Trei romane noi pentru toate anotimpurile
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-romane-noi-pentru-toate-anotimpurile/

Unele cărţi te pot însoţi oriunde şi oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiţi trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde şi oricând.

Un articol de Dana Ionescu|13 iunie 2021

Ele poartă semnătura unor scriitori de top: Burhan Sönmez, Mauro Corona și Amos Oz.

1.„Labirint” de Burhan Sönmez, traducere de Adal Hanzade, Pandora M.

Cu literatura turcului Burhan Sönmez cititorii români au făcut cunoștință acum câțiva ani, când i-a apărut romanul excepțional „Istanbul Istanbul” la Polirom. Și poate că, pe lângă mulții admiratori ai nobelizatului Orhan Pamuk, l-au citit și câțiva din cei pentru care cuvântul „Istanbul” e o provocare pentru imaginație și amintire. Acum în librăriile noastre a ajuns încă un roman al scriitorului turc, care confirmă și seducția exercitată de memorie.

În „Istanbul Istanbul”, nevoia de a-și aminti și plăcerea salvatoare de a povesti îi țin în viață pe niște condamnații la închisoare, care povestesc pentru a trăi, ca atâția alți eroi din literatură. Într-o celulă din Istanbulul  subteran,  Frizerul Kamo, Doctorul, Unchiul Küheylan și Studentul Demirtay povestesc fără încetare, printre sesiuni de tortură. „Labirint” aduce mai multe provocări pentru cititorul grăbit de astăzi, care-și caută și în ficțiune răspunsuri la întrebări personale. În jurul destinului unui muzician rătăcit în labirintul propriei minți și al propriei memorii după o sinucidere ratată se țese o pânză fină, borgesiană, așa cum au observat imediat cititorii. Trecutul, obsesie ce bântuie neîncetat prezentul încețoșat al muzicianului rămas fără identitate, se configurează în acest roman ca un labirint ce nu-și dezvăluie ieșirea. Pentru toți cititorii dispuși să se lase prinși în jocurile imaginației și ale memoriei, „Labirint” e o opțiune bună.

  1. „Ca o piatră în rîu” de Mauro Corona, traducere de Cerasela Barbone, Polirom

Scriitorilor contemporani italieni publicați de Editura Polirom în ultimii ani li se alătură acum un nume nou pentru noi, deși în țara sa el se bucură de un succes remarcabil: Mauro Corona. Celor care urmăresc literatura italiană de astăzi, dar și iubitorilor de ficțiune în general e foarte posibil ca acest roman de mici dimensiuni recent apărut la noi să le asigure câteva ore de calitate.

Pietrar, sculptor amator, apoi artist premiat, alpinist, scriitor apreciat, Mauro Corona are un parcurs bogat, din care face parte și „Ca o piatră în rîu”, această lungă declarație de dragoste pentru natură care i-a sedus pe italieni, această frumoasă meditație despre destin, care curge în ritmurile inegale ale unui râu imprevizibil. Sculptorul misterios din carte este, inevitabil, un alter ego prin intermediul căruia cititorul e invitat nu să caute răspunsuri, ci să se lase purtat pe ritmurile unei povești versatile, care nu aduce nimic nou, dar care are forța literaturii originale.

  1. „Aceeași mare” de Amos Oz, traducere de Marlena Brestler, Editura Humanitas Fiction

Despre unicitatea lui Amos Oz, unul dintre cei mai iubiți prozatori ai ultimelor decenii, s-a scris enorm. Seria de autor editată la Humanitas Fiction se bucură de un real succes și se întregește acum cu o carte hibrid, despre care scriitorul spunea că o iubește cel mai mult.

„Nu departe de mare, pe strada Amirim/locuiește singur domnul Albert Danon”, citim în prima pagină a acestui emoționant poem în proză, dacă îi putem spune așa, de o muzicalitate generoasă, care amintește uneori de ritmurile din literatura portughezului Fernando Pessoa. Și, imediat, pentru cei care au citit cărțile lui Amos Oz se întorc o mulțime de secvențe din romanele mai vechi, cum ar fi „Soțul meu, Michael” sau, de exemplu, din celebra, cuceritoarea carte autobiografică „Poveste despre dragoste și întuneric”. Poezia și proza sunt una în „Aceeași mare”, unde granițele nu contează pentru că nu există, unde cititorul găsește concentrat mult din ce îi poate oferi literatura autentică și, de asemenea, mult din universul infinit al lui Amos Oz.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.