De văzut: expoziția „Ceci n’est pas un vote”, la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-expozitia-ceci-nest-pas-un-vote-la-mnac/

Până pe 28 februarie, mai putem vizita expoziţia de grup „Ceci n’est pas un vote”, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4).

Un articol de Liliana Matei|19 februarie 2021

Expoziția Ceci n’est pas un vote este rezultatul proiectului „Școala de Vară de la Rășinari, secțiunea Arte Vizuale”, care a avut loc în perioada 23-29 august 2020, în comuna Rășinari din imediata apropiere a orașului Sibiu. Ediția aceasta a selectat în urma unui apel național opt studenți/masteranzi de la Uiversitatea Națională de Arte din București și Universitatea de Vest – Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Ceci n’est pas un vote este o expoziție în jurul ideii de vot. Tehnica stencil-ului, cunoscută și sub denumirea de tehnică a șablonului, a fost folosită inițial în zona industrială și militară unde se marcau echipamentele și dispozitivele din dotare. Începând cu anii ’80, mișcarea graffiti a preluat-o și a folosit-o ca pe o formă de artă urbană cu multiplicare rapidă.

Tema se suprapune perfect cu timpurile în care trăim. Are nuanțe sociale și politice, dar fără să indice afinități sau dispreț față de vre-unul dintre partidele participante la alegeri. M-a interesat să dezbatem cât de important mai este astăzi votul și ce implică validarea sau anularea lui. Lucrările conțin imagini, imagini-text, sau doar texte de tip manifest: de la cuvântul „vot” pus în jocul „spânzurătoarea” la „anul.at 2020”, „Bagă la cap”, „Be the change” cu Vlad Țepeș hipsterit, portretul lui Cioran cu maxima „Oamenii se împiedică de adevăr”, la îndemnul „use your voice / use your vote”.

Titlul expoziției Ceci n’est pas un vote (Acesta nu este un vot) a fost inspirat de celebra pictură a lui Rene Magritte, „Ceci n’est pas un pipe”. Conform acestui joc de imagine-text, în această expoziție nu este vorba despre VOT, dar cu siguranță ne-am propus mai multe scenarii-manifest în jurul ideii de VOT.

Școala de vară de la Rășinari este o altfel de școală. Atelierele și discuțiile realizate aici sunt complementare programei academice și nu fac altceva decât să aducă un plus de informație și experientă la cea dobândită deja.

Școala de vară adună tineri cursanți performanți din toată țara pentru un schimb de experiență cât mai divers și mai complex.

Școala de vară de la Rășinari este un proiect național coerent și asumat care susține producția artistică și culturală în rândul tinerei generatii de creatori, în localitatea natală a unor personalități ca Emil Cioran, Octavian Goga sau Andrei Șaguna.

Expoziția poate fi vizitată la etajul 4 al muzeului, în spațiul expozițional din cadrul cafenelei Dialogue MNAC, până pe 28 februarie 2021.

Artiști: Diana Matilda Crișan, Loredana Ilie, Andrei Ilincaru, Ruxandra Ivan, Sorina Popescu,  Sandra Gabriela Puișor, Andra Semciuc, Răzvan Cristian Uță

Curator: Mihai Zgondoiu

Foto: Mihai Zgondoiu / MNAC

 

14
/02
/22

În 2022, Art Safari, ajuns la ediția a 9-a, se reinventează pentru tine și îți oferă o nouă experiență de vizitare: două sezoane expoziționale. Anul acesta, mai mult decât oricând, Art Safari te invită să te îndrăgostești de artă și dedică evenimentul din acest an, iubirii.

03
/01
/22

Arta Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi, până pe 20 februarie 2022, expoziţia temporară semnată de Silvia Trăistaru, intitulată „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie – The Story of a Day/ The Story of a Day During the Pandemic”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.

27
/12
/21

Fundația Amfiteatru, alături de partenerii săi Arte Development & Management, Lise Wulff și Asociația Omnia Photo, au organizat marți, 21 decembrie, o conferință online, disponibilă pe site-ul dialog.fundatia-amfiteatru.ro, unde au fost prezentate rezultatele activităților din cadrul proiectului DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth).

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la [email protected]

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”.