De la Cannes la București – filmul lui Sharunas Bartas vine la BIEFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-cannes-la-bucuresti-filmul-lui-sharunas-bartas-vine-la-bieff/

În cadrul colaborarării cu Quinzaine des Réalisateurs Cannes, unul dintre parteneriatele de tradiţie ale BIEFF, va fi prezentat în premieră în România noul lungmetraj al regizorului lituanian Sharunas Bartas, Peace to Us in Our Dreams.

Un articol de Liliana Matei|13 martie 2016

Filmul a beneficiat de premieră internațională la Cannes 2015, iar în București va fi difuzat pe 16 martie, ora 19.30, la Cinema Elvire Popesco, cu sprijinul Dacia. Biletele sunt deja disponibile pe eventbook.ro.

Încă o premieră românească va avea loc în cadrul Galei de închidere, cu proiecția eroticului și provocatorului Einsenstein in Guanajuato, cel mai recent lungmetraj al lui Peter Greenaway, film participant în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin 2015 și proiectat în capitală duminică, 20 martie, ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul Biritish Council. Bilete în avans prin eventbook.ro.

Programul BIEFF este completat de evenimente conexe: selecționeri de la Berlin, Veneția și Clermont-Ferrand, membri ai juriului BIEFF, se vor întâlni cu publicul și cu tinerii cineaști în cadrul unui seminar. În parteneriat cu Săptămâna Sunetului și Festivalul LIKE CNDB, BIEFF propune publicului noi moduri de a experimenta filmul, iar cea de-a patra ediție a workshop-ului de film experimental NISI MASA va lua startul luni, odată cu festivalul.

Acțiunea celui mai recent film al regizorului lituanian Sharunas Bartas, Peace to Us in Our Dreams, care a beneficiat de premieră internațională la Cannes, gravitează în jurul unui intelectual, citadin prin excelență (rol jucat de Bartas însuși), care pornește într-o scurtă escapadă estivală la casa lui de la țară, însoțit de fiica lui (rol interpretat de Ina Marija Martaite, fiica lui Bartas în viața reală) și de partenera lui, o violonistă (interpretată de violonista Lora Kmielliauskaite). Învăluit în imaginea feerică a naturii aflate într-o stare de liniște deplină, pe care doar prezența omului o tulbură, filmul e o reflexie dureroasă, meditativă și tristă asupra momentului în care viața ajunge într-un punct fără întoarcere, la fel ca cea a personajului pe care Bartas a ales să-l joace. (Dan Făinaru, Screen Daily)

Încărcat erotic și conceput cu măestrie, Eisenstein in Guanajuato este primul dintre cele două titluri dedicate unor momente din viața cineastului sovietic Sergei Eisenstein, cel mai mare regizor de film mut al Rusiei. Îndrăzneț portret filmic al unei legende ruse, lungmetrajul analizează fără menajamente orientarea sexuală a acestuia într-un fel care nu ar fi fost vreodată posibil în țara sa natală. Participant în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin, filmul dovedește că Peter Greenaway nu și-a piedut abilitatea de a uimi și de provoca plăceri vinovate publicului la vizionarea filmelor sale. Un experimentalist din ce în ce mai provocator, Greenaway aparține unei categorii rare, cea a regizorilor care reușesc să încânte și să zăpăcească, să provoace și să șocheze, trăsătură prezentă din plin și în ultima sa perioadă de creație.

Seminar cu juriul BIEFF: selecționeri de la Veneția, Berlin și Clermont-Ferrand

Seminarul The Lifespan of Cinematic Experimentation – Festival Strategies and Beyond va fi o întâlnire de neratat în cadrul căreia participanții vor învăța din experiența unor profesioniști de renume ai industriei, selecționeri pentru Festivalurile de la Veneția, Berlin și Clermont-Ferrand, și de la doi artiști recunoscuți: Paolo Bertolin — Membru al comitetului de selecție, Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Ulrich Ziemons — Coordonator de program, Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Forum Expanded, Ludovic Chavarot — Membru al comitetului de selecție, Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand – Competiția LABO, Roee Rosen — Artist vizual și regizor, câștigătorul Marelui Premiu BIEFF 2011 și 2014, Xandra Popescu — Artistă și co-curatoare a spațiului de proiecte Atelier 35, București. Întâlnirea are loc sâmbătă, 19 martie, de la ora 15:30, în foaierul Institutului Francez din București (Bd. Dacia, nr. 77). Intrarea este liberă, iar înscrierile se fac la [email protected].

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.