Dezbatere la Clubul Ţăranului: „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-la-clubul-taranului-sacalul-securitatii-teroristul-carlos-in-solda-spionajului-romanesc-de-liviu-tofan/

Miercuri, 12 iunie, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului (MŢR) din Bucureşti, va avea loc o dezbatere prilejuită de apariţia recentă a volumului „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“, semnat de Liviu Tofan.

Un articol de Andrada Văsii|11 iunie 2013

Miercuri, 12 iunie, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului (MŢR) din Bucureşti, va avea loc în cadrul „Serilor Bucureşti Strict Secret“ o dezbatere prilejuită de apariţia recentă a volumului „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“ semnat de Liviu Tofan şi publicat de Editura Polirom, disponibil şi în ediţie electronică.

„Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“, cu o prefaţă semnată de Radu Ioanid, a apărut sub egida Institutului Român de Istorie Recentă şi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

München, 21 februarie 1981, ora 21.50: o explozie înfiorătoare, aşa cum oraşul german nu mai trăise de la Al Doilea Război Mondial, zguduie sediul postului de radio Europa Liberă. După trei decenii de la atentat, excepţionala carte „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc“ spune povestea absconsă a relaţiei dintre gruparea teroristă şi Securitatea lui Ceauşescu, dezvăluind amănunte inedite ale atentatului de la München.

Cum a ajuns Securitatea să lucreze cu cel mai rău famat terorist al timpului? În ce operaţiuni? Cât şi cum a plătit? Cum se face că afaceri oneroase şi atentate teroriste asupra statelor occidentale au fost puse la cale la Bucureşti?

Andrei Muraru

Din cuprins fac parte „Să-i omorâm pe toţi“ • Din spatele Cortinei de Fier • Cine se aseamănă se adună • Începutul sfârşitului • Nota de plată • Secretele dăunează grav sănătăţii • Procurorii întreabă, martorii se fac că răspund

Liviu Tofan îşi surprinde cititorul prin detaliile demne de roman poliţist, probate însă cu documente din toate colţurile lumii: operaţiuni ultrasecrete, afaceri de contraspionaj, percheziţii conspirative, atacuri distrugătoare, atentate cu colete-capcană, bani negri, anchete muşamalizate.

Ceea ce nu au reuşit autorităţile române postcomuniste în două decenii – alcătuirea unui rechizitoriu revelator pentru trimiterea în faţa justiţiei a capilor Securităţii pentru complicitatea cu gangsterul terorist revoluţionar Carlos Şacalul – a izbutit Liviu Tofan. O carte captivantă, o analiză minuţioasă care îmbină cercetarea istorică cu jurnalismul de investigaţie.

Andrei Muraru

Info :

Invitaţi, alături de autor: Cătălin Harnagea, Dan Voinea, Petre Mihai Băcanu, Andrei Muraru  şi Ovidiu Şimonca.

Moderator: Stelian Tănase

Foto credit:Polirom

06
/10
/17

Ca în fiecare an, lansările de carte vor reprezenta şi în cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru un important centru de greutate al întregului complex de manifestări culturale care se vor derula în Bucureşti între 20 şi 30 octombrie.

05
/10
/17

„A existat o altă viaţă pe care aş fi avut-o, dar o am pe aceasta...” - Kazuo Ishiguro. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este Kazuo Ishiguro ''pentru romanul său cu puternic impact emoţional''. Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă", conform formulării lui Alfred Nobel.

03
/10
/17

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

24
/09
/17

Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, ediţia 2017, cu romanul „Zilele regelui” (Polirom, 2008, 2012, 2013, disponibil şi în ediţie digitală).

21
/09
/17

Editura Nemira lansează un nou roman scris de Iulian Tănase – Melciclopedia, o carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Povestea este însoțită de ilustrațiile lui Mircea Pop.

17
/09
/17

Duminică, 17 septembrie, laureata Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009, Herta Müller, va participa la o întâlnire cu cititorii din Londra, organizată la celebra British Library de Universitatea din Swansea, în parteneriat cu Institutul Goethe, Institutul Cultural Român din Londra şi Ambasada Germaniei la Londra.

17
/09
/17

Volumul „Ce este populismul?”, semnat de Jan-Werner Müller, a apărut în această săptămână în colecţia „Opus. Ştiinţe politice” a Editurii Polirom, în traducerea Irinei-Mariana Borţoi.

16
/09
/17

Duminică, pe 24 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului Conferințele Teatrului Național, Emil Brumaru prezintă conferința „Infernul feminin și îngerii lui Brumaru”.

14
/09
/17

Noul roman al scriitorului american Paul Auster, "4321", este una dintre cele șase cărți finaliste ale ediției din 2017 a prestigiosului Premiu Man Booker (Man Booker Prize), decernat celui mai bun roman original în limba engleză. Câștigătorul acestui premiu va fi anunțat pe 17 octombrie la Londra și va primi suma de 50.000 de lire sterline.

12
/09
/17

Romanul „Mary” (traducere din limba suedeză de Elena-Maria Morogan) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction, în anul 2017.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

28
/08
/17

“Simţurile nu înşală, judecata înşală.” - Johann Wolfgang von Goethe / „Dacă ne cercetăm bine, aproape întotdeauna vom găsi la noi un păcat pe care-l osândim la alţii.” – Lev Tolstoi. Lev Tolstoi şi Goethe, doi dintre sei mai importanţi gânditori ai lumii, s-au născut într-o zi de 28 august.