Dimitrie Cantemir, sărbătorit în Suedia, la 350 de ani de la naștere
https://www.ziarulmetropolis.ro/dimitrie-cantemir-sarbatorit-in-suedia-la-350-de-ani-de-la-nastere/

Dezbaterea „Dimitrie Cantemir – un prinţ român în Europa Luminilor”, susţinută în limba engleză, de Ștefan Lemny, fost responsabil al colecţiilor de istorie la Biblioteca Naţională a Frantei, şi de Anna Svenbro, şefa Bibliotecii Nordice din cadrul Bibliotecii Sainte-Geneviève din Paris, se va desfăşura luni, 21 august 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2023

Distinșii invitați vor vorbi despre moștenirea culturală și istorică lăsată de Dimitrie Cantemir în spațiul european și despre aspecte inedite ale ecoului cărturarului în mărturii culturale și literare suedeze. Evenimentul din data de 21 august, organizat de către ICR Stockholm, este desfășurat sub egida Anului Cantemir (2023) – 350 de ani de la nașterea și 300 de ani de la moartea marelui cărturar român.

Autor al unor lucrări esențiale despre Dimitrie Cantemir (1673-1723), Ștefan Lemny va aduce în atenția publicului personalitatea complexă a cărturarului român de-a lungul peregrinărilor vieții sale și va reflecta ipostaza domnitorului de deschizător de drumuri în variatele științe umaniste. Pentru a completa acest tablou al unui umanist cunoscut în spațiul cultural european în secolul Luminilor, Anna Svenbro va prezenta mai multe amănunte despre ecoul contribuției lui Dimitrie Cantemir în izvoare din spațiul scandinav.

Dimitrie Cantemir reprezintă o personalitate majoră a culturii naționale, fiind primul orientalist din spațiul românesc și domnitor efemer al Moldovei (martie-aprilie 1693 și 1710-1711). Acesta este primul cărturar român care s-a bucurat de prestigiu dincolo de hotarele țării sale, afirmându-se în cele mai variate domenii științifice, literare și artistice. Printre operele lui Dimitrie Cantemir se numără „Divanul sau gâlceava Înţeleptului cu Lumea sau giudeţul Sufletului cu Trupul, 1697-1698; „Descriptio Moldaviae” (Descrierea Moldovei), 1714-1717, „Hronicul Vechimii romano-moldo-vlahilor”, 1717-1722 și „Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman”, 1716, tradusă, încă din secolul al XVIII-lea, din latină în engleză, franceză și germană.  În 1705 a terminat „Istoria ieroglifică sau lupta dintre inorog și corb”, cea mai importantă operă literară a sa și prima creaţie în proză, de mari proporţii din literatura noastră. Un interes nou suscită astăzi și compozițiile sale muzicale.

Ștefan Lemny este unul dintre cei mai apreciați istorici în România. A susținut doctoratul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1983) și la “École des Hautes Études en Sciences Sociales” din Paris (1999). A fost bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi și cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, Filiala Iași (1980-1990). Stabilit în Franta în 1990, a început să lucreze la Bibliothèque Nationale de France (BnF), având ulterior responsabilitatea colectiilor de istorie pentru Europa centrală și orientală. A publicat, printre altele, monografiile „Jean-Louis Carra (1742-1793). Parcours d’un révolutionnaire” (2000), Les Cantemir: l’aventure princière d’une famille princière au XVIIIe siècle (2009), „Sensibilitate și istorie în secolul XVIII românesc” (2017), „Emmanuel Le Roy Ladurie, une vie face à l’histoire” (2018).

Anna Svenbro este șefa Bibliotecii Nordice, departament în cadrul Bibliotecii Sainte-Geneviève (Paris), și este specialistă în literatura scandinavă. Aceasta face parte din grupul Digital Skills Working Group, în cadrul LIBER Europe (Liga Bibliotecilor Europene de Cercetare). A publicat numeroase articole în reviste de specialitate despre teoria și istoria traducerilor, cu analize concentrate pe traducerile din germană, greacă veche și latină în franceză.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.