Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache, postum pe Aleea Celebritatilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/dem-radulescu-george-constantin-stefan-banica-si-dinu-manolache-postum-pe-aleea-celebritatilor/

De Ziua Mondială a Teatrului, patru mari actori plecaţi dintre noi vor fi omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2016

Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti împreună cu partenerii Cocor şi Sabion vă invită duminică, 27 martie 2016, de la ora 12:00, în Piaţa Timpului, în prezenţa domnului Primar General al Municipiului Bucureşti – Ioan Răzvan Sava, la ceremonia omagială de decernare postum a stelelor pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului actorilor Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache.

Decernarea se va face în prezenţa fiilor şi fiicelor celor omagiaţi: Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Ilinca Manolache şi Irina Rădulescu.

Dem Rădulescu va fi omagiat de către academician Răzvan Theodorescu, George Constantin de către Horațiu Mălăele, Ștefan Bănică de către Stela Popescu și Dinu Manolache de către Virginia Mirea.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului omagiem postum patru mari actori. Medaliile vor fi înmânate moştenitoriilor lor întru talent şi pasiune. Alături de ei, actriţe-soţii, actriţe-mame. Îi cunoaşteţi, îi recunoaşteţi pe toţi. Ce poate fi mai frumos decât o duminică petrecută în familie, în familia TEATRULUI”, declară George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

Mă bucur să particip la această sărbătoare a Teatrului, arătând împreună cu dumneavoastră respectul cuvenit celor patru familii de actori prezente aici, în Piața Timpului, familii al căror nume este dus mai departe cu succes de a doua generație de actori. – Daniel Stoica, acţionar Cocor.

În cadrul evenimentului, va fi înmânată câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

DEM RĂDULESCU

S-a născut în 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea şi a decedat în 17 septembrie 2000, la Câmpina. A absolvit Facultatea de Teatru în 1954, la clasa Irinei Răchiţeanu-Şirianu, după care a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Marele actor de comedie se considera “actor de inspiraţie”, iar atunci când juca, spunea că intră într-o mare „transă”. Prezenţa numelui său pe afiş, la teatru, ducea întotdeauna către un inegalabil succes, însă, uriaşa popularitate i-au făcut-o în egală măsură filmul, televiziunea sau teatrul de revistă, cu spectacolele “Salutări de la Vasile” şi “Dai un Biban, dar face!”. Din 1955 a devenit profesor de actorie în IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, până la finalul vieţii, unde a îndrumat şi format, generaţii de actori. A fost căsătorit cu actriţa Adriana Şchiopu şi au împreună o fiică, Irina Rădulescu, ambele actriţe la Teatrul Mic din Bucureşti.

GEORGE CONSTANTIN

S-a născut în 3 mai 1933 şi a decedat în 30 aprilie 1994. George Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1956, la clasa lui Nicolae Bălţăţeanu, făcând parte din promoţia de aur, alături de: Silvia Popovici, Sanda Toma, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu, Eliza Plopeanu. Şi, aşa cum spunea, a învăţat meserie “şlefuindu-se” pe lângă nume mari din teatrul românesc: Aura Buzescu, Gh. Storin, Ion Finteşteanu, George Vraca, Aurel Athanasescu, Nineta Gusti, Ion Şahighian, Sanda Manu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Numea rolurile, “vieţi care i s-au dat” faţă de care se simţeaAleea Celebritatilor responsabil, şi după mulţi ani de teatru, când i s-a cerut un curriculum vitae, a numărat personajele: „50 la Teatrul «Nottara», 12 în alte teatre, 11 la televiziune, peste 200 la radio”. Amintim în teatru cele trei roluri din dramaturgia shakespeariană magistral interpretate de George Constantin: Prospero în regia lui Liviu Ciulei, Regele Lear înregia lui Radu Penciulescu la Teatrul Naţional Bucureşti şi Timon din Atena în regia lui Dinu Cernescu la Teatrul Nottara, iar în film rolul procurorului din ,,Reconstituirea” regizat de Lucian Pintilie. În realitate erau mult mai multe, iar rigoarea cu care se autocenzura e dovedită şi de faptul că, dintr-o filmografie de 50 de roluri, pomenea doar de vreo patru. A fost căsătorit şi are un fiu, Mihai Constantin, actor al Teatrului Bulandra și al Teatrului Naţional din Bucureşti.

ȘTEFAN BĂNICĂ

S-a născut în 11 noiembrie 1933, la Călăraşi, şi a decedat în 26 mai 1995. Tatăl său l-a vrut avocat, dar, după o imprimare la Radio, actorul Radu Beligan l-a urcat într-un taxi, ducându-l să se înscrie la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o, în 1955, la clasa maestrului Finţi. După absolvire, a debutat la Teatrul din Galaţi, jucând alături de: Gina Patrichi, Dana Comnea, Mihai Pălădescu, Matei Alexandru. Din 1960 revine în Bucureşti angajându-se la Teatrul Giuleşti, apoi la Teatrul Bulandra. La Teatrul Giulești a făcut roluri de referință în spectacolele „Omul care a văzut moartea”, „Nunta lui Figaro” și „…escu”. Printre cele mai importante roluri jucate pe scena Teatrului Bulandra amintim: Iordache în „D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Lucian Pintilie, Pristanda în „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Liviu Ciulei, Trinculo în „Furtuna” de Shakespeare, regia Liviu Ciulei. În paralel cu rolurile interpretate în teatru și în film, a jucat și în spectacole de revistă și divertisment de televiziune, formând un celebru cuplu artistic cu Stela Popescu, care a făcut istorie pe micul ecran. Muzica vine în completarea personalității complexe a lui Ștefan Bănică, lansând adevarate șlagare ale vremii, cum ar fi „Vă rog să-mi acordați”, „Gioconda se mărită” etc. A fost căsătorit şi a avut doi băieți. Unul dintre fii i-a urmat cariera: Ştefan Bănică Jr, actor al Teatrului Bulandra şi, în prezent, al Teatrului de Comedie din Bucureşti, muzician, vedetă de film şi televiziune.

DINU MANOLACHE

S-a născut la 13 mai 1955, şi a încetat din viaţă în 3 septembrie 1998, la numai 43 de ani. Dinu Manolache a absolvit Institutul de Artă teatrală şi Cinematografică în 1980, la clasa Octavian Cotescu. A devenit cunoscut după rolul din filmul “Fata morgana”, în regia lui Elefterie Voiculescu, unde a avut-o ca parteneră pe frumoasa actriţă Diana Lupescu. Pe lângă activitatea pedagogică de la IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, unde a fost asistentul lui Mircea Albulescu, a debutat şi a jucat pe scena Teatrul Mic din Bucureşti, până la sfârşitul vieţii. A fost căsătorit cu actriţa Rodica Negrea şi împreună au avut o fiică, Ilinca Manolache, ambele actriţe la Teatrul Mic din Bucureşti.

Vă aşteptăm duminică, 27 martie 2016, ora 12:00, în Piaţa Timpului (str. Bărăţiei intersecţie cu B-dul I.C. Brătianu) pentru a ne fi alături la decernarea postum a celor patru stele ce poartă numele Ştefan Bănică, George Constantin, Dinu Manolache şi Dem Rădulescu.

Foto: Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică , Dinu Manolache, Aleea Celebritatilor – cinemagia.ro

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.