De văzut: expoziția dedicată centenarului Joseph Beuys
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-expozitia-dedicata-centenarului-joseph-beuys/

Goethe-Institut în parteneriat cu Rezidenţa BRD Scena9 vă invită la evenimentele organizate cu ocazia aniversării centenarului Joseph Beuys.

Un articol de Liliana Matei|30 august 2021

Vernisaj – 1 septembrie 2021, ora 18:00 – vernisaj expoziție: How to explain pictures … / Cum să explici imagini…
24 septembrie 2021, ora 18:00 – colocviu: BEUYS și scena artistică actuală din România

Program vizitare: 2 sept – 26 sept 2021
marți – vineri 16:00 – 20:00 / sâmbătă  – duminică 13:00 – 20:00
Loc: Rezidența BRD Scena9
Str. I.L.Caragiale nr.32, București

Expoziția How to explain pictures … / Cum să explici imagini… curatoriată de Roxana Trestioreanu propune recuperarea multiplelor fațete ale operei artistului german Joseph Beuys, prin ecoul pe care l-au generat în creația contemporană din România.

Beuys a fost un artist angajat social, politic, a militat pentru drepturile omului, pentru protejarea mediului, pentru construirea unei legături cu comunitatea, a definitivat un model pentru practica artistică și educațională contemporană.
În expoziție sunt prezentate fotografii, obiecte mail art, instalații, desene, filme experimentale, de animație, testimoniale filmate, chestionare, documente legate de experiența educațională în pandant cu filme prezentând acțiuni sau interviuri ale lui Beuys.

Artiștii ale căror creații vor putea fi văzute la Rezidența BRD Scena9 în perioada 1-26 septembrie, sunt personalități care, prin opera lor și implicarea socială, formativă/pedagogică, au repoziționat abordarea generațiilor următoare față de creația contemporană.
Artiști: Olimpiu Bandalac, Darie Dup, Teodor Graur, Gyöngyi Kerekes, Iosif Király, Radu Igazság, 2 Meta (Maria Manolescu și Romelo Pervolovici), Marilena Preda Sânc, Zoltán Szilágyi Varga, László Ujvárossy

Titlul proiectului face referire la prima expoziție personală a artistului din 1965 How to Explain Pictures to a Dead Hare (Wie man dem toten Hasen die Bilder erklärt) în care Beuys definește un mod de operare care îi va deveni caracteristic, ieșind în întâmpinarea publicului în receptarea experienței artistice, prin limbaj și dialog.

În cadrul proiectului are loc și colocviul ”BEUYS și scena artistică actuală din România” – prilej pentru o vizionare de filme cu/despre Beuys,  urmată de discuții asupra artiștilor prezenți în expoziție și scena artistică actuală din România.
Invitați: Magda Cârneci, Irina Cios, Adrian Guță, Ion Bogdan Lefter și artiștii participanți.
24 septembrie 2021 ora 18:00-20:00
Eveniment găzduit de Rezidența BRD Scena9
Str. I.L.Caragiale nr.32, București

Joseph Beuys (1921-1986), a marcat prin creația sa arta contemporană și s-a impus ca un reper al secolului 20. El a lăsat o moștenire importantă generațiilor de artiști care i-au urmat, pe de-o parte prin opera sa – desene, instalații, acțiuni performative și relicve-martori ale acestora, prelegeri, filme – și pe de alta prin conceptul de sculptură socială pe care l-a lansat, care definește activitatea umana de a structura și modela societatea și mediul ca operă de artă. Asumând prin demersul său rolul de sculptor social, Beuys dă formă societății prin activarea potențialului creativ al fiecăruia, servindu-se de limbaj, concepte, acțiuni performative și obiectele care se acumulează pe parcurs.
Expoziția și colocviul se înscriu în seria de evenimente organizate de Goethe-Institut în întreaga lume.

 

 

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.