Dialog online despre CineMAiubit
https://www.ziarulmetropolis.ro/dialog-online-despre-cinemaiubit/

Luni, 14 decembrie, de la ora 19.00, va avea loc un preambul pentru CineMAiubit printr-un dialog online prilejuit de proiecţia primului program de filme studenţeşti din proiectul Arhiva Activă, cuprinzând zece scurtmetraje realizate în IATC în perioada 1966-1971.

Un articol de Liliana Matei|12 decembrie 2020

Proiecția va avea loc sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 16, pe platforma Cinepub.ro, AICI .

Dialogul online de luni va fi moderat de cei doi coordonatori ai programului de filme, prorectorul Alex Sterian și lectorul universitar Andrei Rus. Invitații lor sunt fie cineaști care au lucrat cu arhive audio-vizuale (Oana Giurgiu și Radu Jude), fie profesioniști preocupați de identificarea și de accesibilizarea arhivelor și conștienți de importanța acestora în cercetarea teoretică și practică (Cristina Modreanu, Miruna Runcan, Alina Șerban și Ștefan Sava). Discuția va căuta să identifice principalele probleme cu care se confruntă cercetătorii, curatorii și artiștii în utilizarea arhivelor audio-vizuale și să depisteze posibile căi prin care spațiul academic din România poate acționa pentru o mai sistematică depistare, conservare și accesibilizare a arhivelor.

Discuția va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a UNATC „I.L.Caragiale” și pe cea a festivalului „CineMAiubit”.

Proiectul „Arhiva Activă” a fost realizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea UNATC „I.L.Caragiale” și își propune o cercetare aprofundată asupra traseului școlii de teatru și de film din București.

În următorii ani, „Arhiva Activă” va revizita și va demara un amplu proces de digitalizare și de restaurare a întregii arhive de filme studențești pe suport de 16 și 35mm, cuprinzând aproximativ 2000 de titluri. Proiectul își propune, de altfel, să identifice și să accesibilizeze mai multe tipuri de materiale de arhivă aflate în patrimoniul UNATC: fotografii, schițe de scenografie, lucrări de licență sau disertații, materiale care documentează spectacolele studențești realizate de-a lungul celor șapte decenii de existență, precum și documente administrative ce reflectă evoluția pedagogică în domeniile artelor spectacolului și ale cinematografiei etc.

Prezentarea invitaților dialogului online de luni, 14 decembrie, ora 19.00.

Oana Giurgiu este director executiv al TIFF, Cluj-Napoca, fiind unul dintre inițiatorii festivalului. Este, de asemenea, producătoare și regizoare a unor filme, clipuri muzicale sau programe de televiziune, lucrând cu diverse tipuri de arhive, în toate aceste calități. Nu în ultimul rând, Oana este unul dintre activiștii constanți pentru cauza arhivelor audio-vizuale, implicându-se, de-a lungul timpului, în diverse campanii de conștientizare a importanței acestor arhive.

Radu Jude este regizor, scenarist și producător de cinema. Printre filmele pe care le-a realizat se numără unele care s-au bucurat de un succes internațional remarcabil. În ultimii ani, a regizat o serie de documentare care utilizează și recontextualizează diverse tipuri de arhive audio-vizuale (fotografii, emisiuni de televiziune, arhive de film). Radu e unul dintre cineaștii români preocupați, în mod constant, de statutul arhivelor și de aportul lor creativ în realizarea unor opere artistice diverse.

Alina Șerban este istoric de artă și curatoare. Cercetările sale se concentrează asupra artei și arhitecturii postbelice. Din 2016, alături de Ștefania Ferchedău, elaborează concepția artistică a Institutului Prezentului, o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative din București. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent până în prezent din perspectivă transnațională și transculturală. (www.institutulprezentului.ro).

Cristina Modreanu este curatoare și critic de teatru. Este doctor în teatru al UNATC „I.L. Caragiale” din București și Fulbright alumna. E autoarea a cinci cărți de teatru, iar începând cu 2008 coordonează revista Scena.ro, dedicată artelor performative. În anul 2020 a lansat un site impresionant dedicat istoriei mișcării teatrale românești, Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc, bazat în mare parte pe consultarea unor arhive diverse și punând la dispoziția cercetătorilor și utilizatorilor, în versiuni scanate, diverse materiale de arhivă relevante. (https://www.dmtr.ro/)

Miruna Runcan e scriitoare și critic de teatru, profesoară titulară la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este autoarea mai multor cărți despre teatru și e una dintre inițiatoarele proiectului Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc, coordonând echipe de studenți care au contribuit activ la conceperea conținuturilor prezentate în cadrul platformei.

Ștefan Sava este artist vizual și curator, preocupat să conecteze privitorul cu relația dialectică dintre trecut și prezent. Este, alături de Magda Preda și de Alexandra Croitoru, parte a colectivului de coordonare a Salonului de proiecte, un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a organizat în ultimii ani expoziții bazate pe diverse arhive vizuale, printre care se numără și o serie de expoziții pornind de la impresionanta arhivă de imagini a lui Mihai Oroveanu. (https://salonuldeproiecte.ro/).

26
/07
/23

O actriță care vorbește despre frică și despre lupta cu ea, despre șoapte timbrate și despre organul ei preferat de gândire: inima, într-un interviu sub formă de alfabet care o deslușește delicat și în profunzime: Antoaneta Cojocaru.

25
/07
/23

Pregătirile pentru Analogue Festival 2023 sunt în toi. Peste exact o lună, pe 25 august, pe platoul Făget de lângă Mioveni, vom da startul celei de-a doua ediții a festivalului, care propune publicului evadarea în natură și muzică. Anul acesta, pe lângă deja mult-așteptatele ridicări cu balonul cu aer cald sau activările-surpriză ale sponsorilor și partenerilor, organizatorii și-au propus să transforme locul într-un uriaș board game.

25
/07
/23

Această ediție a revistei Teatrul azi și-a dedicat accentele unui univers special al scenei: teatrul de animație, privit ca un act artistic mereu în transformare, în expansiune, nuanțat cultural, ideatic și estetic. Fiind o primă abordare amplă a acestei zone artistice în paginile revistei, coordonatorii acestui dosar, criticii de teatru Irina Zlotea și Octavian Szalad au ales să păstreze un profil general, dedicat actualității teatrului de păpuși și marionete din România și din lume.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Joi, 27 iulie, începe cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Ariel Vâlcea Fest, care pentru 4 zile transformă orașul într-un centru performativ ce adună trupe de teatru, regizori și actori veniți din toate colțurile țării dar și din afara României. Festivalul aduce în Râmnicu Vâlcea nume sonore din lumea teatrului, precum Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț, Anca Sigartău, Cristi Martin și mulți alții.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

23
/07
/23

Explorată, reconstruită din amintiri și închipuiri vârsta de aur rămâne un timp la care te întorci în gând, ca să scapi de prezent. Dar și ca să-l înțelegi. O invitație în copilăria scriitorului portughez, recompensat în 1998 cu Premiul Nobel pentru Literatură.

21
/07
/23

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.