Dincolo de Napoli: minuni străvechi mai puțin cunoscute
https://www.ziarulmetropolis.ro/dincolo-de-napoli-minuni-stravechi-mai-putin-cunoscute/

Adoraţi peisajele splendide şi comorile arheologice şi artistice, nu departe unele de altele, plus peisaje mirobolante şi gastronomie de vis? Iată câteva locuri fascinante în împrejurimile Napoli: Casertavecchia, Pompeii şi Ercolano, Pozzuoli şi Rione Terra, Baia parţial scufundată şi Cuma.

Un articol de Cristina Enescu Aky|20 iulie 2023

Napoli și  Coasta (costiera) amalfitană sunt printre cele mai vizitate obiective din Italia. Vă propun însă câteva repere ale zonei mai puțin invadate de turiști (inclusiv Pompeii dincolo de tururile clasice) dar extrem de interesante mai ales dacă vă documentați puțin înainte. Cel mai bine le vedeți închiriind o mașină sau o motocicletă, însă există și posibilități cu transportul în comun. Iată așadar Casertavecchia, Pompeii și ErcolanoRione Terra din Pozzuoli, Baia și Cuma.

CASERTAVECCHIA (40 km de aeroportul Capodichino)

Un fel de Sighișoara dar altfe și mai veche, Casertavecchia este un borgo (sătuc) medieval cu arhitectură și aer medieval atât de bine conservate încât realmente ai senzația unui salt înapoi în timp. Cu case de piatră înalte, îmbrățișând strâns misterioase străduțe ce suie și coboară și cotloane fermecătoare la tot pasul, localitatea datează „doar” de pe la anul 860 (de fapt atunci apare prima menționare în documente).

Mașina o lași la câteva sute de metri mai jos (dacă vii cumva cu calul însă, ai încă „parcări” disponibile lângă multe uși – adicătelea cercul de fier străvechi, înfipt lângă intrarea în case). O iei frumos la pas, inițial pe o colină cu o panoramă superbă, apoi pe străduțele pietruite și împietrite în timp, pline de flori, decorațiuni ceramice artizanale și intrări ca în filmele cu hobbiți. Dai de Torre dei Falchi (Turnul Șoimilor), al doilea cel mai înalt astfel de turn din Europa (30 m) și apoi de bijuteria piațetei centrale – Domul sau Catedrala San Michele Arcangelo – din 1113. Fascinant de simplă și de frumoasă e aici statuia de piatră a Madonnei cu pruncul, din secolul 10. Sunt și alte obiective turistice interesante (precum micuța biserică Chiesa dell’Annunziata, sau castelul de secol 11), dar dincolo de ele lăsați-vă pur și simplu pașii să curgă printre zidurile tăcute, misterioase și de o frumusețe austeră și fascinantă deopotrivă.

 

POMPEII și ERCOLANO (30km, respectiv 15 km de aeroport)

Ambele situri sunt de abordat musai cu pantofi comozi, o sticlă de apă, cu multă atenție la detalii și cu chef de a îi descoperi cât mai multe dintre cotloane (pentru că pe toate nu le veți descoperi dintr-o singură vizită). Pentru ochiul curios, oleacă informat dinainte, și dornic de a descoperi, din aparenta tăcere încremenită a orașelor îngropat de explozia Vezuviului din anul 79 și excavat în 1909 reies nenumărate povești și semne ale vieții  cândva vibrante de aici.

Multe sunt comorile arhitecturale descoperite la Pompeii: resturile a peste 1000 de persoane (unele conservate atât de bine încât li se disting încă faldurile veșmintelor), fresce splendide, capodopere de mozaicuri minuțios realizate, graffitti-uri antice, un cal cu harnașament complet, lupanare (stabilimente normale ale societății de atunci), restaurante de tip fast-food, cum am spune azi (cu vase mari de ceramică în magazine „la stradă, în care se mențineau calde mâncărurile – apropo, a fost găsită o varietate mare de resturi de alimente, inclusiv un os de girafă, mărturie a apetențelor exotice ale locuitorilor bogați) și multe altele. O mulțime de detalii vă vor atrage atenția: fântâni publice și private splendid decorate, micile canale săpate în pietrele străzilor de numeroasele căruțe, pietrele din mijlocul străzilor pe care călcau pietonii pentru a trece de pe un trotuar pe celălalt fără a își murdări hainele, grădini interioare splendid amenajate….

Ieșind din antichitate, în orășelul Pompeii actual se găsește o impresionantă biserică, numită Santurario della Beata Vergine del Rosario, unul din locurile de pelerinaj marian (închinate Fecioarei Maria) cele mai vizitate din Italia, vizitată de toți ultimii 3 papi.

 

ERCOLANE (Herculaneum) este mai mic decât Pompeii, similar dar totuși diferit, și merită indiscutabil o vizită.

După explozia Vezuviului, peste 70% din oraș a rămas acoperit până în 1707. Și aici mustește fiecare colț de descoperiri și povești interesante, de la barca descoperită aici (actualmente marea se află la câteva sute de metri distanță, dar era mult mai aproape acum 2000 ani) la altare domestice cu mozaicuri superbe, bârne de lemn carbonizate și conservate perfect, sau această mască „sperietoare de spirite rele” pentru protecția casei casei (străbunica figurilor grotești sau de speriat pe care le vedem astăzi pe numeroase clădiri.

