarea sexuală a acestuia într-un fel care nu ar fi fost vreodată posibil în țara sa natală. Participant în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin, filmul dovedește că Peter Greenaway nu și-a piedut abilitatea de a uimi și de provoca plăceri vinovate publicului la vizionarea filmelor sale. Un experimentalist din ce în ce mai provocator, Greenaway aparține unei categorii rare, cea a regizorilor care reușesc să încânte și să zăpăcească, să provoace și să șocheze, trăsătură prezentă din plin și în ultima sa perioadă de creație.

Seminar cu juriul BIEFF: selecționeri de la Veneția, Berlin și Clermont-Ferrand

Seminarul The Lifespan of Cinematic Experimentation – Festival Strategies and Beyond va fi o întâlnire de neratat în cadrul căreia participanții vor învăța din experiența unor profesioniști de renume ai industriei, selecționeri pentru Festivalurile de la Veneția, Berlin și Clermont-Ferrand, și de la doi artiști recunoscuți: Paolo Bertolin — Membru al comitetului de selecție, Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Ulrich Ziemons — Coordonator de program, Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Forum Expanded, Ludovic Chavarot — Membru al comitetului de selecție, Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand – Competiția LABO, Roee Rosen — Artist vizual și regizor, câștigătorul Marelui Premiu BIEFF 2011 și 2014, Xandra Popescu — Artistă și co-curatoare a spațiului de proiecte Atelier 35, București. Întâlnirea are loc sâmbătă, 19 martie, de la ora 15:30, în foaierul Institutului Francez din București (Bd. Dacia, nr. 77). Intrarea este liberă, iar înscrierile se fac la [email protected].

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.