“Dincolo de colind”. Concert de colinde contemporane inițiat de Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/dincolo-de-colind-concert-de-colinde-contemporane-initiat-de-institutul-cultural-roman/

Zece variaţiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

Un articol de Diana Rotaru|7 decembrie 2018

În acest an aniversar, noile generații de compozitori români se apleacă, din nou, asupra colindelor tradiționale româneşti. Douăzeci dintre acestea au fost culese şi armonizate de compozitorul Bela Bartok în anul 1915 într-o colecție pentru pian, “Colinde Româneşti de Crăciun” (“Román kolindadallamok”).

De la această colecție a pornit proiectul “Dincolo de colind”, inițiat de Ariadna Ponta şi de Institutul Cultural Român, un proiect care a provocat zece tineri creatori, selectați prin concurs, să reinterpreteze, în manieră proprie şi folosindu-se de tehnici contemporane de compoziție, câte un colind la alegere.

Muzica tradițională românească, atât de miraculos stilizată de George Enescu la începutul secolului XX într-un limbaj personal, a dispărut puțin din sfera de interes a compozitorilor români în anii recenți, în avalanşa de curente, stiluri şi tehnici.

“Dincolo de colind” readuce în atenția creatorilor – şi a publicului – colindul ca sursă incitantă, complexă şi spirituală de inspirație. Cei zece tineri compozitori din Bucureşti şi Cluj au răspuns cu brio provocării şi au născocit zece lucrări originale, unele mai aproape de colindul-temă, unele foarte îndepărtate, pe o paletă largă expresivă şi estetică, de la melancolia ritmului parlando-rubato, la optimismul dansant al ritmului giusto

Ansamblul SonoMania, o prezență constantă în festivalurile de muzică contemporană, stimulează şi promovează tânăra generație de compozitori români încă de la înființarea sa în anul 2012, căutând mereu proiecte non-convenționale, de multe ori interdisciplinare, care să apropie publicul de muzica nouă.

“Dincolo de colind” nu este primul proiect de “variațiuni contemporane” în care este implicat ansamblul SonoMania, care a susținut în 2014 concertul “Frescomania” (variațiuni pe o arie de Girolamo Frescobaldi, sec. XVII) şi participă frecvent la Proiectul N-ESCU (variațiuni pe teme de George Enescu) organizat anual de Adina Sibianu şi de Muzeul Național “George Enescu”.

Accesul la eveniment este gratuit.

DINCOLO DE COLIND

Variațiuni contemporane pe colinde româneşti adunate de Béla Bartók

Ansamblul SonoMania

Dirijor: Simona Strungaru

Interpreți: Raluca Stratulat (vioară), Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Tamara Dica (violă), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian)

Director artistic: Diana Rotaru

Program:

Aurelian Băcan (n. 1985) – Variațiuni de colind(d)at:1. “Colind original”, 2. “Voalat”, 3. “Pe fugă”, 4. “Cadență, 5. “Capricios, 6. “De joc” – pentru oboi, clarinet, violă, pian

Bogdan Pintilie (n. 1993) – Reconstruction – pentru vioară, violoncel şi pian

Alexandru Sima (n. 1990) – weave.tear – pentru clarinet, vioară, violă, violoncel

Sebastian Androne (n. 1989) – Luminous – pentru vioară, violă şi violoncel

Vlad Răzvan Baciu (n. 1986) – Let it Ring – pentru oboi, clarinet şi pian

Áron Török-Gyurkó (1989) – Plai de munte – pentru ansamblu

DanDe Popescu (1985) – Creşte-mi, Doamne, creştiu – aranjament şi Îndrea – pentru ansamblu

Sebastian Țună (1987) – Perpetuum – pentru oboi, clarinet, vioară, violă, violoncel

Alexandru Ștefan Murariu (1989) – Colind-meditație după colinda laică „Pă dealu cu stînjenile” – pentru ansamblu

Andrei Petrache (1998) – Colindomania – pentru ansamblu

Foto: “Dincolo de colind” – facebook

 

 

 

 

 

 

 

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.