Desene de Banksy, vândute la licitaţie cu aproape 580.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/desene-de-banksy-vandute-la-licitatie-cu-aproape-580-000-de-euro/

O colecţie ce include 32 desene create de Banksy, renumitul artist stradal originar din Bristol, a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 euro) la o licitaţie organizată joi în Marea Britanie.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2015

Licitaţia a fost organizată la Londra de casa Bonhams, informeazăbbc.com, preluat de Mediafax. Colecţia de desene a fost pusă în vânzare de proprietarul galeriei de artă Steve Lazarides.

Reprezentanţii casei Bonhams spun că acele opere de artă „au performat extrem de bine”, iar 30 dintre cele 32 de desene create de Banksy au fost vândute cu preţuri care au depăşit estimările specialiştilor.

Cel mai scump dintre loturi a fost „Rude Copper”, un desen ce prezintă un poliţist care ridică degetul mijlociu într-un gest sfidător. Acest desen s-a vândut cu 32.500 de lire sterline (43.390 euro).

Următoarea lucrare, prin prisma preţului de vânzare, a fost „Christ with Shopping Bags”, care a fost achiziţionată cu 22.500 de lire sterline (30.039 euro).

Desenul „Flower Thrower” s-a vândut cu 20.625 de lire sterline (27.536 euro), iar desenele „Laugh Now” şi „Festival” au fost tranzacţionate cu 20.000 de lire (26.700 euro) fiecare.

Lucrările lui Banksy au fost incluse în licitaţia „contemporary lifestyle” în cadrul căreia o serie de opere create de Damien Hirst şi Conor Harrington s-au vândut la rândul lor cu preţuri ce au depăşit estimările specialiştilor.

În total, licitaţia organizată de casa Bonhams a generat încasări de peste 1 milion de lire sterline (1,3 milioane euro).

Banksy a devenit un pictor contemporan extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale în graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy a apărut şi a regizat documentarul „Exit Through the Gift Shop”, în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentul street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.

26
/05
/15

Academia Motanov organizează în perioada 18 iunie – 13 iulie, la București, un atelier de artă video cu mobilul pentru liceenii din familii cu venituri modeste. Atelierul de artă video este susținut de artistul Regele IONESCU și are două întâlniri pe săptămână, luni și joi de la 11:00 la 12:30, timp de 4 săptămâni.

19
/05
/15

Statui vivante și spectacole stradale din 9 țări vor umple străzile Clujului între 22 și 24 mai, la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest. Printre invitații de top ai festivalului se numără campionii mondiali ai statuilor vivante, olandezii de la Beeldje Living Statues și fostul campion european al performance-urilor de același fel, Damian McKinnon.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

05
/05
/15

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti sărbătoreşte 79 de ani de la înfiinţare printr-o serie de evenimente, între care se numără expoziţii, colocvii, recitaluri folclorice, târguri de meşteri populari, dar şi un Festival al culturii thailandeze.

24
/04
/15

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Lumii Spotlight a început, joi seară, în Bucureşti, locuitorii Capitalei fiind invitaţi să admire timp de trei zile diverse lucrări artistice, instalaţii, sisteme de iluminare arhitecturală şi videomapping-uri, prezentate pe Calea Victoriei, între Biblioteca Centrală Universitară şi Piaţa Naţiunilor Unite

22
/04
/15

În perioada 23-25 aprilie, Primăria Municipiului București și ARCUB le vor prezenta locuitorilor capitalei centrul orașului într-o lumină nouă. Prima ediție a Spotlight Festival le oferă bucureștenilor o experiență inedită prin transformarea uneia dintre cele mai circulate zone ale orașului într-un traseu spectaculos, în care lumina și tehnologia joacă rolurile principale.