Din nou, aplauze pentru Teatru. Mesajul FNT de Ziua Mondială a Teatrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/din-nou-aplauze-pentru-teatru-mesajul-fnt-de-ziua-mondiala-a-teatrului/

Redăm integral mesajul Festivalului Naţional de Teatru, de Ziua Mondială a Teatrului: 27 martie 2019.

Un articol de Liliana Matei|27 martie 2019

Sărbătorim astăzi Ziua Mondială a Teatrului. Este încă o ocazie să ne amintim – și amintindu-ne să prețuim – bucuria de a fi martorii acestui repetabil miracol: spectacolul.

Ziua Mondială a Teatrului ne găsește în plină pregătire a celei de a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru, care va avea loc între 18 și 27 octombrie 2019, la București. Director al Festivalului va fi și anul acesta criticul de teatru Marina Constantinescu.

Echipa Festivalului face – ca în fiecare an – o plecăciune față de toți creatorii nobilei arte.

Ne facem o datorie de onoare din a cinsti memoria celor care au făcut istoria teatrului de ieri, dar și din a-i aplauda pe cei care fac teatrul de astăzi și nădăjduim să le lăsăm o bază solidă celor care vor face teatrul de mâine.

Lumea se schimbă în direcții amețitoare, trăim motive de îngrijorare, nimic nu e câștigat pentru totdeauna, nici libertatea, nici democrația.

Și nu e o întâmplare că tocmai teatrul – prin puterea nuanțelor sale – ne reamintește în fiecare zi cât de prețioasă este libertatea.

Teatrul înseamnă libertate și înseamnă frumusețe, înseamnă prilej pentru reflecție și regăsire, dar teatrul înseamnă și momente de respiro în luptele de care nimeni nu e scutit pe baricadele personale.

Teatrul este, mai ales, suflet, și de aceea ne întoarcem iar și iar și iar cu emoție în sălile de spectacol.

Teatrul ne ajută să nu ne pierdem sufletele în timpul acesta tot mai grăbit.

Teatrul are vulnerabilitatea clipei, însă emoțiile creației durează cât va mai dura umanitatea în noi, oamenii.

Și pentru toate acestea, și pentru încă multe altele, nu vom lăsa cortina să cadă. 

Echipa Festivalului Național de Teatru

Foto: Adi Bulboacă / Chekhov’s First Play (spectacol prezentat în FNT 2018)

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.