Desfiintarea Bibliotecii Pedagogice, criticată de bibliotecari
https://www.ziarulmetropolis.ro/desfiintarea-bibliotecii-pedagogice-criticata-de-bibliotecari/

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu” din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2014

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu” din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei naţionale nr. 1/ 2011 şi luarea unor măsuri în domeniul învăţământului, publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2013, articolul IV,

„Biblioteca Pedagogică Naţională «I.C. Petrescu» din Bucureşti se reorganizează în secţie a Bibliotecii Centrale Universitare «Carol I» din Bucureşti, fără personalitate juridică, denumită Secţia pedagogică «I.C. Petrescu», ca urmare a fuziunii prin absorbţie de către Biblioteca Centrală Universitară «Carol I» din Bucureşti, informează Mediafax.

Această secţie are ca atribuţii participarea la programul de specializare a personalului didactic din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal şi asigurarea îndrumării metodologice pentru bibliotecile caselor corpului didactic şi pentru biliotecile şcolare”.

Desfiintarea Bibliotecii Pedagogice

Decizia care motivează Ordonanţa de Urgenţă privind desfiintarea Bibliotecii Pedagogice se bazează pe faptul că imobilul în care biblioteca funcţionează a fost retrocedat

se arată în scrisoarea deschisă adresată Guvernului României de Asociaţiile de Bibliotecari din România, unde se mai precizează că, „prin această Ordonanţă de Urgenţă, de fapt, se desfiinţează cea mai importantă bibliotecă pedagogică românească, iar consecinţele pentru învăţământul românesc sunt dezastruoase”.

De asemenea, potrivit aceleiaşi Ordonanţe de Urgenţă, „Biblioteca Centrală Universitară «Carol I» din Bucureşti preia tot personalul şi numărul de posturi al Bibliotecii Pedagogice Naţionale «I.C. Petrescu» din Bucureşti, cu păstrarea drepturilor salariale avute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în conformitate cu prevederile legale”.

Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu” a sărbătorit, de curând, 133 de ani de existenţă, se arată în aceeaşi scrisoare deschisă. De la 1880, data înfiinţării sale, şi până în prezent, biblioteca şi-a dezvoltat colecţiile în domeniul ştiinţelor educaţiei, cuprinzând întreaga literatură pedagogică naţională şi o valoroasă literatură străină.

În colecţiile sale se află bibliotecile unor prestigioase instituţii din trecut, ca Şcoala Normală Superioară, Seminarul Pedagogic Universitar, Casa Şcoalelor, fonduri provenite din bibliotecile lui Alexandru Odobescu şi Titu Maiorescu sau din acelea ale unor renumiţi pedagogi români ca I. Zalomit, Onisifor Ghibu, I.C. Petrescu etc.

„În întreaga sa istorie, Biblioteca Pedagogică Naţională «I.C. Petrescu» a sprijinit necontenit formarea şi perfecţionarea profesorilor din învăţământul gimnazial şi liceal.

Păstrând proporţiile, această bibliotecă este tot atât de importantă pentru ţara noastră ca şi Biblioteca Academiei Române”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată Guvernului României.

Desfiintarea Bibliotecii Pedagogice

De asemenea, în scrisoarea deschisă se menţionează că Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Bucureşti nu poate prelua mai mult de 50.000 de volume din cele 450.000 câte deţine în prezent Biblioteca Pedagogică Naţională, din cauza spaţiului insuficient de depozitare de care dispune în prezent această instituţie, notează Mediafax.

Prin această scrisoare deschisă, Asociaţia Bibliotecarilor din România, alături de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi de Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României protestează faţă de decizia de încetare a activităţii Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu” şi „cere Guvernului României să revină asupra acestui act anticultural şi antinaţional”.

UPDATE

Pricopie: Biblioteca Pedagogică nu se desfiinţează; nu vor fi concedieri, se vor da salariile

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, după ce bibliotecarii au protestat faţă de desfiinţarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu”, că aceasta va continua să funcţioneze, niciun angajat nu va fi concediat şi vor fi plătite salariile, informează Mediafax.

În plus, „Va fi stabilit un calendar pentru transferarea cărţilor Bibliotecii Pedagogice”, a mai spus ministrul.

Foto cu Desfiintarea Bibliotecii Pedagogice – wikipedia

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.