Descoperă-l pe Brancoveanu, un proiect unic în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-l-pe-brancoveanu-un-proiect-unic-in-romania/

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu”, parte a proiectului „Moştenirea lui Brâncoveanu”, demarează pe23 septembrie. Evenimentul este dedicat celor 300 de ani care s-au scurs de la moartea marelui voievod şi martir Constantin Brâncoveanu. Proiectul mai include alte două componente, “Ctitorul Brâncoveanu“ şi “Momente din viaţa Brâncovenilor”.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2014

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu” este un proiect inițiat de asociația alternative Future European Life (alt.F.E.L.) cu sprijinul Primăriei Generale a Municipiului București, susținut de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu” va avea ca punct de întâlnire sediul “Centrului de Tineret” al Bibliotecii Metropolitane, situat pe strada Colței nr. 27.

Acest proiect cu totul special, conceput sub forma unui joc, de tip „Treasure Hunt”, îşi va dezvălui secretele o dată cu parcurgerea traseului şi a hărţilor puse la dispoziţia jucătorilor

“Game master-ul” (în persoana a șase actrițe: Simona Popescu, Andreea Bolovan, Romina Boldașu, Grațiela Bădescu, Ana Căliță și Ana Turos), care conduce jocul, va prezenta regulile de joc şi monumentele ce vor fi vizitate, precum și punctajul cu care se notează fiecare răspuns corect.

La sfârșitul traseului, se acordă 3 premii în ordinea punctajului obținut pe fiecare grup în parte. Participanţii vor avea la dispoziţie o hartă special concepută, cu localizarea monumentelor, parte din traseu, cât şi informaţiile necesare rezolvării „quest”-ului.

Descoperă-l pe Brâncoveanu:

game start – marți, 23 septembrie, ora 11.30.

game over – vineri, 17 octombrie, ora 20.00.

Numărul de zile în care se desfășoară efectiv activitățile proiectului sunt 16 (respectiv marți/ miercuri/ joi/ vineri, săptămânal).

Punctele de interes pe parcursul traseului-joc și temele abordate sunt: “Biserica Sf. Gheorghe cel Nou” cu arhitectura și colonajul ei; “Biserica Colței” cu istoriile

Sfinţii Martiri Brancoveni

Sfinţii Martiri Brancoveni

literare și farmecul unui vocabular de mult apus; “Biserica Stavropoleos” cu elemente specifice de civilizație și arhitectură bizantină; “Biserica Doamnei” cu elemente specifice de artă și civilizație; “Biserica Dintr-o zi” cu arhitectura specifică și transformările care au avut loc în urma consolidărilor; “Institutul de Arhitectură Ion Mincu” cu elementele de continuitate arhitecturală brâncovenească în stilul neo-românesc; “Atelierul iconarului” din str. Mendeleev 35, unde veți descoperi arta icoanei cu artistul Dragoș Filip; “Grădina Icoanei” și “Biblioteca Liceului Central” cu arhitectura specifică și cu elemente decorative preluate în stilul neo-brâncovenesc.

După parcurgerea fiecărui “modulede joc” – trasee pe hartă, participanţii se vor întoarce la Centrul de Tineret din strada Colței, unde va avea loc premierea pentru primii 3 clasaţi. Tot aici, fiecare dintre participanţii la joc va primi o diplomă.

“Descoperă-l pe Brâncoveanu” reprezintă o formă insolită de învățare activă, participativă, adresat în principal adolescenților.

În acelaşi timp, oricine deschis spre nou, curios să afle într-o formă inedită mai multe lucruri despre civilizația și cultura din timpul lui Brâncoveanu, se poate înscrie în joc.

Informaţii la Call Center: 0767 667 466.

Foto: Brancoveanu – wikipedia

20
/06
/23

Spectacolul are la bază textul „Exit, Pursued by a Bear“ al scriitoarei americane Lauren Gunderson, unul din cei mai jucați dramaturgi contemporani americani. Piesa este o comedie neagră, iar adaptarea românească, sub regia lui Laurențiu Rusescu, conține și o serie de date referitoare la violența asupra femeilor în familiile din România, adăugând o dimensiune serioasă poveștii, devenind astfel și un manifest împotriva violenței domestice.

20
/06
/23

Pe 21 iunie, Women in Music Romania dă startul unei noi serii de evenimente la Cărturești Modul (strada Acedmiei, nr. 18-29). Seria HerStory, își propune să aducă în prim plan poveștile unor femei de succes din industria muzicală din România. Prima invitată este Olga Juverdeanu - Director General Global Records, în prezent cea mai mare casă de discuri independentă din Europa Centrală și de Est. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

20
/06
/23

Opera Națională București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, prezintă vineri, 23 iunie, ora 17:00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolele „jocNjoc” - un performance susținut de coregraful Gigi Căciuleanu și „Altitza” - un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica de Dan Dediu, prezentat de Baletul Operei Naționale București.

20
/06
/23

Spectacolul „Lumea lui Frank” după textul dramaturgului Alexandru Popa, pus în scenă de Vlad Zamfirescu, la Teatrul Metropolis, propune un joc ușor terifiant, pe de o parte eliberator, care la final te așază față în față cu propria realitate, cu propriile întrebări despre realitate, despre adevărul lumii tale.

19
/06
/23

Vineri, 23 iunie 2023, stagiunea de concerte de la Sala Radio se încheie cu un eveniment special: trei dintre ansamblurile instituției - ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU) și CORUL DE COPII RADIO (pregătit de RĂZVAN RĂDOS) - vor interpreta Simfonia nr. 3 în re minor de MAHLER, cea mai lungă simfonie din repertoriul clasic.

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.