 

RIONE TERRA – POZZUOLI (22 km de aeroport)

Rione Terra este un cartier istoric din orașul Pozzuoli, anticul Puteoli (nume, se crede, legat de numeroasele izvoare termale sulfuroase din zonă). Într-o vreme, orașul fondat în jurul acestui port natural în secolul 1 î.C. (existând dovezi de locuire din secolul 7), devenită colonie romană în 194 î.C, era unul dintre cele mai importante centre comerciale din întregul Imperiu Roman. Zona a fost secole la rând de activitatea bradiseismică (fenomen datorat activității vulcanice, care determină oscilații repetate, sus-jos, ale scoarței terestre).

Sunt foarte multe de descoperit aici (inclusiv al treilea cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman), dar una dintre cele mai fascinante descoperiri este „Percorso archeologico Rione Terra”, un ansamblu ca o matrioșcă istorică: un templu antic, din teracotă, împrejurul căruia ulterior s-a construit alt templu din marmură, împrejurul și deasupra căruia apoi s-a construit o biserică barocă. Stupefiant, abia în urma unui incendiu la această biserică, de acum 60 ani, și a lucrărilor de reconstrucție, s-a descoperit că în interiorul și dedesubtul zidurilor bisericii se află întregul complex de străzi, magazine și diferite structuri romane.

Lucruri spectaculoase s-au păstrat aici: cuptoare de pâine, un puț de 30 de metri prin care se ridicau la nivelul magazinelor mărfurile aduse pe mare, o fântână publică din marmură cu „dispozitiv” pentru adăpatul cailor, sau o parte din zidurile orașului  pe care le scaldă acum valurile.

Extrem de interesant (și rar) este și modul în care construcțiile antice se împletesc organic cu cele moderne, și cum în anumite locuri poți vedea exact cele trei clădiri împreună (cele două temple și biserica) încasetate perfect, ca și cum ar fi crescut unele din celelalte de-a lungul secolelor și mileniilor. Un tur ghidat costă doar 5 euro, și e disponibil și în engleză.

 

BAIA (25 km de aeroport)

Unul dintre cele mai fascinante orașe ale imperiului, din care mai mult de jumătate se află de secole sub ape. Aici veneau bogații și puternicii Romei să petreacă în opulență și decadență, în locuri publice și private, un fel de Las Vegas – spa al vremii. Terme, băuturi și mâncăruri rafinate, divertisment, plăceri ale trupului fără limite, conspirații politice și intrigi la nivel înalt, vile somptuoase cu decorațiuni luxoase.

Musai de văzut un documentar despre Baia înainte de vizită, sunt mai multe disponibile online – veți savura și mai mult fascinantele structuri de aicii – printre altele impresionantul Templu al lui Mercur (cu a sa cupolă din ciment, intactă, cea mai mare din lume până la construcția Panteonului de la Roma; aici era frigidarium, unde te răcoreai și socializai după băile termale, într-un decor opulent de marmură și fresce, cu o acustică incredibilă).

Baia a fost în vechime legată de Pozzuoli, marele port, printr-un dig pe care s-a construit Via Herculanea, astăzi sub ape. În aceste ape veți vedea multe crescătorii de midii – tehnologia acestora (cu midiile atârnate pe funii aflate în apă) este identică cu cea folosită la Baia pentru creșterea stridiilor.

În Muzeul arheologic din Castello di Baia (la 2 km de Terme) veți găsi numeroase statui și artefacte recuperate din diferite situri arheologice din zonă dar și din Baia scufundată – statui care, și după secole sub ape, își păstrează frumusețea și fascinează prin detalii. Veți putea admira și fotografii impresionante cu mozaicuri măiestrit lucrate, pe care acum 2 milenii călcau bogații și puternicii Imperiului, iar astăzi plutesc pești. Și astăzi se fac frecvent noi descoperiri deasupra și dedesuptul apelor, căci zona scufundată din Baia este chiar mai mare decât magnificul Pompeii.

Termele din Baia, Castelul din Baia, Amfiteatrul Flavio din Pozzuoli și Parcul arheologic din Cuma fac parte din regiunea Campi Flegrei, și pot fi vizitate separat (6 euro/obiectiv) sau un bilet integral (11 euro, toate obiectivele) cu valabilitate 3 zile.  

 

Parcul arheologic din CUMA (24 km de aeroport)

Cuma a fost prima colonie grecească din ceea ce a devenit apoi Magna Grecia (Marea Grecie) de pe teritoriul actualei Italii, fiind fondată în secolul 8 î.C.

O așezare fertilă, bogată, cu o amplasare strategică superbă. Se păstrează în acest muzeu în aer liber, printre altele, mai multe temple, numeroase nișe și semne săpate în stâncă, mai mult sau mai puțin descifrate astăzi (inclusiv un calendar lunar), grota Sibilei – un fel de tunel cu forme și spații interioare stranii – și mai multe porțiuni de drum roman (inclusiv chiar la intrarea în parcul arheologic sunt câțiva metri din acest drum, o bucată palpabilă de istorie antică între zone de asfalt modern).

În vârful acestui acropole, printre alte ruine interesante, se află un templu al lui Zeus peste care s-a construit apoi o biserică paleocreștină, ruinele ambelor construcții fiind îmbrățișate astăzi de pădurea dimprejur. De pe acest deal se vede splendid pe o parte a dealului „orașul de jos”, iar de cealaltă o mare de vegetație în nuanțe infinite de verde urmată de albastrul mării dinspre golful Napoli.

 



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.