Delon va primi Palme d’Or-ul onorific, în ciuda comentariilor controversate despre femei
https://www.ziarulmetropolis.ro/delon-va-primi-palme-dor-ul-onorific-in-ciuda-comentariilor-controversate-despre-femei-si-sustinerii-extremei-drepte/

Festivalul de Film de la Cannes îşi menţine decizia de a-i acorda actorului Alain Delon, criticat pentru comentarii despre femei şi susţinerea extremei drepte franceze, trofeul Palme d’Or onorific.

Un articol de Petre Ivan|8 mai 2019

În urma anunţului făcut pe 17 aprilie de organizatorii festivalului, fondatoarea Women and Hollywood, Melissa Silverstein, a spus că a fost „extrem de dezamăgită” că evenimentul va omagia o persoană cu astfel de „valori dezgustătoare”.

Silverstein a scris că Delon „a admis public că a pălmuit femei, s-a alăturat Frontului Naţional rasist şi antisemit, a susţinut că să fii gay este «împotriva naturii»”.

„Festivalul de Film de la Cannes militează pentru diversitate şi inclusiune. Prin recompensarea domnului Delon, Cannes onorează aceste valori dezgustătoare”, a adăugat ea.

În replică, organizatorii festivalului au spus că îl oferă trofeul onorific lui Delon pentru că „este un actor legendar şi parte din istoria Cannes, la fel ca Woody Allen, Clint Eastwood şi Agnès Varda. (…) După Jean-Paul Belmondo şi Jean-Pierre Léaud, a părut crucial pentru noi să îl celebrăm pe emblematicul actor Alain Delon”.

Remarcile lui au fost criticate şi în trecut, însă actorul nu a fost niciodată acuzat de violenţă domestică sau alte infracţiuni.

Un simbol al industriei cinematografice europene, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unora ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Jean-Luc Godard, şi alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand şi Lino Ventura.

Legătura lui Delon cu Festivalul de la Cannes datează de la începutul carierei lui. Pe 13 mai 1961, el a păşit prima dată pe covorul roşu de pe Croazetă, când a prezentat filmul „Che gioia vivere”. Treizeci de ani mai târziu, şi-a făcut o apariţie spectaculoasă cu elicopterul şi barca pentru a prezenta „Nouvelle vague”. El a prezentat câştigătorul Palme d’Or şi a fost prezent la a 60-a aniversare a evenimentului.

Într-un interviu acordat anul trecut, Delon a recunoscut, după ce a fost întrebat dacă s-a comportat vreodată nepotrivit cu femeile, că a pălmuit câteva femei în viaţa lui.

În 2015, într-un alt interviu, el a spus: „Nu sunt împotriva mariajului între persoane de acelaşi sex, nu-mi pasă, dar sunt împotriva adopţiei făcute de oameni de acelaşi sex. Mi-e greu să trăiesc în vremurile astea, când trivializăm ce este împotriva naturii”.

Cât priveşte Frontul Naţional de extremă dreaptă, Delon a spus că a fost prieten mult timp cu fondatorul partidului, Jean-Marie Le Pen, pe care l-a cunoscut în timpul războiului din Indochina, înainte ca Le Pen să îşi înceapă cariera politică. În 2013, actorul a precizat că a înţeles şi susţinut extrema dreaptă în Franţa şi Elveţia. Delon a spus că a votat candidaţii conservatori alţii decât ai Frontului Naţional, condus acum de fiica lui Le Pen, Marine. La alegerile prezidenţiale recente din Franţa, Delon a declarat că l-a votat pe conservatorul Francois Fillon. Înainte, l-a susţinut pe Nicolas Sarkozy.

Într-un interviu publicat recent de Le Mondo, Alain Delon a spus că după 60 de ani de carieră, zilele lui în actorie s-au dus. „Este un singur lucru pe care l-am ratat şi care mă va urmări: mi-ar fi plăcut să fi lucrat sub îndrumarea unei regizoare înainte de a muri”, a adăugat el, menţionându-le pe Lisa Azuelos („Dalida”) şi Maiwenn („Polisse”).

Cel mai recent film în care a jucat Delon este „S Novym godom, mamy!” (2012) şi este anunţat că va face parte din distribuţia „La maison vide”, de Patrice Leconte, alături de Juliette Binoche.

Foto: Alain Delon – facebook

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.