Dezbatere despre carte la Garantat 100%: Isus al meu, de Gabriel Liiceanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-despre-carte-la-garantat-100-isus-al-meu-de-gabriel-liiceanu/

Despre Isus, Biserică, credinţă, discernământ, libertate de opinie, despre atmosfera spaţiului nostru public şi despre nevoia de dialog real, duminică, 7 iunie, de la ora 23.00, la TVR 1. Invitatul lui Cătălin Ştefănescu este scriitorul Gabriel Liiceanu.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2020

Lansată în luna mai a acestui an, cartea scriitorului Gabriel Liiceanu, intitulată „Isus al meu”, a început deja să producă reacţii vizibile în spaţiul public românesc.

Conform mărturisirii autorului, „pentru cititorul evlavios, această carte e scandaloasă. Habotnicul trebuie s-o evite cu orice preţ. Ateul nu va fi satisfăcut. Cititorul instalat în certitudini va fi tulburat. În alt secol, ar fi fost socotită eretică şi pusă pe foc. Dar cel ce trăieşte paradoxurile şi nedumeririle propriei credinţe, scepticul şi însetatul de cunoaş­tere, aflaţi şi ei în căutarea unor răspunsuri, se vor regăsi în întrebările presărate de-a lungul acestei călătorii. Despre Isus nu ştiu să spun decât atât: e fiinţa care a suferit cel mai mult din pricina felului în care arătăm noi, oamenii. I-a păsat de noi ca nimănui pe lume. De aici şi încercarea lui de a crea o nouă stare morală a omenirii, de a ne da alt chip interior. Nimeni, vreodată, nu ne-a propus o schimbare din adâncuri de o asemenea anvergură” (Gabriel Liiceanu).

Duminică, 7 iunie, la Garantat 100%, invitatul lui Cătălin Ştefănescu este scriitorul Gabriel Liiceanu. Ceea ce îşi propune echipa emisiunii de la TVR 1, iniţiind o astfel de dezbatere despre cea mai recentă carte a autorului, este să se asigure că face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a îndemna publicul la o dezbatere în cunoştinţă de cauză.

„Trebuie să recunoaştem că, deseori, la noi, sunt mulţi cei care participă la dezbaterea despre o carte, fără să se fi gândit măcar s-o citească. Li se pare că e suficient ce au auzit la alţii despre ea, sau chiar ceea ce-şi imaginează ei înşişi că spune cartea cu pricina. Şi, după ce că nu prea se documentează înainte de a-şi face publice opiniile, mai au şi încredinţarea fermă că au dreptate în ceea ce spun. Prin urmare, devin nervoşi, ridică tonul, folosesc injurii dintre cele mai agresive, pentru că au senzaţia că dreptatea se face cu scandal. O dezbatere de idei nu e, în primul rând, ceva despre cine are dreptate. Ci un spaţiu în care oamenii intră în dialog. Cu argumente. Şi în cunoştinţă de cauză. Şi, mai ales, folosind un limbaj cuviincios. Pentru că dezbaterea însăşi, prin natura ei, ne face mai buni, mai civilizaţi, mai atenţi la ceea ce se întâmplă în jur, mai politicoşi cu semenii noştri, pentru a primi, la rândul nostru, acelaşi fel de tratament ”, afirmă Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR 1.

Despre Isus, Biserică, credinţă, discernământ, libertate de opinie, despre atmosfera spaţiului nostru public şi despre nevoia de dialog real, duminică seara, la ora 23.00, la TVR 1. La Garantat 100%, cu Gabriel Liiceanu, invitat şi Cătălin Ştefănescu, realizator.  ​

Despre Garantat 100%

De-a lungul celor 20 de ani, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. La „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.