De la Helsinki la București: Elena Mîndru cântă jazz cu Big Band-ul Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-helsinki-la-bucuresti-elena-mindru-canta-jazz-cu-big-band-ul-radio/

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (19.00), alături de formaţia Radio România, sub bagheta dirijorului şi apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veţi aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki.

Un articol de Liliana Matei|3 decembrie 2015

Aceasta va interpreta la Sala Radio o serie de compoziții proprii și standarde de jazz. Ca de fiecare dată în cadrul serie lunare de concerte prezentate de Big Band-ul Radio sub titlul “Jazz pe românește”, seara va fi prezentată de Florian Lungu, el însuşi o „personificare” a jazz-ului românesc, a cărui carieră dedicată genului a însemnat mii de emisiuni radio şi TV, un număr considerabil de articole publicate, multe prezentări de festivaluri şi concerte de jazz, precum şi câteva compoziţii cântate de solişti şi formaţii cunoscute.

ELENA MÎNDRU a obținut în 2012, în Elveția, premiul al II-lea și premiul publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition), juriul fiind prezidat de Quincy Jones. Tânăra artistă s-a pregătit pentru o frumoasă carieră de jazz în școli europene de prestigiu: este deținătoare a diplomei de masterat în interpretare și compoziție de jazz obținut, în 2013, prin programul Nordic Master of Jazz (NOMAZZ), studiind jazz-ul la Royal Academia de Muzică din Århus – Danemarca, Colegiul Regal de Muzică Stockholm – Suedia și Academia Sibelius din Helsinki – Finlanda și în prezent este doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al ultimei instituții menționate.
Vocalista a reprezentat Radio România Cultural ca solistă a Euroradio Jazz Orchestra în Praga, în octombrie 2014, și Yle Radio (Finlanda) în cadrul European Jazz Competition – EJC, în iunie 2015, la Rotterdam, ambele proiecte fiind organizate sub egida European Broadcasting Union.

În 2014, artista și-a lansat cel de-al doilea album de jazz: Evening in Romania. Artista reunește alături de vocea sa un cvartet de jazz alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toții licențiați ai Academiei Sibelius.

Elena Mindru _foto Florina Astilean mÎn luna mai 2014, cvintetul a câștigat competiția Young Nordic Jazz Comets Finlanda, iar în iunie 2015, formația Elenei Mîndru a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiției EJC din Rotterdam, Olanda.

Elena Mîndru a inițiat și organizat primul concert de jazz simfonic cu solist vocal din România. Primul concert din această serie a fost alături de Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Sabin Păuța, în februarie 2014.

Proiectul solistei de jazz include lucrări în primă audiție scrise de compozitori români și finlandezi, printre care și lucrări și aranjamente scrise de cântăreața însăși. A continuat șirul concertelor de jazz simfonic în iunie 2015 la Cluj-Napoca, alături de dirijorul Tiberiu Soare și în septembrie 2015 la Târgu Mureș, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, dirijată tot de Sabin Păuța.

Solista are propria casă de discuri (EM Records) prin care își propune să publice cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere artiști români. Are la activ două discuri publicate, la care se adaugă cel mai recent album al formației Bega Blues Band din Timișoara în noiembrie 2015 și următorul său album – Elena Mîndru Third Stream Project, în aprilie 2016, înregistrat în renumitul studio Yle M1 al radioului finlandez.

Pentru anul 2016, Elena Mîndru a fost solicitată de către Teosto (Uniunea Compozitorilor din Finlanda) să compună două lucrări pentru big band, special dedicate ansamblului Jyväskylä Big Band (JBB), alături de care plănuiește un mini-turneu în România, în vara anului 2016.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

FOTO: Florina Aștilean, Andrei Budescu

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.